Domů Profil prodejce křive dřevo
  • aktivní prodejce od r. 2011
    Reaguje na objednávky obvykle do 2 dnů.
  • Hradec nad Moravicí, ČR
  • 75 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (26) 100%
Nadšenci: 137
Aktivita: aktivní
Prodáno: 75
Registrace: 11.10.2011
Město: Hradec nad Moravicí
Stát: ČR

křive dřevo

/ Prodávající
Novinky
1081658
15.11.2023 Pomaloučku polehoučku, vracím se na toto hezké místo internetu.

Za dobu své nepřítomnosti jsem se zabýval výrobou dřevěných korálků, šperků a jiných drobných dřevěných výrobků. Během následujícího času bych Vám tu rád nabídl svojí novou tvorbu.

Pomaloučku polehoučku, vracím se na toto hezké místo internetu.

Za dobu své nepřítomnosti jsem se zabýval výrobou dřevěných korálků, šperků a jiných drobných dřevěných výrobků. Během následujícího času bych Vám tu rád nabídl svojí novou tvorbu.

Pro začátek nabídnu korálky různých velikostí, tvarů a různých druhů dřeva domácích ale i exotických dřevin. Postupně budu přidávat další druhy dřev a nové tvary. Pokud nenajdete co hledáte a v nějak se to podobá mé tvorbě, napište mi. 

Na povrchovou úpravu korálů a šperků Jsem se rozhodl používat transparentní lak pro lesklý vzhled, zachování barvy dřeva a pro jeho schopnost ochránit dřevo po dlouhou dobu užívání. Tak Vám dřevěný šperk vydrží nezměněn i po tom co neočekávaně zmoknete i opakovaně. Použitý je lak s atestem na hračky.

Dřevosoustružení a výroba ze dřeva - "křivé dřevo".

Vyrábím misky z barevných dřevin českého původu, tvarové zářiče a další dřevěné výrobky. Na přání vyrobím i věci na zakázku.

Jmenuji se David Havlíček. Název "křivé dřevo" jsem vybral proto, že je to materiál přirozeně křivý a to i když se z něho udělá deska nebo jakýkoli pravidelný tvar. Vždy alespoň textura má různá zakřivení a barevné variace. Jakožto i vůně dřeva není zanedbatelná. Prostě žádná nuda. Je to materiál, který má svého ducha. Z každého kousku dřeva se dá něco vyrobit a řekl bych, že někdy si přímo žádá, co z něho má být.

Cesta  dřevěné misky.

Každá mísa má svou cestu, od chvíle kdy byla součástí stromu až po krásnou barvami hrající dekorační mísu stojící na Vašem stole.

Tuto cestu Vám teď popíšu:

Každý strom vyroste ze semínka. Celý život tiše stojí na svém místě a zvelebuje své okolí svým vzhledem, energií a plody. Na konci svého života po sobě zanechává své tělo tvořené miliony buněk. Materiál  který jsme nazvali dřevo.

V tuto chvíli, když je strom na konci svých dní přicházím, abych dřevu vdechl nový život. Kmen, větve a pařez rozřežu a dovezu ke své dílně. Tady z každého kousku dřeva vysoustružím ručním dlátem na hrubování polotovar. Polotovar je vlastně taková miska jen hrubě osoustružená s tlustou stěnou. Už zde se mísa tvaruje podle možností daného kusu dřeva, které je často křivolaké plné děr a suků. Málokdy se dá předvídat konečný tvar mísy.

Polotovar je však mokrý a při rychlém vyschnutí by popraskal a znehodnotil se. Proto se musí velmi pomalu sušit s ohledem na okolní vlhkost. To trvá kolem jednoho roku.

Když je polotovar řádně vyschlý značně se pokroutil a občas i přes pomalé sušení praskne. Tvar mísy se zde za použití ručních soustružnických dlát znovu přizpůsobuje.

Mým cílem není ukázat jen kvalitní řemeslnou práci, ale chci co nejlépe vyzdvihnout přirozenou barvu a strukturu dřeva na hotovém výrobku. Proto jemně vysoustruženou mísu ještě brousím a následně leštím.

Někdy se nešlo vyhnout prasklinám a vadám. Takové mísy musí znovu přizpůsobit svůj tvar a vznikají pak tvary listů, srdcí, květů a další.

 Mísy napouštím přírodním vařeným lněným olejem. Tento olej po napuštění do dřeva vysychá. Tím je vyplněn volný prostor mezi vlákny dřeva. Po zaschnutí oleje mísu ještě přeleštíme a hadříkem lehce natřeme sezamovým olejem. Který se pak používá na údržbu mísy.

Dříve jsem misky za tepla napouštěl včelím voskem. Po napuštění jsem mísu přeleštil a lehce natřel sezamovým olejem. I zde se sezamový olej používá na údržbu mís.

  

Použití a údržba dřevěných misek napuštěných přírodním vařeným lněným olejem.

Dřevěné mísynapuštěné přírodnímvařeným lněným olejem jsou určeny především na suché potraviny a dekoraci.

Čistěte hadříkem lehce napuštěným sezamovým olejem. V Případě potřeby omyjte vodou a ihned osušte. Pro oživení barev dřeva natřete sezamovým olejem a osušte ubrouskem nebo suchým hadříkem.

Výhoda sezamového oleje je v obsaženém antioxidantu sezamolu díky kterému olej nežlukne.

 

Použití a údržba dřevěného nádobí napuštěného včelím voskem.

Dřevěné nádobí je určeno především na suché potraviny a dekoraci, ale lze používat i k servírování běžných vařených pokrmů a polévek.

Jestliže chcete zachovat původní lesk a vykreslení dřeva používejte dřevěné nádobí na suché potraviny a dekoraci. Čistěte suchým nebo vlhkým hadříkem. A pro oživení barev dřeva natřete olejem, který nepodléhá oxidaci (žluknutí) např. sezamový.

Dřevěné nádobí lze používat i na podávání běžných vařených jídel. Můžete si do dřevěného talíře nebo misky nalít i horkou polévku. Dřevo výborně izoluje a polévka chladne velmi pomalu. Ihned po jídle dřevěné nádobí omyjte a osušte. Suché pak pro oživení barev natřete olejem, který nepodléhá oxidaci (žluknutí) a je jedlý např. sezamový olej, který obsahuje přirozený antioxidant a přitom je zdraví prospěšný.

 

Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od křive dřevo

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--