Léto budiž oslaveno – a jak jinak než barvami

 

Asi všichni se každý rok těšíme, až pomine zimní šeď, zazelenají se jarní výhonky a vykvetou květiny, protože barevný svět je prostě veselejší.

Teď v létě máme kolem sebe tolik nepřeberných druhů, barev, odstínů, nekonečné řady divokých i šlechtěných krásek, že snad není v moci jednotlivce je všechny znát. Ale vlastně to ani není třeba – tedy nejste-li zapálený zahrádkář, zahradník či florista.

 

_.-oOKvět Oo-._

 

Květiny lze oslavit i tak, že si budeme lépe všímat jejich prostoty, složitosti i přirozené dokonalosti, protože každá je dokonalá. Žádná květina není lepší než ostatní – jen mohou být některé oblíbenější než jiné. Všechny květy, i ty nejmenší, si ale zaslouží naši pozornost, protože všechny mají své kouzlo, obdivuhodně dokonalou stavbu, jedinečné barvy.

I ta nejskromnější kvítka vždy kvetou jak nejlépe umějí. Ani na té nejzapadlejší pasece, kde je nikdo neobdivuje, to neodfláknou, kvetou pro sebe, voní pro hmyz, čechrají své plátky a svítí barvami a nečekají za to oslavné fanfáry. Prostě tak žijí.
Máme se od nich čemu učit...

Než ale potrhat celou louku do vázy a pro chvilkové potěšení zbytečně ukončit život mnoha květům (a připravit tak hmyz o životně důležitou pastvu), je lépe květy napodobit a ve své fantazii uplatnit barevnost, třeba i všech květin najednou – to můžeme zcela bez pravidel a bez zábran.

 

...="_/ Slunečnice\_"=...

 

Nějak podobně to dělá i styl hippie, který jsme si vybraly v klubu 100x jinak pro své letní tvůrčí hry.

 

A abychom se také o tomto stylu dozvěděly více, požádaly jsme o pár vět profesionální oděvní návrhářku Kateřinu Velocha (zde Velochadesign):

 

Hnutí "hippies" a stejnojmenný módní styl začal vznikat už v době po 2. světové válce, především jako odezva na strohost, upjatost a uniformitu tehdejších oděvů. Uhlazené šaty, kostýmky „stepfordských paniček“ i uniformní obleky usedlé generace 50. a 60. let minulého století, žijící v úhledných domcích s nablýskanou fasádou za bílým plotem, právě ony daly vzniknout protipólu plnému volnosti a barev.

Z přísně přesných střihů se náhle vymkly volné, mnohdy plandavé a poněkud beztvaré svršky plné barev, zvonových nohavic i rukávů, čelenek, vzorovaných šátků ve všech myslitelných barvách, zkombinovaných v eklektické až psychedelické směsici.

Oblečení „květinových dětí“ ovšem vycházelo i z mnoha původních folklórních tradic. Objevují se napodobeniny indiánských oděvů, variace na lokální krojové prvky, na oblečení můžeme vidět tradiční vzory afrických, evropských i amerických kultur, pestrá ponča vedle vyšívaných lemů, indické kašmírové vzory vedle napodobenin domorodých oděvů z celého světa.

Návrat na výsluní zažívaly i tradiční textilní techniky – batika, tkaní, pletení, háčkování, vyšívání, drhání, síťování, zapjastky, ... čím pestřejší, tím lepší.

 

Hippie hnutí se svým bouřlivým návratem k přírodě a přirozenému životu mnohdy a mnohde přerůstalo v neovladatelnou nespoutanost. Hovoří se o volné lásce každého ke každému, často používaným symbolem byly květiny a srdce, spolu s dalšími (poněkud kontroverzními) symboly.

Extrémní volnost tvarů, vzorů i barev s sebou nesla velkou nevázanost i ve vztazích, touhu po životě  bez závazků. Hojné užívání drog, např. LSD nebo marihuany, však postupně transformovalo nejen vztahy a deformovalo rodiny, ale i původní vzory do fantaskně vybuchujících abstraktních novotvarů, takřka bez pravidel.

 

Významným jevem té doby byl i odklon od klasického přísného křesťanství směrem k východním kulturám a náboženstvím. Západ objevil animismus, buddhismus, hinduismus a pokusil se je vmísit do svých kultur, aby se tak osvobodil od přežitých kulturních zvyklostí.

 

Ohňostroj hippie módy se nezalekl ani typicky vojenských uniforem, bylo možné vidět přetvořené a „rozkvetlé“ vojenské kabáty i saka. To vše bylo vlastně reakcí na válečné konflikty v Koreji a později i ve Vietnamu. Antimilitantní hipíci odmítali narukovat do armády, mnohdy raději zběhli a dostali se do střetu se zákonem, než aby uposlechli povolávací rozkaz. Známý Woodstock se v r. 1969 zapsal do dějin nejen jako hudební festival, ale především jako protest proti válce a konzervativním hodnotám. Členové hnutí hippies právě tam tvořili velkou část statisícového davu publika.
Paradoxně mnozí tehdejší skalní hipíci se o desítky let později postavili do čela velkých firem a mezinárodních korporací, samozřejmě v dokonalých oblecích s dokonalou kravatou...Frajer

 

V opačné reakci na hippies se jen o něco později zrodili tzv. „yuppies“, neboli „jupíci“ – mladí městští profesionálové. Subkultura typických wallstreetových kravaťáků, ambiciózních a zaměřených na kariéru, úspěch a výkonnost tvoří tak další kontrapunkt svobodným a nevázaným hipíkům. Dobře zajištění a finančně za vodou, vždy dokonalí, extrémně upjatí, úspěšní a bezchybní…, jsou i u nás zlatou mládeží 90. let.

