Můj obdiv patří všem tvůrcům, šperkařům, umělcům.. mají své sny a představy, fantazii, kterou vkládají do svých výrobků a rozdávají radost mezi nás, stejně jako motýli rozsévají kouzelný pel ze svých jemných křídlech...

A tuto vizi jsem se pokusila zhmotnit ve svém náhrdelníku Dreamers, který soutěžil v letošním ročníku mezinárodní soutěže Battle Of The Beadsmith.

Již v loňském roce jsem se soutěže zúčastnila s větším náhrdelníkem Inner Garden a k mému překvapení si nevedl vůbec špatně. O jeho vzniku jste se již mohli dočíst v mém loňském blogu.

image

A tak jsem i letos sebrala odvahu a pustila se do "bitvy" s těmi nejlepšími šperkaři z celého světa. V tomto ročníku nehlasovali o postupu v jednotlivých kolech diváci, ale odborná porota. Nepokořila jsem sice loňský úspěch (vloni 4.kolo, mezi 24 nejlepšími z cca 180), ale i tak jsem na svůj letošní výsledek hrdá, protože konkurence byla veliká. Ve 3.kole mne vyřadil šperk švédské umělkyně a já jsem tak skončila mezi 35 nejlepšími (ze 105 šperkařů z celého světa) jako jediná z Češek.

Stejně jako každá větší soutěž mne i BOTB 2018 opět posunula dál a ukázala, čemu se chci v blízké době věnovat (o tom ale někdy jindy ;-)). A protože chci udržet tradici (a z množství pozitivních reakcí myslím, že to může být i pro mnohé diváky zajímavé :)), i tentokrát vám poodhalím, jak náhrdelník Dreamers vznikal.

Idea

Dreamers je druhý nejdražší šperk, který jsem dosud vytvořila. Je sice menší, než loňský Inner Garden, ale je stejně propracovaný a práce na něm trvala přes 70 hodin.

O námětu jsem se už zmiňovala v úvodu. Konkrétní podoba krystalizovala delší dobu. Hlavním motivem jsou motýli. Původně měl být náhrdelník zdobený množstvím větších či menších motýlů (na rychlé skice na fotce s materiálem je ještě jedna z původních verzí), tahle idea ale nakonec z nedostatku času padla a motýlky jsem vyšila jen dva.

V poslední době jsem si oblíbila krásné a tajemné labradority, které odkryjí svoje kouzelné barvy jen při natočení ke světlu. Do ruky se mi dostal krásný kousek z obchůdku Sperkovnice, stal se ústředním prvkem. Zároveň jsem si už vloni zamilovala hedvábné stuhy shibori, jejich barevnost, tvárnost a ladné křivky. Shibori jsem se chystala umístit na protilehlou stranu proti motýlům, aby přeneseně znázorňovala přírodu i ty sny a fantazii, kterou snílci motýli vysílají do světa.

Jedna z mých oblíbených barevných kombinací je tyrkysová s béžovou a zlatou, a tak započalo "syslení" materiálu... rokajlové korálky Miyuki Delica, TOHO Round i Exclusive, Preciosa a MATUBO, množství ohňovek, cínovek, Swarovski krystaly, sluníčka i perly... Ne vše jsem nakonec použila, ale rozhodně větší část ano.

Šablony

Důležitou součástí práce na začátku je vytvoření šablon jednotlivých prvků, abych si ujasnila rozmístění i postup práce, případně který materiál na co použiju. Vše se ale ještě v průběhu procesu mnohokrát předělává a mění :)

Základní prvky

Na plsť si načrtnu tvar náhrdelníku a pokládám jednotlivé dílky. Kdybych měla dostatek času, podmalovala bych si podklad akrylovými barvami, jako jsem to udělala například u náhrdelníku 3D sny Vasilije Kandinského. Díky tomu pak původní barva podkladu neprosvítá tam, kde jsou odlišné barvy korálků. Jenže čas mne tlačí, potřebuji hned začít šít.

Nejprve si zvlášť obšiju labradorit. Ten pak přišiju na připravený vějíř shibori. Na plsť si také natvaruji a našiju další kousky shibori, které doplním obšitými rivolkami.

Už jsem si také vystřihla tvary motýlků, našila jim hlavičky a tykadla z korálků. Tělíčka ještě přijdou do tzv. kotlíků. Přívěsky Teardrops zatím jen přikládám, abych viděla, kam až zasahují.

Motýlci a kvítky

Několikahodinová výšivka motýlků. Začištění zadních stran je nutné, i když nebude téměř vidět. Z obšitých okrajů pak vychází síťované konce křídel zakončené Swarovski Slzami.

Motýlky plánuji našít na plošnou výšivku tak, aby nad ní maličko levitovali a šperk získal plasticitu. To udělám ale až téměř v závěru prací.

Teď si připravím několik šitých kvítků, abych zaplnila plochu. Opět čas mi nedovoluje udělat jich víc. Přišité budou Swarovski perlemi.

Zdobení a výšivka

Vystřihnu si tvar náhrdelníku a může začít zdobení květy, lístečky a perlemi.

Obšiju a dozdobím ještě i shibori stuhy a můžu začít s výšivkou. Volím směs korálků, kterou barevně odstupňuji. U horních okrajů bude béžovo-zlatá, ve střední části tyrkysová.

Pokryvná výšivka trvá nejdéle. I když pod motýlky vidět nebude, je nutné, aby byla všude. Nechávám si jen dva volné body pro každého motýlka.

Výšivka mi dala zabrat a časově mne dost zpozdila, ale uf, zbývá už jen pár závěrečných prací.

Dokončení

Na předem určená místečka přišiju motýlky velkými ohňovkami, aby trochu lítali nad povrchem.

Celý náhrdelník zespodu podložím další vrstvou plsti, aby se srovnaly nerovnosti po výšivce, a začistím vrstvou Alcantary, příjemné látky podobné semiši. Okraje po celé délce obšiju rokajlem.

Zapínání jsem chtěla řešit zajímavěji, ale už není čas, tak náhrdelník dostane "jen" perličkový řetízek a karabinu z chirurgické oceli. Ještě mu přece něco chybí.

Jsem zatížená na třásně, střapce a různá cingrlátka, takže jsem chtěla ještě přidat Swarovski Teardrops. Měla jsem jich ale míň, než jsem chtěla. Byl den před termínem dokončení a žádná možnost doplnit zásobu, tak jsem použila, co bylo... A náhrdelník je hotov, stačí nafotit.

I když bych teď dost věcí na náhrdelníku znovu udělala jinak, jsem s výsledkem spokojená. Mnoho nových šperků, na které se chystám, z něj bude vycházet.

Náhrdelník je již v prodeji zde v mém obchůdku na Fleru, takže si můžete prohlédnout víc fotografií i kompletní materiál.

Doufám, že jsem vám rozdala aspoň kousek té radosti, kterou při svém tvoření zažívám, a doufám, že jsem aspoň trochu podnítila vaši fantazii.. Protože sny a fantazie se můžou realizovat.. Dokážeme totiž všechno na světě! Možná ne hned, ale krůček po krůčku..

Přeji vám krásné svátky vánoční a radostný vstup do nového roku plného realizovaných snů!