Domů Profil prodejce petals
Petr Laco
  • aktivní prodejce od r. 2012
    Reaguje na objednávky obvykle do 5 minut.
  • Kunčice pod Ondřejníkem, ČR
  • 6726 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (310) 100%
Nadšenci: 429
Aktivita: aktivní
Prodáno: 6726
Registrace: 7.11.2012
Město: Kunčice pod Ondřejníkem
Stát: ČR
Důležitá informace: Nakup si něco ještě u prodejce Green Pin a pošleme jednu zásilku za jedno poštovné. Při nákupu za 2000 už nepočítej poštovné:)

petals

/ Prodávající
Novinky
1090376
18.1.2024 Nově nabízíme všechny naše máčené svíčky v barvě. Dokonce už i v růžové:)

Vítejte,

Za značkou Petals stojí dvě podobně smýšlející duše, které sdílejí stejný vkus, hodnoty a filozofii. Těší nás práce se včelím voskem,výroba svíček podle starých výrobních postupů a hledání smyslu v jednoduchých věcech. Opravdu si užíváme, co děláme.

Všechny zásilky balíme šetrně k životnímu prostředí a hlavně bez použití plastů.

 

 

 


Příprava

Některé svíčky vyžadují, aby byl knot před zapálením zkrácen. Pokud je knot ponechán příliš dlouhý, plamen bude pravděpodobně blikat a čadit. Avšak příliš krátký knot může být také problematický, může způsobit zalití knotu u votivních, širokých a čajových svíček.

Knoty by měly být běžně zastřiženy na méně než centimetr. Knoty votivních a čajových svíček NEMUSÍ být před rozsvícením zkracovány.

Vyberte vhodný svícen nebo talíř pro svou svíčku a svíčky vždy zapalujte v prostředí bez průvanu. Svíčky by měly být mimo dosah domácích zvířat a dětí a nikdy by neměly být ponechány bez dozoru.

Začíná to zapálením
Vaše svíčka je připravena

Ať už používáte zápalku, zapalovač nebo větvičku z ohně, který jste založili starým křesadlem svého pradědečka - nezapomeňte, že je lepší zapálit svíčku na spodní části knotu než na špičce, aby vosk co nejdříve proudil knotem. Toho docílíte jednoduše tak, že svíčku na moment zapálení nahnete do vodorovné polohy.

Udržujte plamen
Všechny svíčky jsou citlivé na pohyb vzduchu a při vystavení průvanu mohou začít blikat a kouřit. Když plamen bliká, svíčka může kapat. Pokud vaše svíčka kape, uhaste ji, odstraňte ji z průvanu a znovu ji zapalte.

V závislosti na typu svíčky, kterou jste si vybrali, možná budete muset knot pravidelně zkracovat. Uhaste svou svíčku a ořízněte knot, pokud:

Plamen bliká nebo kouří
Plamen je velký a ztrácí svůj tvar slzy
Vyvíjí se uhlíková čepička
Rozpuštěný vosk se dostane příliš blízko k okraji svíčky


Udržuj svíčku čistou
Ve svíčce byste nikdy neměli nechat zápalky nebo kousky knotu. Tyto zbytky mohou působit jako další knot, což způsobí, že vaše svíčka bude příliš hořet. Plamen, který je blízko okraje, může také způsobit vylití vosku a stékání svíčky a způsobení nepořádku.

Zhasínání svíčky

Silné svíčky, ty, kde knot hoří v louži tekutého vosku, zhasínejte ponořením knotu do roztaveného vosku a jeho opětovným narovnáním. Používejte k tomu kancelářskou sponku nebo náš speciální zhášeč. Ujistěte se, že je knot vycentrován pro rovnoměrné hoření. Tím zamezíte čadění a usnadníte opětovné zapálení. Pokud čajové svíčky zhasnou, když jsou spotřebovány méně než z poloviny, nemusí se po opětovném zapálení úplně spálit.

