Domů Profil prodejce Eiko
  • aktivní prodejce od r. 2010
    Reaguje na objednávky obvykle do 2 hodin.
  • Brno, ČR
  • 83 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (31) 100%
Nadšenci: 280
Aktivita: aktivní
Prodáno: 83
Registrace: 14.10.2010
Město: Brno
Stát: ČR

Eiko

/ Prodávající
Novinky
1045729
5.2.2023 Spousta novinek je tu https://www.fler.cz/shop/... Nakoukněte a třeba něco vyberete!

Vítejte v našem porcelánovém světě!

 

Jmenuji se Eva Šťastová a ráda bych Vám představila naši tvůrčí dílnu. Je nás tu šest, manžel, já a čtyři dcery. Cesta k porcelánu se nám otevřela po narození druhorozenné dcery. Potřebovala jsem tehdy vhodný náhrdelník k šatům a nemohla jsem sehnat nic podle vlastních představ. ,,Tak si ten náhrdelník vyrob!” řekl mi manžel. Pod stromečkem se objevila keramická pec a za pár dní byla na světe naše první liška. Od té doby uběhlo už pěkných pár let a tak jsme se rozhodli, nabídnout naše výrobky i Vám.

 

Po prvních liškách se mi v hlavě zrodil nápad na výrobky s otisky. Bylo to téma, které mi v hlavě zrálo už dlouho. Měla jsem touhu uchovat si krásu přírody nějak hmatatelněji, než ve vzpomínkách. Zkoušela jsem různé techniky otisku na látku, zalévání do pryskyřice a podobně. Ale nikdy to nebylo úplně ono. Nakonec jsem objevila kouzlo otisku do porcelánu. Otiskem do porcelánu jsem si začala uchovávat vzpomínky na krásné, ale pomíjivé chvíle. Věřím, že přinesou stejnou radost i Vám.

 

 

Proces výroby

Výroba porcelánu je časově poměrně náročná. Nejprve porcelán vyválím a vymodeluji do požadovaného tvaru. Poté nechám výrobky sušit. Usušené kousky brousím a vyhlazuji. V této fázi jsou výrobky velmi křehké a náchylné k rozbití. Poté následuje první výpal v peci, tzv. přežah. Po přežahu pec mohu otevřít po cca 12 hodinách a porcelán je už pevný, ale stále pórovity a schopný nasáknout glazuru a případná barvítka. Glazura způsobí, že povrch výrobku je pěkně lesklý a slinutý. Na přežahnuté výrobky nanesu glazuru a opět pálím v peci. Tentokrát se porcelán pálí na vyšší teplotu, takže si v peci pobyde i 24 hodin. Poté nanáším zlato a potřetí pálím. Tím je práce s porcelánem hotová a začíná práce šperkařská: lepím brožové můstky a kompletuji náhrdelníky. 

 

Údržba porcelánu

Péče o porcelán není nijak náročná. Porcelán je na pohled křehký, ale jinak je velmi pevným materiálem. Porcelánové šperky přežijí i pád na parkety či koberec. Problémem může být pád na tvrdou dlažbu či betonovou podlahu. Toto prosím mějte na paměti při nasazvání a sundávání šperků. Případné nečistoty je možno otřít vlhkým hadříkem. Všechny spoje před odesláním pečlivě kontroluji. Kdyby se vám však přesto odlepil brožový můstek, nebo by byl problém se spoji náhrdelníku dejte mi to prosím vědět, ráda vám šperky opravím.

 

 

S narozením třetí dcery se u nás doma odehrálo několik změn: zrekonstruovali jsme kuchyň, začala jsem pít kávu a přibyla nám doma keramická pec. Tak začala má cesta k porcelánovým šperkům, které pro radost vyrábíme spolu s manželem. 

Každý šperk nejprve pečlivě vymodelujeme z porcelánu, poté brousíme, a poprvé vypálíme. Následuje glazování průsvitnou glazurou a znovu pálení v peci. Na závěr porcelán malujeme pravým zlatem a vypalujeme potřetí. Pak už následuje jen kompletace, lepení brožových můstků kvalitním lepidlem a skládání komponentů k náhrdelníkům.

Porcelán je pálený na vysokou teplotu, čímž získává pevnost, přestože na pohled působí velmi křehce. Zlato je do broží zapečeno a je tedy odolné proti běžnému otěru.

 

 

Přes nedostatek česu brože stále přibývají, jen je už není kdy je fotit a vkládat.

 

 

Šperky posílám zabalené v dárkové krabičce.

 

 

 

 

 

Způsob dopravy
Zboží zasílám pečlivě zabalené v dárkové krabičce prostřednictvím Zásilkovny, nebo České pošty jako doporučené psaní.
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od Eiko

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--