FLER PRODEJCI POD LUPOU

---------------------------------------------------------------------------

Fler prodejci pod lupou“ je klub, který byl založen v listopadu 2009, aby Vám mohl týden co týden přinášet rozhovory s úspěšnými i méně úspěšnými prodávajícími. Cílem této aktivity není konkurovat rozhovorům, které znáte z titulní strany Fleru, ale umožnit Vám lépe poznat třeba i ty, kteří se na přední stranu nemají šanci dostat. V rozhovorech se můžete dozvědět zajímavé odpovědi na otázky týkající se jejich tvorby i běžného života.

Chcete-li vědět více o prodávajících, které můžete na Fler.cz potkat, čtěte dále. Pokud máte zájem o vlastní rozhovor nebo chcete mít přehled o již proběhlých rozhovorech, staňte se členy klubu. Kompletní seznam starších rozhovorů a aktuální informace naleznete také zde.

Všechny prodávající zpovídá Elisa.Day a tímto děkuje za jejich čas, ochotu a spolupráci.

---------------------------------------------------------------------------

Dnes se Vám představuje Kateřina Matásková alias Kassia

Motto: Samo od sebe tě štěstí nepotká, musíš mu jít naproti.

Kdo jsi, kde jsi a co děláš?

Jmenuju se Kateřina a žiju v Rakovníku s manželem a dcerkou. Co si pamatuju, celý život už odmalička mě bavilo tvořit, ve škole jsem měla nejradši pracovní vyučování, protože tam se stříhalo, lepilo, vyšívalo (kromě těch několika hodin, když se stavělo z Merkura, to bylo pro mě utrpení, jsem technický antitalent).

Před dvěma a půl lety jsem stála před zásadní otázkou, zda se zkusit uživit mým koníčkem a mít ŽL jako hlavní zdroj příjmů. Ale nejsem moc odvážná a zvolila jsem cestu jistých peněz a jsem tedy zaměstnaná ve velké mezinárodní firmě jako referent exportu a na starosti mám balkánské státy a Izrael + Kypr. Práce je to dobrá, baví mě, ale jako daň se dostavuje únava a nedostatek času na rodinu i tvoření. Respektive nějaký na rodinu a tvoření mám, ale méně, než bych chtěla. Každý všední den se těším, až si o víkendu najdu čas a potěším svoje ruce tím, že nechám vzniknout další věcičku. V poslední době se věnuji hlavně ketlování a dělám spíše vintage kousky, ale dost se mi stýská po jehle, takže plánuji vrátit se k šitým šperkům, které jsem sice dělala, ale tady na Fleru jsem je nevystavovala.

Jak jsi se dostala k tvoření?

Jak už jsem psala, neklidné ruce mám odmalička. Ale k tomu, co dělám teď, tedy ke tvorbě bižuterie, jsem se dostala po narození dcerky – když už jsem si našla systém v péči o ni, našel se občas volný večer a chtěla jsem jej zaplnit něčím, co by mi přineslo radost. Už ani nevím, jak padla volba na korálkování, možná jsem si bláhově myslela, že materiál nezabere moc místa:-). Asi dva roky jsem si tvořila jen tak pro sebe, rodinu a známé, pak jsem si založila i svoje webovky a začala prodávat po netu, no a pak přišel Fler.

Jak vzpomínáš na své začátky na Fler.cz?

Na Fleru jsem od jeho naprostého začátku a musím přiznat, že začínat tehdy a dnes se nedá srovnávat, tehdy nás tu bylo pár, dnes je obrovská konkurence. Bylo pěkné pozorovat, jak se to všechno vyvíjí, roste, každý den jsem měla přehled o tom, co je nového.... Dnes je tu tolik funkcí a vychytávek, že ani nemám čas všechno sledovat – diskuze, kluby, blogy, magazín... je toho moc, to bych musela na PC trávit celý den, abych měla přehled :-).

Čeho bys na Fleru chtěla dosáhnout?

Chtěla bych, aby se ke mně kupující rádi vraceli a také abych měla Fler rank nad 97, protože pak bych mohla častěji topovat.

Jak vznikla Tvá přezdívka a co znamená?

No, Katka se polsky řekne Kasia, jen jsem si přidala jedno „s“, protože se mi to tak víc líbí. A proč zrovna polsky? Manžel je napůl Polák, několikrát jsme tam spolu byli a mám k této zemi (i díky němu) kladný vztah, je tam moc hezky.

