Tak, jako mnozí z vás, i já, se snažím to, co zvládnu sama, opravdu zvládnout... geny, výchova a život sám už mě tak vycvičily. Ale nejen to... stále více uvažuji o kvalitě a původu a ceně toho, co kupuji. Kupuji i to, co následně nevyužii a vyhodím...obaly. U doma vyrobených potravin mám jasný původ, minimalizuji cenu a zbytečně nebalím, nebo obaly recykluji:)

A navíc...s každým novým projektem získávám chuť do dalších:) Nejodvážnějším experimentátorem jsem zatím v kuchyni:)

1. Vařit se snažím s maximálním využitím toho, co nejen zahrada, ale i les a louka dá:) Kam to jde cpu bylinky a nejen ty klasické, ale i ty netradiční. Na jaře "ujíždím" na pampelišce, kopřivě, česnáčku (neplést s medvědím česnekem), divoké pažitce, bršlici kozí noze... a takto má mánie pokračuje až to té doby, kdy je venku cokoliv zeleného :). Zima mě donutí zpracovat nasušené, zamražené a zavařené zásoby:)

imageimage

Plněná vejce ozdobená sedmikráskami, pažitkou, petrželkou, květy a lístky oregána:)
Nafoceno na tomto a tomto talíři:)

https://www.fler.cz/zbozi/melky-talir-v-kraji-vina-bordeaux-7420940

https://www.fler.cz/zbozi/melky-talir-23-5-cm-ohnivy-rej-8331901

2. Co jde, to si vyrobím sama:) Nevím, zda jsem více podlehla všeobecné mediální masáži o tom, jak jsou všechny potraviny nezdravé, nebo mě totálně pohltil ten blažený pocit, že do supermarketu, který opravdu nemusím, skoru fakt nemusím...jít:) A když náhodou mě tam okolnosti nebo rodima dotlačí, zuřivě odolám s dovětkem.., to nepotřebujeme, to máme, to můžeme udělat jinak... Je fakt, že rýži si sama nevypěstuji, výroba domácích zápalek mě neláká, banánovou palmu nemáme kam dát a o keramický kbelík na vytírání podlahy se nehodlám pokoušet. S ohledem na hmotnost by to bylo dost nepraktické:)

To, co zásadně obcházím obloukem, jsou chladící boxy s mléčnými výrobky:) Nenajdu tam totiž nic, co bych potřebovala a nešlo by to v domácích podmínkách vyrobit. Velmi ráda se v Vámi dnes podělím o zaručený a vyzkoušený recept na domácí jogurt...samozřejmě bez jogurtovače...ten přece nepotřebuji a vyrábět si ho nehodlám:)

Kvalita jogurtu je přímo závislá na dvou důležitých podmínkách:)

a) kvalita mléka

b) teplota mléka

Když jsem byla mladší, snila jsem o vlasní farmě...farmičce...minifarmičce...takhle se to změnšovalo s postupujícím věkem a ubývajícími silami. Těm ve stádiu farma tiše závidím vlastní kravské mléko. Sama jsem se dostala "jen do stádila farmičla a vyzkoušela kozí mléko. Nikdo a nic mi ho v dětství nezošklivilo, tak jsem k němu v kuchyni přistupovala jako k "normálnímu" kravskému mléku. Z vlastní zkušenostui mohu potvrdit, že z kozího to jde také:) Kdo jste ve stadiu minifarmička a největšími savci (krom vás) jsou králíci a líný kocour, který pořád přede a vlna nikde, zbývají Vám ještě pořád tři možnosti:) Mléko od místního farmáře, mléko z mlékomatu a plnotučný krabicáček. Vyzkoušela jsem všechny tři zdroje a zůstala jsem u první a u třetí možnosti.

Mléko z farmy využívám celoročně a do všeho. Letos v létě jsem ale nedokázala odolat svému nutkání po soběstačnosti i na dovolené. A tak jsem sebou na Hvar vezli nejen živý kvásek, ale i kartón krabicového mléka na výrobu domácího jogurtu a sýra:) A musím říct, mělo to své kouzlo a náš robinsonský pobyt v téměř neobydlené zátoce dostal další rozměr:) Ale zpět k jogurtu:) 

Neméně důležitá je i teplota, na kterou mléko zahřejeme. Mléko tzv. pasterujeme při teplotě 95°C . Pasterací zahubíme škodlivé mikroorganismy a zajistíme předpoklady pro kýženou tuhost výsledného produktu. Pak mléko zchladíme na cca 40 - 48 °C. V tomto teplotním intervalu mléko očkujeme. Odebereme malou část mléka, v níž dobře rozmícháme buďto kvalitní, živý, kupovaný jogurt, nebo jogurt z minulé várky. Každopádně to musí být jogurt bílý, bez příchutě a přidaného škrobu. Na jeden litr mléka dávám 2 vrchovaté polévkové lžíce jogurtu. Po důkladném promíchání nalijeme do zbylého mléka a opět promícháme. Směs plníme do čistých, nejlépe sterilizovaných zavařovacích sklenic a zavíčkujeme. Samotná fermentace (přeměna laktózy na kyselinu mléčnou) probíhá 8 - 12 hodin. Po tuto dobu je třeba udržet sklenice v teple, nejlépe v peřinách:)  Je dobré udělat jogurt hned ráno, zabalit ho do do peřin a večer před spaním ho přendat do lednice vychladnout. Tam vám neotevřený vydrží až 3 týdny. Ale myslím, že nevydrží... dříve se sní:)

Na příště se můžete těšit na borůvkový dort se šlehačkovo-jogurtovým krémem:)

 Vyfoceno na tomto podnosu :) https://www.fler.cz/zbozi/luxusni-podnos-na-dorty-30-cm-v-kraji-vina-4895488