Dva ženské archetypy Tarotu - Velekněžku a Císařovnu jsme v našem projektu Tvoříme s Tarotem zpracovávali naráz, stejně tak je vhodné přistupovat ke dvou mužským archetypům.

V předchozím blogu jsme si představili Císaře, nyní přichází na řadu:

5 VELEKNĚZ

image

KLÍČOVÁ SLOVA:

Manžel, partner, přítel. Duchovní nebo morální autorita. Duchovní nebo duševní hodnoty. Učitel, rádce. Víra. Ideje a idealismus. Moudrost. Důvěra. Morálka. Etika. Tradice. Konvence. Svědomí. Vzor.

SYMBOLY na Rider-Waite:

  • Tiára: Trojnásobnou korunu (triregnum) nosil papež při slavnostních příležitostech. Tato pokrývka hlavy byla opatřena třemi zlatými obručemi, které symbolizovaly papežský úřad učitelský, kněžský a královský - nebo církev trpíci, bojující a vítěznou.
  • Hůl: papežská berla (pedum, ferula, virga pastoralis) je odznakem pastýřského úřadu, používá se při slavení mešní oběti, udělování svátostí a při svěcení. Berla je symbolem pastýřské péče papeže a biskupů
  • 2  ponížené postavy: podřízenost ideím, motiv lilie = víra + motiv růže = láska
  • 3 postavy celkem: křesťanská Svatá trojice. Nebe-peklo-země. 3 aspekty lidské osobnosti: fyzický, emocionální a mentální.
  • 3 kříže na portě: součást papežského oděvu Pallium je odznakem arcibiskupů a papeže. Je to okrouhlý pás, k němuž jsou vpředu a vzadu připojeny kratší stejně široké pruhy. Je utkáno z bílé vlny a ozdobeno šesti křížky vyšitými černým hedvábím. Na ornát se upevňuje třemi ozdobnými špendlíky. Objevuje se v 5. století jako napodobenina omoforia řeckých biskupů, původně v podobě bílého pláštíku zdobeného černými křížky. Vlna na pallium se získává ze zvláštních beránků, kteří se zabíjejí na Velký pátek, utkané pallium světí papež v předvečer svátku sv. Petra a Pavla. Pallium symbolizuje plnost biskupské moci a je také symbolem dobrého pastýře - jako pastýř nosí na ramenou své beránky, kladou si papež a arcibiskupové na ramena pallium z beránčí vlny.
  • 2 sloupy: mocenská struktura, tradice
  • Gesto ruky: požehnání
  • 2 klíče: svatopetrské klíče - heraldický znak papežů („Tobě dám klíče království nebeského, všechno, co svážeš na zemi, bude svázáno i na nebi, a všechno co rozvážeš na zemi, bude rozvázáno i na nebi“ Mat 16, 19)
  • Hábit, roucho: Červená barva liturgického oděvu je barvou ohně a krve. Používá se osvatodušních svátcích, neboť Duch svatý sestoupil v podobě plamenů. Je také připomínkou mučedníků a mučednic.

V tradici zobrazování této karty hraje svou důležitou roli náboženství. Jak jste se dozvěděli v prvním blogu, původ Tarotu je nejasný a nejstarší dochované karty se datují do 13.stol. a vznikly v Evropě. Není proto divu, že ideově se vztahují ke katolickému pojetí křesťanství a první Veleknězové tedy byli zobrazováni jako duchovní osoby - dokonce i přímo jako postava papeže.

Toto pojetí převzal i E.A.Waite, pomocí jehož karet se s Tarotem seznamujeme.

Modernější taroty už tuto tradici nedodržují striktně a tak můžeme najít i Veleněze, který působí jako nějaký guru, mudrc nebo šaman. Čili je to osoba sice duchovně zaměřená, a autorita v oblasti nějakého vědění nebo učení, ale v nějakém nekatolickém druhu církve nebo víry.