Co Ti na Fleru dělá největší problémy?

Naštěstí nemám problém s kopírováním mých výrobků, jako někteří zdejší autoři. Já mám problém jinde, ale to není věc Fleru, ale moje soukromá: mám málo času na to, abych se mohla zapojovat do diskuzí a klubů, psát blogy atd. Je mi jasné, že když je člověk na Fleru aktivní nejen v rámci svého obchůdku, ale i jinde, tak je víc vidět a má více návštěvníků.

Co na Fleru postrádáš? Co bys ráda změnila?

Trochu mě mrzí, že většina nakupujících nedá za nákup hodnocení. Konkrétně v mém případě jsou to možná tři čtvrtiny nakupujících. Je tedy fakt, že si o hodnocení nepíšu, to mi přijde ponižující. Myslím, že by měli být zákazníci upozorňování nějakou automatickou zprávou, že ještě nedali hodnocení za uskutečněný nákup, protože pro všechny prodejce je toto důležité.

Chystáš ve svém obchůdku nějaké změny?

Už jsem psala o tom, že se mi stýská po jehle, takže novinkou budou šperky s uplatněním techniky korálkového šití. Myslím, že první kousky by mohly být již koncem června. Neznamená to ovšem, že zavrhuji ketlování, chtěla bych obě techniky propojit, mám v hlavě pár nápadů, uvidíme, co z toho vznikne. A také mám v plánu více kousků v retro stylu.

Kde všude tvoříš? Jak vypadá Tvůj tvůrčí (ne)pořádek?

Nedávno jsem našla rokajl i ve formě na bábovku...

Kde jsou ty časy, kdy jsem měla materiál v jedné krabičce a stačilo to :-). Materiálem jsem již zaplnila celou jednou komodu – vysokou :-). Nahoře na ní mám připravené rozdělané věci, ale pracuji buď v kuchyni u stolu nebo v obýváku u konferenčního stolku. Naštěstí dcerka už se naučila, že mamince se do rozdělaných kousků nesahá, protože když byla menší, musela jsem pracovat ve stoje u té komody – aby mi nedosáhla pod ruce. Dnes už je to v pohodě, někdy mi pomáhá, ale spíš už si navléká svoje věci :-). A samozřejmě, pokud někam jedu na více dní, korálky beru vždy s sebou.

Jsou nějaké techniky, které by ses ráda naučila?

Chtěla bych umět udělat dobře střih a podle něj ušít oblečení. Zvládnu ušít jednoduché věci – Marušce sukni, ubrus a tak, ale na složitější si netroufnu.

Nakupuješ nebo pouze prodáváš? Kolik věcí už sis na Fleru koupila?

Myslím, že jsem koupila víc věcí než prodala:-).

Kolik času denně trávíš na Fleru?

Tak kolem půl hodinky, pokud vkládám nové zboží, tak samozřejmě více.

Vyjmenuj 5 prodávajících (které obdivuješ, ráda bys doporučila, máš ráda, stojí za pozornost...):

sanstyle  vinutky

KATY YAKSHA  móda

jmmoda – oblečení pro děti i dospělé

MartiK  – batika s ruční kresbou

Martin Sršeň – keramika

Co Tě kromě tvoření ještě baví?

Cestovat a fotit – hlavně krajinu. A krajinu s Maruškou :-).

Jaká je Tvá pozitivní vlastnost?

Neumím být dlouho naštvaná.

A nějaká špatná?

Jsem bordelářka.

Jakou hudbu ráda posloucháš?

Mám ráda 60. léta, takže u mě vedou Doors, Animals, Temptations, ale poslouchám i staré songy Marty Kubišové a Waldemara Matušky. Oslovila mě také hudba a písně ze starých pamětnických filmů, třeba písně R. A. Dvorského nebo Z. Vincíkové a I. Zemánkové. Z novější tvorby – HIM a miluju Wanastovi Vjecy. Mám v oblibě i polského zpěváka Seweryna Krajewskeho, pro jeho nádherně smutné písničky.

Co ráda čteš a jaké filmy máš ráda?

