Tak jako v módě, v bydlení a v dalších odvětvích i v cardmakingu existují  různé styly. Budeme je postupně představovat, neboť - hlavně na začátku tvorby - bývá užitečné vědět, čím se vyznačují. Některý vás možná více zaujme nebo přímo lapí. Budeme rády, když vám charakteristiky a ukázky pomohou při vlastním hledání, když vás stránky inspirují k dalším variantám.

 

VINTAGE – lze přeložit jako starobylý.

Klasický projekt ve vintage stylu má kouzlo zašlých časů 19. či počátku 20. století a působí nostalgicky.  Tematicky vychází z měšťanského životního stylu, který už podlehl zubu času.

Častými motivy  jsou zejména věci spojené s útulnými domácnostmi tehdejší společnosti (např. ptačí klec, vzory tapet a polstrování, háčkovaná dečka, starožitný nábytek), s módou (např. společenský oděv, flakón, vějíř, účes), architekturou (např. ozdobné okno, Eiffelova věž) a dopravními prostředky (např. horkovzdušný balón, plachetnice, veterán). V písmu se upřednostňují historické reklamy, rukopisy, notové záznamy a dobové novinové texty.

K dosažení patiny zašlých časů volíme většinou tlumené barvy papírů i ozdob a patinujeme pomocí inkoustů do béžova či do hněda. Výjimkou nejsou ani kombinace béžové s černou. Okraje papírů lze též roztřepit, otrhat, ohnout apod., tak aby vzhled podpořil zdání starobylosti.

Typickým prvkem vintage projektů jsou dobové fotografie nebo razítka s detailně prokresleným realistickým obrázkem (např. s portrétem, ptáčkem, motýlem, růží, andělem) a růže nebo jiné květiny, obvykle s prostorovým efektem. K dalšímu zdobení se používají krajky a pomačkané hedvábné stuhy, často dobarvené inkousty, kovové doplňky ze staromosazi či zašlého stříbra (knoflíky, svorky, přívěsky).

Blahopřání ve vintage stylu můžeme pro fotografování opřít o dřevěný rám obrazu nebo historický nábytek, umístit do antikvárního stojánku nebo před jemný vzorek vintage tapety.


image image image

Zdroje: thedoghouse21, splitcoaststampers, art-dorota

Fotogalerie ke stylu vintage. Zdroje jsou uvedeny přímo na fotografiích nebo v názvu fotografií.

 

 

SHABBY CHIC - lze přeložit jako ošuntělá elegance.

Tento styl, vytvořený původně pro interiéry, se inspiruje britským venkovem, francouzskými zámky i středomořským bydlením. Působí světle, něžně a romanticky. Kombinuje viditelné opotřebení, jakoby způsobené častým používáním, s detaily zářícími novotou i luxusem.

Tematicky projekty čerpají z míst a událostí spojených s romantikou - rozkvetlá zahrada, Paříž, svatba apod. Typickými motivy kromě velkého množství květin (zejména růží, šeříků, hortenzií) a ornamentů bývají ptáčci, srdíčka, motýli.

Pro shabby chic je typická kombinace bílé barvy se zmrzlinovými odstíny dalších barev. Pokud barevně patinujeme, pak jen zlehka na okrajích papírů a ozdob. Pro zesvětlení původní barvy papíru se výborně hodí bílé gesso nebo bílá krakelovací barva, která navíc přidá i prasklinky. Krásy nedokonalosti lze dosáhnout pokrčením, roztřepením, otrháním apod.

Na přáních ve stylu shabby chic se jako dominanty hojně využívají prostorové květiny z různých materiálů, doplňují je ozdobné papírové štítky a rámečky, ležérně uvázané mašle ze saténových či hedvábných stuh, kanýrky, střapečky z lesklých přízí, jemné háčkované doplňky, perličky, perleťové knoflíky, skleněné korálky, papírové i textilní krajky, samet či tyl. Častým orámováním podkladových papírů je strojové obšití bílou nití a podložení dalším, taktéž na okrajích opotřebeným, papírem nebo textilií.

Aby bílá barva na fotografii blahopřání převládala, můžeme ji znásobit v okolí projektu.


image image image

Autorky: Tomcat, Andrea Ewen, Ashatanka

Fotogalerie ke stylu shabby chic. Zdroje jsou uvedeny přímo na fotografiích nebo v názvu fotografií.

V clubu Cardmaking proběhla v dubnu 2014 soutěž zaměřená též na styl shabby chic.

 

 

CLEAN AND SIMPLE (CAS) lze přeložit jako čistý a jednoduchý.

Tento styl tvoří protipól všem historizujícím stylům zaměřeným na bohaté zdobení.

Čistotu na papírovém blahopřání představuje hladká bílá stránka, méně často jednobarevná stránka, která minimálně z jedné poloviny nenese žádné zdobení. Sdělnost přání je dána zejména textem, otištěným z razítka, vyřezaným ze šablony, psaným ručně - většinou přímo na bílou plochu. Font písma volíme spíše tvarově jednoduchý.

Taktéž dozdobení nápisu bývá jednoduché a rozměrově minimalistické - kruh, vlaječka, piktogram apod., ale nevylučují se ani stylizované přírodní motivy. Stránka i zdobení se ponechávají v "surovém" stavu - bez dobarvování, šití a dalších dekoračních úprav.

Kromě vyseknutých tvarů se ke zdobení používají i washi pásky, menší  pozaďová razítka např. s motivem skvrn a tahů štětcem a další materiály s jednoduchým a "moderním"  vzhledem. Bílá plocha nechává dobře vyniknout též provázkům.

Minimalistické zdobení upoutá okamžitě pozornost, proto vyžaduje precizní zpracování - bezchybný otisk razítka, jistou ruku při kreslení, přesné vystřižení motivu, čisté nalepení.

Při fotografování volíme nejlépe jednobarevné pozadí, které neodvádí pozornost členitostí či detaily.


image image image

Zdroj: splitcoaststampers, craftygrldesigns, mailebelles

Fotogalerie ke stylu sipmly&cleanZdroje jsou uvedeny přímo na fotografiích nebo v názvu fotografií.

Pro klub Cardmaking zpracovaly IlonaK2 a Jitka, VyZa

 

 


CLEAN AND LAYERED

Čisté linie, více vrstev, vzorovaný papír nebo embossování, ozdoby, čistý a svěží, vybarvované obrázky, bílý prostor.

image image image

Zdroje: mypapersecret, expressivelydeb, Elizabeth Allan.


CLEAN AND GRAPHIC

Čisté linie, jednoduchý nápis, žádné kudrlinky, zpráva je předána rychle.

image image image

Zdroje: scrappinandstampiningj, scrapmystash, soapboxcreations.

 

CLASSY AND ELEGANT

Lesklé, třpytící se, třpytící se ozdoby, výrazné barvy, sofistikovaný nápis, královské, pronikavé, dramatické, monochromatické, vrstvení textur, úctyhodné, působivé.

image image image

Zdroje: windyrobinson, thecraftyowl, Heidi Weaver.


FREESTYLE COLLAGE
Může být v jakémkoliv stylu, nesouvisející prvky.

 

Pro klub Cardmaking zpracovaly MS design (text), Jitka, VyZa (obrázky)