Pokud se v projektu pokoušíte o vlastní karetní soubor, doporučuji si dobře rozmyslet, jestli budete katolickou tradici respektovat nebo nikoliv. Souvisí totiž i s hierarchií karet. Z historie víme, že byť panovníci měli moc na svém území, podléhali moci Vatikánu leckdy víc, než jim bylo milo - Jindřich VIII. dokonce na protest proti tomuto vlivu od katolické církve zcela odtrhl celou Anglii. Není třeba Velekněze proto chápat vyloženě jako kartu nadřazenou Císaři, ale je důležité, aby nepůsobila méně silně - byť svou moc projevuje jinak než Císař.

Tip: stejně jako u Císaře s Císařovnou se zde můžete zamyslet nad souvislostmi mezi Veleknězem a Velekněžkou. Schválně, co mají společného a jaký je mezi nimi - krom pohlaví - zásadní rozdíl?

Jako ilustrace pro lepší pochopení rozložení významů ve dvou mužských archetypech vám může posloužit následující tabulka:

image

Velekněz jako afirmační symbol:

  • věřím a důvěřuji
  • chápu a odpouštím
  • konám v souladu se svým svědomím
  • učím, vedu druhé s tím nejlepším vědomím a svědomím
  • učím se, nechávám se vést v souladu se svým vnitřním hlasem

image image image

https://picasaweb.google.com/115231833407355800116/TarotVisconti?gsessionid=A8buUAyfAybc8ZHObnJEiw

http://www.insightfulvision.com/gallery-arcanes1c.php

http://www.aeclectic.net/tarot/cards/old-english/

image image image

http://alchemicaltarot.com/

https://picasaweb.google.com/112868448452435024861/CosmicTarot

https://picasaweb.google.com/112868448452435024861/RobinWoodTarot

image image image

https://picasaweb.google.com/100528976355533112158/TarotOfDreams

https://picasaweb.google.com/112868448452435024861/LegacyOfTheDivineTarot

http://www.elsewhere.org/tarot/vertigo/

image image image

http://www.mary-el.com/

http://www.aeclectic.net/tarot/cards/ananda/

http://picasaweb.google.com/111541801077128287363/TarotOfTheSephiroth?feat=embedwebsite&gsessionid=fJhcdNIMGNjMK27vbYJZhw

image image image

http://www.aeclectic.net/tarot/cards/tarot-of-the-origins/

http://outofhisdepth.blogspot.cz/2013/09/lord-of-rings-tarot-cards.html

http://www.pinterest.com/monkiji321/monkiji321-vecter-mode/

Pokud vám ukázky karet nestačily, můžete hledat dál na:

http://www.pinterest.com/alebon0087/tarot-art-the-hierophant/

http://www.pinterest.com/123newyear/the-hierophant-the-pope-tarot-card/

http://www.pinterest.com/dleuchovius/v-the-hierophant/

http://www.pinterest.com/mpb1/v-the-hierophant-high-priest/

http://www.pinterest.com/strangeshe/05-the-hierophant/

http://www.pinterest.com/elftarot/the-hierophant-v/

Velekněze dohledáte i na Google:

https://www.google.cz/search?safe=active&hl=en&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1366&bih=643&q=Tarot+emperor&oq=Tarot+emperor&gs_l=img.12..0j0i24l6.10597.19084.0.21496.15.14.1.0.0.0.173.1925.3j11.14.0.ernk_timecombined...0...1.1.32.img..4.11.1277.OD6Qw-NAgyg#hl=en&q=Tarot+hierophant&safe=active&tbm=isch

image

http://en.wikipedia.org/wiki/Moses_(Michelangelo)

Nuže - oba mužské archetypy nyní znáte.

Jakpak si s nimi poradíte?

Předchozí blogy:

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-26126

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-neco-pro-zajimavost-26445

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-ruzne-pristupy-k-tvorbe-tarotovych-karet-26565

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-v-aplikaci-polyvore-26569

Předchozí karty: 0Blázen1Mág2Velekněžka3Císařovna, 4Císař