Domů Profil prodejce El Gato
  • Prodejce od r. 2016
  • Zadní Třebaň, ČR
Hodnocení: nehodnocen
Nadšenci: 40
Aktivita: -
Registrace: 2.2.2016
Město: Zadní Třebaň
Stát: ČR

El Gato

/ Prodávající
Novinky
696177
5.2.2018 Práve jsem do zboží vložila první tři objekty z mé nové dílny "Nerost-Samorost". Křišťálový strom, objekt znázorňující lásku a péči "Dva duby" a svérázný "Granátovník".

 

 

ruční výroba

 

MOZAIKY A OBRAZY

Z POLODRAHOKAMŮ A OZDOBNÝCH KAMENŮ

 

 

 

el Gato

 

 

 

Svět, ve své rozmanitosti, tvoří jeden celek, jednotu.

Každičká součást toho obrovského celku (kdoví, kde vůbec končí a začíná) má svůj smysl.

Když nějaká součást zmizí (a kam vlastně? Může vůbec něco dočista zmizet?), nutně se to nějakým způsobem odrazí na těch zbývajících. Projeví se na nich i to, když změní barvu, když si povyskočí, když z dlouhé chvíle kouká do stropu. 

A vlastně to říkám trochu špatně; nejsou žádné součásti něčeho. Je jen jedno. Jedno, a jeho nekonečno projevů.

No to je jedno.

...

 

   Když jsem poprvé brala do ruky kamínky různých barev a tvarů s vážným úmyslem poskládat z nich nějaký ucelený obraz, začaly mi hlavou probleskovat otázky, které většina lidí zná, a odpovědi, které všichni tvorové tak nějak cítí; lidi tvoří výjimku v tom, že si ty odpovědi potřebují formulovat. (A kde to teda začíná a končí? Víte to někdo?)

   Čím déle mozaiky skládám a čím hlouběji se dostávám do tajů vytváření celku z drobných součástí (těmi nemyslím jen kameny jako takové, ale například i dynamiku jejich toku a skládání, jejich vzájemné polohy, vzájemné působení barev a tvarů, efekt zaplněného prostoru a efekt prázdného místa vedle něj), o to těžší a zodpovědnější mi tato činnost přijde. Kdybyste mi před rokem řekli "Udělej mi mozaiku, třeba čtyřlístek, pro štěstí," měla bych ji za dvě hodiny hotovou. Dnes bych nad ní strávila aspoň dvojnásobek času. Tahle fáze pronikání do umění tvorby mozaiek má svá úskalí, ale hodně mě baví. 

 

 

 

 

 

 

el Gato

 

 

 

Mozaiky a obrazy z polodrahokamů a ozdobných kamenů 

 

   Každý kámen má svůj příběh. Kameny poskládané do tvarů a obrazů, kameny rozmístěné tak, aby spoluutvářely jeden vjem, pak promlouvají nejen sami za sebe, ale rovněž jako celek. Mozaika viděná z lehkého odstupu až větší dálky bývá hravě čitelná, při pohledu zblízka mizí složitější vzory vytvářené tokem kamenů a naši fantazii zaměstnávají spíše jednotlivé kameny, jejich vlastní obrazy a vyprávění. 

   Mozaika umístěná do prostoru se stává jeho výraznou součástí. Výběr mozaiky je tudíž vhodné promyslet. V první řadě bychom se samozřejmě měli řídit vlastním pocitem a vkusem, vedle toho je také dobré výběr zvážit podle toho, pro jaký prostor mozaiku vybíráme. Ve vstupní hale se bude vyjímat mozaika větších rozměrů, ladění spíše jednoduššího a optimistického; bývá tím prvním, co příchozí zaujme, a tím, co se s námi při cestě pryč loučí. Může se snadno stát symbolem našeho domova. V kuchyni a koupelně se uplatní mozaika menších rozměrů, zato s pestřejší motivy, propracovanějšími detaily, vyobrazeními zvířat, rostlin, přírodních živlů. Do obývacího pokoje se zase hodí velké plochy, uvolněná atmosféra obýváku také dovolí zkoumat složitější motivy, příběhy a scenérie; mozaika volená do obývacího pokoje mívá často charakter obrazu. Mozaiku můžeme umístit i do exteriéru - na fasádu domu coby domovní znamení, vedle kterého lze případně zobrazit i číslo popisné, na plot, na vrata. V těchto případech promlouvá mozaika i ke kolemjdoucím.

 

 

Feng-shui mozaiky

  Lidé, se kterými se potkáváme a trávíme s nimi čas, místa, kde se pohybujeme a věci, kterými se obklopujeme, hrají v našich životech důležitou roli a silně nás ovlivňují. I barvy a tvary určitými způsoby působí na své okolí. Některé mají sílu i směr svého působení daný a nadto po tisíciletí posilovaný tím, jak je kultury a národy drží v úctě.

   Tak se například slon stal symbolem moudrosti, rozumu a rozvážnosti, jeho vyobrazení přináší štěstí, znalosti, dlouhověkost a moc. Slon v červené barvě navíc symbolizuje komunikaci a formulaci myšlenek, z pohledu čínské nauky feng-shui je tak ideální pro pracovní prostory. Žlutý slon pak přináší vyrovnanost, radost, klid a stabilitu, podporuje hlavně ženy, matky a jejich děti. Ryby zase symbolizují hojnost a plodnost, kreativitu, aktivitu a radost ze života.

