Tento blog vzniká na základě informací z klubu permakultura, domácí kosmetika, soběstačnost...
Obsahem tohoto blogu je soustředit zkušenosti, poznatky a informace členů klubu, včetně odkazů na zajímavé internetové stránky z oblasti .
Pro začátek moje informace k zavařování ovoce.
Zavařování ovoce
Zavařování ovoce je stará známá metoda našich předků, jak udržet ovoce do další slizně.
Zavařovat lze i bez cukru, ve vlastní šťávě či ve vodě s cukrem.
Na zavařování je třeba pěkné zralé, ale ne přezrálé ovoce a zdravé. Ovoce před zpracováním omyjeme , vypeckujeme....Sklenice musí být čisté a víčka rovněž. Používám prádelní hrnec na dno dám utěrku a vodu dle uvážení. Lze použít i hrnec na zavařování.
Dále uvedené jsou moje vlasní postupy při zavařování, jak ho praktikuji již delší dobu.
Co zavařuji – třešně , já je peckuji , neklepejte si prosím na hlavu jsem při smyslech, máme veliké .
Třešně omyju a vypeckuji, mám nedobrovolné pomocníky v dvou dcerách. Část jde i z peckama , záleží kolik je košíků.
Připravím sklenice 0,75 ml (prostě normální velikost) , na dno nasypu lžíci , dvě dle chuti , nasypu třešně a zaliji horkou vodou, zavíčkuji a dám do prádelního hrnce. Od chycení varu vařím cca 20 minut na slabším plameni, bublá , ale ne moc (kniha píše 25 – 30 při 85 st.C). Menší sklenice – méně cukru, kratší vaření.
Stejným způsobem zavařuji, švestky, broskve,hrušky, meruňky – ty jsou potvory a rychle se rozvaří, občas plesniví :((( .
Toto jsou naše osvědčené kompoty, které z části sníme, část jde do bublanin a do dortů ze zakysané smetany, pudinku a část do rýžového nákypu.
Pokud se Vám něco nepovede, nepřebírám zodpovědnost, vše je na Vaše nebezpečí :)))
Jablka ve vlastní šťávě
ovoce dle potřeby
zavařovací sklenice
1. Omyté ovoce oloupeme a nastrouháme na hrubo
2. Nastrouhaná jablka plníme do zavařovacích sklenic, setřeseme je
3. Sklenice uzavřeme víčky
4. Sterilujeme 50 minut při teplotě 85 °C.
Doporučení:
Používáme např. na přípravu závinu, buchet ...
Cukr a další koření používáme až při další spotřebě.
Maliny ,borůvky, vypeckované třešně.... ve vlastní šťávě
cukr dle potřeby a chuti.Já dávám malou kávovou lžičku
sklenice na zavařování , používám od jogurtů, přesnídávek, majolek...
voda na propláchnutí
1. Přebrané ovoce propláchneme vodou a necháme okapat
2.Do sklenice dáme menší množství cukru
3. nasypeme ovoce, uzavřeme
-
Sterilujeme 30 minut při teplotě 85 °C.
Slané kompoty
Již několik let používám při zavařování místo cukru sůl. Při plnění zavařovacích sklenic ovocem se je snažím rovnat co nejúsporněji. Na každou láhev přidám špetičku soli a ovoce zaliji studenou převařenou vodou. Zavíčkuji a pak obvyklým způsobem steriluji. Sůl „vytáhne“ sladkost z ovoce, takže kompot je přirozeně sladký. Lze ho konzumovat už za šest týdnů a vydrží i 3 roky. Ke slanému zavařování se nejvíce hodí lesní plody – maliny a borůvky.
Toliko zatím moje zavařování. Zde pár tipů z netu.
http://clanky.vareni.cz/zavarovani-ovoce/
Zavařování zeleniny
Zeleninová směs
2,5 kg hlávkového zelí, 0,5 kg cukru krystal - dávám méně, 0,5 kg mrkve, 1 kg kapií, kde chce možno i feferonku dle chuti,1 deko,
1/4 l oleje, 1/2 l octa.
Zelí nakrouháme, mrkev nastrouháme na hrubo, kapie nakrájíme na proužky
a smícháme dohromady s ostatním.
Necháme stát v chladnu do druhého dne. Druhý den plníme do sklenic, které
zavíčkujeme. Nemusí se zavařovat.