Ať už je člověk introvert nebo extrovert, tak určitě souhlasí s taškou, že v šeru je fajn být vidět. A myslím, že i řidiči to hodně ocení ;-) 

Taky se vám nelíbí ty plastové reflexní přívěsky made in china? Mě ukrutně. Poslední rok jsem přemýšlela, čím tyto bezpečnostní prvky nahradit, aby to co budu mít na batohu bylo funkční a zároveň hezké (a originální jako bonus) :-)

A řešení přišlo…

A úplně náhodou…

Kvůli mé chybě při objednávání mizuhiki šlahounů z Japonska….

A co se stalo?

Barvy na monitoru bývají zrádné, hlavně oranžová se mnohdy tváří jako červená a červená zas jako oranžová (zvlášť na nepříliš dobré fotce).

Když jsem na podzim 2020 objednávala velký balík mizuhiki (můžete si přečíst v článku), tak součástí tohoto velkého nákupu bylo i 100 šlahounů odstínu č. 7. 

Podle mých očí se jedná o červenou barvu (a mě jaksi nenapadlo si vygooglit co „だいだい“ alias „daidai“ znamená).

Když jsem celá natěšená otevřela balík a začala vytahovat jednotlivé svazky, najednou na mě vykoukl svazek 100 kusů neonově oranžových šlahounů. V tom okamžiku mě mále kleplo a v hlavě se mi jen točila otázka „co s tím budu dělat, vždy to stálo takovou hromadu peněz„.

A začala jsem googlit, co "daidai" znamená...

Tak dle google překladače: „daidai“ = „po generace“ či „z generace na generaci“… hmm… 

Když však dám přeložit do angličtiny, tak kromě „for generation“ to nabídne i „Orange“ … to už je blíž…

A podle wikipedie je „daidai“ asijskou odrůdou hořkého pomeranče (bitter orange), který pochází z Himalájí. Má oranžovou barvu a od tohoto ovoce je odvozeno původní japonské slovo pro oranžovou barvu. 

image

A co teď s tím?

Naštěstí po chvilce zoufání (pro info, plánovala jsem se naučit červené mizuhiki růže a gerbery) mě naštěstí osvítil duch tvůrců a mě bleskla hlavou myšlenka.

Ta oranžová je fakt na dálku docela dobře vidět… z toho by mohly být dobře viditelné mizuhiki přívěsky na tašku… a přidat tam ještě něco reflexního… to by mohlo vyjít…

A tak jsem začala googlit. A googlila jsem a googlila. A nakonec vygooglila reflexní korálky, reflexní niť a následně reflexní střapce a svítící korálky. A začala jsem vymýšlet…

A testovat různé varianty...

Kolekce BeSafe

Takže zpátky k mé úvodní otázce :-) S velkou slávou vám představuji reflexní mizuhiki přívěsky kolekce BeSafe.

Hlavní myšlenkou mizuhiki je vytvoření silného pouta pomocí vazby uzlu, který se nikdy nerozmotá a který poukazuje na to, že každý okamžik v životě je jedinečným. Věří se, že přináší štěstí a ochranu před zlem. A to se hodí vždy, i v šeru na chodníku.

HanaWa

Tyto přívěsky mají průměr cca 4,5 cm a jsou oboustranně ozdobeny reflexními skleněnými japonskými korálky TOHO round pomocí reflexní nitě.

K přívěsku je přidělaná malá karabinka a k ní černé poutko o délce cca 8 cm. Umožňuje tak 3 způsoby upevnění.

  • přímo karabinkou na zipový jezdec
  • za poutko 
  • omotáním poutka kolem popruhu tašky

HanSha

Skládá se z reflexního střapce o délce cca 7 cm, který je doplněn mizuhiki uzlem tama-musubi, rondelkou a sněhově bílým korálkem. Celková délka je tak cca 9 cm.

K přívěsku je přidělaná malá karabinka a k ní černé poutko o délce cca 8 cm. Umožňuje tak 3 způsoby upevnění.

  • přímo karabinkou na zipový jezdec
  • za poutko 
  • omotáním poutka kolem popruhu tašky

AnZen

Tato série je specifická v tom, že existuje 5 variant pokaždé s jiným mizuhiki uzlem. Skládá se z reflexního střapce o délce cca 10 cm a mizuhiki uzlu, který je ozdoben světélkujícími skleněnými japonskými korálky TOHO round. Když se dostatečně nasvítí, tak vydávají zelenkavé světlo :-)

K přívěsku je přidělaná karabina o velikosti cca 3 cm.

Použití

Reflexní přívěsek je určen k nošení, k připnutí na batoh, kabelku apod. (fantazii se meze nekladou, ale bylo by vhodné, aby byl viditelný). Nemusíte mít obavu, že by déšť, sníh či povětrnostní vlivy přívěskům ublížili, protože mizuhiki šlahouny jsou voděodolné

Slouží ke zvýšení viditelnosti chodce v šeru a za tmy při osvětlení předním světlometem vozidla. Nejedná se však o certifikovaný bezpečnostní prvek. Na přívěsku jsou použity retroreflexní prvky (schopnost odrážet dopadající světlo).

Tak co? Už chcete být vidět? Stačí kliknout, vybrat a pak zářit