U máčených a tenkých svíček, tedy těch, kde knot neplave v louži vosku, zhasínejte nejlépe zamáčknutím knotu bezprostředně po sfouknutí, aby se zamezilo doutnání knotu. 

Čištění svícnu

Nejjednodušší způsob, jak odstranit včelí vosk ze svícnu, je umístit jej na několik hodin do mrazničky. Po vyjmutí z mrazničky jednoduše odstraňte vosk a omyjte teplou mýdlovou vodou.

Odstranění včelího vosku z textilu
Pokud polijete voskem látku, vložte předmět do mrazničky, dokud neztvrdne a nebudete jej moci odštípnout. Můžete také přikrýt obě strany látky papírovou utěrkou a přitlačit horkou žehličku. Tento postup opakujte, dokud se vosk do utěrky nevstřebá.

 

Voskový květ
U všech svíček ze včelího vosku se v průběhu času rozvine takzvaný voskový květ. Tento bělavý film je indikátorem včelího vosku. Jsou svíčkoznalci, kteří dokáží ocenit vzhled rozkvetlých svíček, zejména na Vánoce, kdy může tento jev evokovat jinovatku, nebo orosení. Svíčky ze včelího vosku, které byly smíchány s jinými vosky, tak hezky nerozkvetou. Pokud dáváte přednost leštěnému povrchu svíčky, jednoduše jej vyleštěte měkkým hadříkem, nylonovými punčochami nebo gázou. Na svíčku můžete také chvíli foukat fénem a dosáhnout tak homogenního povrchu.

Včelí vosk, který používáme, pochází z oblasti Hont, okolí města Šahy na jihu Slovenska. Stejně tak i ostatní včelí produkty.

Jediné, co do včelího vosku přidáváme, je kvalitní bavlněný knot a voňavá pohoda, která k výrobě svíček neodmyslitelně patří.

Vosk je čištěn tlakovou mikrofiltrací bez použití chemie.

No a teď pozor, takto se čistí 99% včelího vosku na našem trhu a takhle to opravdu neděláme:

K čištění vosku se používá ředěná kyselina sírová. Ke dvěma litrům destilované vody postupně přidáme 60 – 100 ml 38% kyseliny sírové (lze použít kyselinu sírovou do akumulátoru). Toto množství stačí na vyčištění 1 kg vosku. Do nádoby se zředěnou kyselinou přidáme vosk a zvolna zahříváme na teplotu 80 – 90oC. Tuto teplotu udržujeme za pomalého míchání aspoň 30 minut. Teplotu pečlivě hlídáme, protože už při teplotě 100oC vzniká utajený var – tvoří se pára, která nemůže unikat přes vrstvu vosku na hladině a vosk začne vystřikovat. Směs by se měla míchat pomalu, abychom předešli vzniku voskových emulzí. Po přečištění je vhodné vosk ještě dvakrát až třikrát roztavit v čisté měkké vodě, abychom odstranili zbytky kyseliny.

Uvedený postup lze použít i k nápravě mazlavého zmýdelnění vosku. Mazlavé zmýdelnění je vada, která vzniká, když se k získávání vosku použije tvrdá voda. Vápenaté a hořečnaté ionty reagují s kyselinami, přítomnými ve vosku, za vzniku voskových mýdel. Získaný vosk má mazlavou konzistenci.

Odstranění nežádoucího zbarvení. Nežádoucí zbarvení, vzniklé po styku vosku s kovy, odstraníme povařením s kyselinou fosforečnou. Do 450 ml vody přidáme 60 ml 85% kyseliny fosforečné. Toto množství stačí na vyčištění 1 kg vosku. Kyselinu s voskem zvolna zahříváme až do viditelného zesvětlení vosku.

Bělení vosku. Bělený vosk se dnes používá především ve farmacii, kde je jeho žlutá barva často na závadu. K bělení vosku se nejčastěji používají oxidační činidla – dichroman draselný, manganistan draselný, chlorečnan draselný nebo peroxid vodíku.

zdroj: https://zdravevcely.webnode.cz/

Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od petals

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--