Vloni v létě začátkem prázdnin jsem dostala překvapivý e-mail. Musela jsem si ho několikrát přečíst, abych ho pochopila a a abych akceptovala jeho obsah. Ano, to několikeré čtení souviselo i s tím, že byl v angličtině, což není moje úplně silná stránka. Hlavní ale bylo, že obsahoval návrh na publikaci mých textilních obrazů v americkém časopise ArtQuilting Studio.  

Za prvé jsem nikam nepsala s žádostí o publikaci, na to jsem v oblasti zviditelňování své tvorby málo průbojná, takže mi nebylo jasné, jak na mě přišli. Za druhé vím, že je na světě spousta tvůrkyň a tvůrců, kteří dělají nádherné textilní věci, tak pro mě bylo překvapující, že se obrátili právě na mě.

Ale zatím se nejednalo o naprostou jistotu, že v časopise budu. Nejdříve jsem měla vybrat nějaká svá díla a poslat fotky celku a detailu. Poté se teprve rozhodovalo, zda něco vyberou k uveřejnění a co konkrétně. 

 

image

Celá akce byla během na dlouhou trať. V polovině července jsem posílala fotky a na konci července jsem se dozvěděla radostnou zprávu, že skutečně mé dva art quilty vybrali pro zveřejnění v zimním čísle časopisu. Nejednalo se ovšem pouze o zveřejnění fotek. Bylo také nutné napsat článek, ve kterém popíšu postup při výrobě art quiltu s textem, upozorním na úskalí, poskytnu tipy, které může dát právě člověk, který už podobné věci vytváří a má s nimi tedy zkušenosti. Tipy, které pomohou třeba překonat počáteční váhání a ostych se do něčeho nového pustit. 

Do konce srpna jsem tedy musela napsat článek. Zde chci poděkovat své skvělé kamarádce Věrce, která je současně překladatelkou, že zázračnou rychlostí článek přeložila do angličtiny, i když pojmy v něm obsažené jsou pro ni španělskou vesnicí. 

 

image

 

V říjnu jsem pak obdržela k odsouhlasení verzi přichystanou k tisku, kde jsem zjistila, že jsem zabrala pěkných pět stránek a pak už jsem jen čekala, až časopis vyjde a já si ze schránky vyzvednu autorský výtisk, sednu si ke kafíčku a budu s potěšením listovat. Začátkem prosince časopis vyšel, já jsem čekala, čekala a nic. Schránka pořád prázdná. Napsala jsem tedy do vydavatelství, že jsem žádný výtisk neobdržela. Paní, se kterou jsem všechno projednávala, byla bohužel zrovna na mateřské a nikdo jiný nereagoval, takže jsem znovu čekala. Kdyby byla mateřská v USA dlouhá jako u nás, tak bych asi čekala ještě hodně dlouho. Oni to ale mají úplně jinak (bohužel pro ně, naštěstí pro mě) a po pár týdnech matka maže zpátky do práce. V únoru tedy následoval další pokus o doručení, odesláno 4. února, a já jsem se mohla 8. března radovat z toho očekávaného balíčku ve schránce. 

 

image

A jak tedy na mě přišli? Na Instagramu. Ten jsem si založila relativně nedávno a jak je vidět, není to úplně marná záležitost. Navíc stačí dát tam fotku a nemusíte nic moc okecávat. 

Časopis je moc pěkný, věnuje se speciálně art quiltům a najdete v něm skutečně všemožné typy art quiltů. Je to spíše taková kniha o art quiltu, protože celý časopis má více jak 130 stran. Samozřejmě včetně reklam, ale těch tam není moc. Není to klasický časopis s fotopostupy. U quiltů jsou popisy, jak na ně a tipy autora, na co se soustředit, na co si dát pozor. Prostě sdílení vlastní zkušenosti. Popravdě je to jeden z opravdu malého množství časopisů věnujícím se tomuto oboru. A teď mě tak napadlo, že celou dobu píšu o art quiltu, ale mnozí z vás jen tuší, o co se vlastně jedná. V článku "Co je to art quilt?" jsem to celkem podrobně rozebírala, tak se na něj koukněte. 

Kdyby vás časopis ArtQuilting Studio zajímal, najdete ho zde. Každé číslo nabízejí i v digitální verzi, což bych osobně po zkušenostech s dopravou preferovala. Navíc u ní neplatíte poštovné, což taky celou zásilku prodraží. A kdybyste si chtěli objednat více tištěných čísel naráz, musíte už počítat s tím, že vám zásilku zadrží a doměří DPH, což platí pro všechny zásilky ze zemí mimo EU, jejichž hodnota přesahuje 22 EUR včetě poštovného.

image

Z náhledů z časopisu jste už viděli, jaké quilty si pro publikování vybrali, ale já vám je stejně ukážu. Jsou to mé oblíbené, u kterých jsem si pěkně pohrála s barvami. Pro naši textilní scénu jsou zřejmě příliš barevné, ale holt se člověk nezavděčí všem. 

Tento quilt jsem vyráběla pro výstavu Prague Patchwork Meeting na téma Písmo v quiltu. Už na výstavě jsem viděla, že je proti všem ostatní hodně barevný a veselý a také se ze všech mých tří účastí na Prague Patchwork Meetingu umístil nejhůře. A přitom jediný z těch tří má svého majitele a ocitl se v americkém časopisu věnovaném art quiltu. 


image

 

 

A ten druhý je taktéž tvořený kombinací volného quiltování černou nití a nanášením barev. Vzhledem k tomu, že pojem "volné quiltování" pro vás taky může být neznámý, opět vás odkážu na článek, tentokrát ovšem na ten, ve kterém jsem popisovala techniku volného quiltování "Co přesně je to volné quiltování a jak na něj".

image

Tento quilt a mnohé další najdete u mě v obchodě v kategorii Obrazy.
 
 
 
 
A to je asi k mému chlubení s tím, jak mě zveřejňují v zahraničí, vše. Ale buďte si jistí, že pokud se zase v nějakém tisku mihnu, určitě vám o tom dám vědět :-)