 

Současná novodobá vlna "hippie" stylu je nyní vlastně stejnou, jen další opětovnou reakcí na celkově plošnou uniformitu davu. Mainstream, konformní hodnoty a názory opět vyvolávají vzpouru v šatnících a vybočují z linie jednotnosti a přísných uniformních outfitů.
Moderní hippie se ale už nezříkají svých majetků, neuchylují se do komunit ani neutíkají žít do přírody. Jedná se spíše o touhu vybočit, uvolnit se a snad i šokovat, snahu o pocitovou jednoduchost při zachování pohodlí, kvality a luxusu.
Často se tak můžeme setkat s pouhým pozérstvím v módě i životních názorech.

Nyní je hippie už jen módní styl, nikoli životní směr…

(Děkujeme Kateřině za zajímavé informace.)

 

Hippie se dnes někdy zaměňuje s boho stylem, ale je tu přece jen rozdíl:

Boho, tedy bohémský (pův. pocházející z Bohemie, tedy z Čech !!!), je oproti hippie spíše stylem ženským. Boho žena je trochu divoška, trochu bohyně, trochu holčička, trochu víla, jemná a romantická, případně přírodní, svobodná a trochu nespoutaná, ale většinou zodpovědná a hodně kreativní.

 

...oÖ*  Svítíčko sluní  *Öo...

 

Vraťme se ale k našemu "hippie létu" :

 

Ve stylu předlohy jsme se střemhlav vrhly do pestrých, křiklavých a bláznivých barev i vzorů, mnohobarevných dekorů a tvarů někdejších „květinových dětí“. Inspirací nám byla nejen móda mládeže ze šedesátých let minulého století, ale i sama příroda a barvy kolem nás.

 

image

 


Zcela záměrně jsme vynechaly typické symboly hnutí hippies, z nichž některé jsou hodně kontroverzní (bylo by na dlouhé povídání), ale pokusily jsme se o oslavu květin, všemožných barev, tvarů a eklekticky nespoutané divokosti po vzoru samotné přírody.

Úmyslně jsme také tentokrát vynechaly doprovodné fotografie – to aby těch barev a vzorů nebylo přece jen moc Mrkáček

 

Jak dobře se nám ta rozjásanost podařila, podívejte sami:

 

 

Danka D.FELIX pro svůj celoroční nákrčník zkombinovala bavlnu a ruční pleteninu a dozdobila poutavými cingrlátky.

 

 

Tereza Muzikanti sobě vytvořila maxináhrdelník z dřevěných korálků zakončený nepřehlédnutelným střapcem.

 

 

 

Eva etomatelier2 přispěla do přehlídky nádherným oranžovo-růžovým chlebovníkem a navíc ušila ještě prostornou plážovou tašku.

 

 

 

Anička Hanna.H vytvořila rozmarný letní náhrdelník - butonek, potažený pestrou látkou na dřevěném lůžku, ozdobí nejen plážový model.

 

 

Tereza teruber si vyhrála s velkou nákupní taškou náročně dozdobenou pestrými květinovými nášivkami.

 

 

Helena HelaF ušila nastavitelný obal na knížku z atraktivní pestře srdíčkové látky, která rozjasní i zatažený den.

 

 

Mirka RE-NATUS zhotovila neonovou festivalovou sadu - náušnice s variabilními přívěsky a láskyplný náhrdelník, opravdu nepřehlédnutelné "hrudní poutadlo" :-)

 

 

Eva Mandle vymazlila hravé pestrobarevné papírové přání s kvítkem pro každou příležitost.

 

 

Katka Kbags ušila lehkou barevnou tašku z krásně vzorované viskózy, která má i nezbytnou karabinku na klíče.

 

Velký úsměv Jak je vidět, hrátky s nezvyklou přemírou barev a vzorů nás opravdu bavily. Nepřehlédnutelné, avšak dobře nositelné a praktické výrobky si jistě najdou své nové majitele pro uplatnění nejen při letních radovánkách.

 

Děkujeme, že jste se u nás zastavili, a jestli se vám s námi líbilo, přijďte příště zasModlitba


My se o prázdninách budeme toulat i se svou tvorbou, takže na shledanou v srpnu, kdy zveme na naše "CESTY" i vás...

image .................................Frajer

 

Pro klub 100x jinak připravila RE-NATUS - Miroslava Šmídová  dobrá trefa - Hana Konopiská

( Fotografie v titulu a paletách: Pinterest )