Poslední dobou mi přijde, že čtu jen pracovní maily a občas prolistuji Reflex :-(. Knihu jsem nečetla už delší dobu, protože když vyšetřím trochu času, raději ho věnuji Marušce, nebo večer korálkům. Filmy mám rád historické. Miluji české filmy pro pamětníky a pohádky :-).

Máš nějaký cestovatelský sen?

Projet celou Evropu – vlakem. Přednostně nějakou jižní zemi s teplým mořem.

Jaká je Tvoje oblíbená barva a jakou naopak nemusíš?

Oblíbená: červená, fialová, tyrkysová, černá. Nesnáším: hnědou, oranžovou.

Co zpravidla snídáš?

Celozrnný rohlík a žervé nebo něco sladkého, třeba tvarohový šáteček, ten fakt můžu.

Jsi noční sůva nebo ranní ptáče?

Jsem poloranní ptáče a polonoční sůva :-). Dříve bych napsala, že jsem jasná sova, ale od té doby, co máme Marušku, jsem nucena vstávat dřív a nějak jsem si na to zvykla. Dnes mi už nedělá problém o víkendu vstát v půl osmé, což dřív pro mě bylo naprosto nemyslitelné.

Jakou část svého těla nemáš ráda?

asi břicho

Jsi pověrčivá?

ne

Co nejíš?

červenou řepu v jakékoliv podobě a mlíkovou polívku

Třídíš odpad?

Ano a učím to i dcerku.

Odkud mačkáš zubní pastu?

od spodního konce

Bonusová otázka od Valerie.atd z předchozího rozhovoru:

Jaký znáš největší číslo? (Moje dcera je ve věku, kdy ji zajímají extrémy, pořád něco vyhání do maximálnosti. Končím u triliónů a jsem v úzkých. Jsou kvadrilióny? A dál? Jde to jak hudební intervaly? Ať zas můžu klidně spát :D)

Tak tahle otázka mě zaskočila. Jsem člověk, který matematice nerozumí a ve škole jsem se s ní vždy trápila. Můj antimatematický mozek končí miliardou, nicméně mám takové chatrné povědomí "něčeho většího". Takže nastoupila Wikipedie, kde jsem se dočetla, že kvadrilion je 1 + 24 nul. A taky že v ČR se používá tzv. dlouhá škála, čili dlouhá desítková soustava, což znamená, že se používá násobek milionem, tedy že (a teď doslovně cituji, abych to nepopletla): "bilion je milion milionů, trilion milion bilionů atd… " z čehož já usuzuji, že pak následuje ten dotazovaný kvadrilion. A po něm následuje kvadriliarda (10 na 27). Jsou tam i další různé názvy ještě vyšších čísel, ale jako nejvyšší jsem vypátrala centiliardu, což je 10 na 603, ale tam už jsem úplně jak Alenka v říší divů. Ale doufám, že ta centiliarda k ukojení dětské zvědavosti postačí :-).

Bleskový dotazník:

Jsi pravák nebo levák?                pravák

Jsi optimista nebo pesimista?      optimista

Tvé znamení zvěrokruhu?            štír

Tvé vysněné zaměstnání?            možná jsem to měla zkusit s tím ŽL

Sbíráš něco?                                korálky :-)

 

Kolik máš nadšenců?                   444

V kolika jsi klubech?                    nevím, nepočítala jsem to

Jaký máš Fler-rank?                     cca 96.7

Kolikrát jsi byla v Topu?               2x

Kolikrát jsi změnila avatar?         asi 2x

 

Oblíbené slovo nebo fráze?         Nejde? Neexistuje!! Musí jít!

Oblíbené zvíře?                            kůň, lev, pes

Oblíbená zmrzlina?                      vanilková, smetanová, pistáciová

Oblíbená vůně?                            levandule

Oblíbená hra nebo sport?             žádný

Chtěla bys něco sdělit na závěr?

Chtěla bych poděkovat manželovi, že přijal mého koníčka jako fakt, že mi hodně pomáhá (bez jeho podpory bych nemohla tvořit v takové míře) a že mu nevadí, že občas doma šlápne na korálek :-).

 

Bonusová otázka pro příštího dotazovaného – na co by ses chtěla zeptat?

Co ti Fler dal a vzal?

 

Na odpověď se můžete těšit v příštím rozhovoru!

A kdo bude příštím dotazovaným? Nechte se překvapit! Mrkající