Domů Profil prodejce Les-cadeaux
  • Prodejce od r. 2014
  • Olomouc, ČR
Hodnocení: nehodnocen
Nadšenci: 1
Aktivita: -
Registrace: 3.3.2014
Město: Olomouc
Stát: ČR

Les-cadeaux

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Varhany, kadidlo a sluneční paprsky prosvítající barevnými skly uzavřenými v olověném rámu. Kolikrát už každý z nás obdivoval nádherná vitrážová okna katedrál, chrámů a i těch nejmenších kostelů! Možná jste si kladli, stejně jako já, otázku – jak se to dělá? Co musí člověk umět, aby dokázal vytvořit něco takového?

 

Až do 18. století nebyla známá technologie, která by umožnila vyrobit sklo v rozměrech potřebných na zasklení okna. Skláři vyráběli malá skla, nazývali je „průhledovými kolečky“ a foukané sklo. Ploché sklo získal sklář tak, že vyfoukl válec tenkého skla, poté jej rozstříhl a za pomoci kovových destiček postupně narovnával.  Pak  už stačilo jen propojit jednotlivé kousky za pomoci olova do dech beroucí skleněné mozaiky. Francouzští stavitelé katedrál pojmenovali tento způsob zasklívání oken vitrail, z čehož postupem času vznikl i dnes užívaný výraz vitráž. Barevnosti skel se dosahuje přidáním různých kovů při tavení: zlata pro získání rubínově rudé barvy, stříbra pro žlutou, kobaltu pro modř, manganu pro fialovou a železa pro zelenou.

 

Toto všechno, a ještě víc, se za svého pobytu v Evropě dověděl Louis Comfort Tiffany, americký secesní sklář, syn „Krále diamantů“ Charlese Lewise Tiffanyho. Dnes jeho jméno nese technika Tiffany.  Jde o metodu zpracování plochého katedrálního, poloopálového a opálového skla. Původně olověné profily nahradil měděnými plíšky, do kterých bylo sklo vlepováno včelím voskem a umožnil tak vytvářet jemnější tvary a rozmanitější motivy.  Svou výzdobou je proslulá hala Bílého domu. Autorem není nikdo jiný, než věhlasný mistr svého oboru, sklář Louis Comfort Tiffany.

 

Měděné plíšky a včelí vosk dnes nahradila měděná páska, práce lidských rukou se však nahradit nedá a tak všechny lampy, svícny a vitráže, které nabízím, se vyznačují 100% podílem ruční práce. Při výrobě vitráží je potřeba mít nejen velkou dávku trpělivosti a fantazie, ale také preciznost, neboť každá chybička při řezání či broušení skla se na výsledku nelibě projeví.

 

Podívejte se tedy na mé vitráže, svícny a lampy. Pokud Vás některý z mých výrobků zaujme natolik, že ho „musíte mít“, bude mi potěšením jej pro Vás vyrobit.

 

Iveta Palkovičová

Způsob dopravy
Česká pošta
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od Les-cadeaux

Oblíbení uživatelé
Žádní oblíbení uživatelé.
Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--