   Jiné tvary, barvy, obrazy na nás zase působí skrz naší vlastní zkušenost, máme je spjaté s něčím soukromým, osobním, a vyvolávají v nás tak určité pocity a emoce. Obraz moře, zapadajícího slunce, hor... Jsou našimi osobními symboly.

   Věci, které na nás působí blahodárně, můžeme do našeho života nechat přicházet samovolně. Nebo se jimi můžeme obklopovat zcela záměrně, na úkor věcí, které nám jsou nějakým způsobem nepříjemné. 

 

 

 

Domovní znamení

  Vrcholný středověk, doba rozvoje měst, zaplavil ulice a uličky rozrůstajících se sídel pestrou paletou obrazů, reliéfů, sošek a štítů, které na měšťanský život shlíželi z fasád usedlostí a domů. Používané symboly odkazovaly často k řemeslu - kolemjdoucí tak mohli snadno poznat, kde svou živnost provozuje například kovář; to podle kladívka a podkovy vyobrazených na vývěsním štítě. Vyobrazení také často hovořila o osobnosti majitele, historii rodu nebo domu, a leckdy si své místo našla náhodou. Ve chvíli, kdy se malůvka, soška, reliéf či živnostníkův poutač zapsaly do povědomí obyvatel natolik, že podle něj začaly označovat samotný dům či jeho majitele, můžeme hovořit o domovním znamení. Oblíbené byly symboly zvířat, rostlin a nebeských těles. Ze stromů se nejčastěji zobrazovali ořešáky, z rostlin lilie či růže, ze zvířat kůň, medvěd, pták či jelen.

   Většina těchto dílek měla i svůj symbolický význam - tak například strom znázorňuje útočiště, ochranu, stejně jako dlouhověkost. Strom jako symbol je pokládán dokonce za znázornění celého vesmíru, je obrazem jak světa fyzického, tak duchovního. Skrze kořeny, sahající hluboko do země, kmen tyčící se vzhůru a korunu dotýkající se nebes strom sjednocuje světy, spojuje podsvětí, svět lidí a zvířat a světy vyšší. 

   I dnes mají domovní znamení své milovníky. Zkuste se projít městskými ulicemi se vztyčenou hlavou a očima obrácenými vzhůru a otevře se vám svébytný svět, který jste možná dosud přehlíželi; domovní znamení jsou jeho výraznou součástí. Historická centra dnešních měst, tedy místa, kde se domovní znamení zrodila, jsou do velké míry anonymní. A tak jsou to spíše periferie, malá města a vesnice, kde si domovní znamení získávají opětovnou oblibu. Moderní doba příliš nenahrává tomu, aby si obyvatelé domu vybrali znamení zobrazující povolání, stejně jako dnešní domovní znamení nebývají nahodilá. Domovní znamení, umístěné na fasádu v dnešní moderní době, tak dodává stavbě i jejím majitelům punc výjimečnosti, vedle estetické funkce mívá i význam duchovní, druh od druhu může slibovat ochranu, bohatství, zdraví, plodnost, štěstí všem obyvatelům domu.

 

 

 

 

Ozdobné kachle a listely

   Ozdobné kachle a listely jsou tradičně vnímány jako ideální výzdoba koupelny. Ruční výroba a citlivý výběr kamenů z nich však nadto vytváří zajímavý artefakt, vhodný i do jiných prostor. Velmi vkusně působí jednoduchý obrazec vyskládaný z více kachliček, stejně jako jediná dominantnější kachle umístěná na jinak holé stěně. Jednotlivé kameny, kterých je v těchto kachlích poskromnu, silně vyniknou a jejich barva a umístění pak dává každé kachli jedinečný výraz. 

  

  

   

   Ozdobné kachle a listely v tomto podání jsou ve srovnání s mozaikami na výrobu i materiál méně náročné.

 

 

 

 

Doplňky

  Drahé kameny, obzvlášť, jsou-li průhledné či průsvitné, působí krásně v kombinaci se světlem. Mozaiky a kachle je dobré umístit tam, kam se alespoň na část dne dostanou sluneční paprsky. Nabízí se použít mozaiky také coby orámování světelného zdroje, například menší žárovky zapuštěné ve zdi.

 

   Mozaiky vyskládané z kamenů se hodí také do rámů zrcadel, jako výzdoba květináčů, váz nebo konferenčních či odkládacích stolků.

 

 

 

 

el Gato

 

 

 

 

Do této sekce bude postupem času přibývat čtení o symbolech ve výtvarném umění - o symbolickém významu zvířat, rostlin, tvarů, barev či nebeských těles - a také povídání o vlastnostech jednotlivých drahých a léčivých kamenů.

 

 

 

 

el Gato

 

 

   Mozaiky a ozdobné kachle nabízené ve Zboží jsou vyráběné "do šuplíku", takže se může snadno stát, že nenajdete přesně to, co byste potřebovali - co se týče velikosti, barvy, druhu kamenů a v nesposlední řadě vlastního motivu. V takovém případě neváhejte a kontaktujte mně. Dohodneme se na detailech tak, aby výsledek přesně odpovídal Vašim představám. 

 

 

 

 

 

el Gato

Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od El Gato

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--