„Ten, kdo čte, žije s každou další knihou život navíc. Kdo nečte, má jen ten svůj.“ —  Oscar Wilde, dramatik, prozaik a básník, 1854-1900
 
a tak čtěme :) 
 
                                                                    ****
 
V našem klubu jsme si jako téma pro tento měsíc zvolily téma knihy, čtení a proč? 
 
   
 
Dnešní doba a současné dění, které nás nutí být doma a nevycházet pokud možno ven, vrací lidi k činnostem, které odkládali na ažpak... 
Ve většině domácností jsou nějaké zakoupené knihy odložené pro nedostatek času na ažpak... A teď pro část lidí tato doba nastala. Zajímavé seriály na Netflixu už jsou zkouknuté, FB už vás taky nebaví, do monitoru koukáte celou pracovní dobu a rádi si od toho odpočinete. Ve volném čase můžete zabrousit do své knihovny a nalistovat něco, co už jste si dávno chtěli přečíst. 
Co není v domácí knihovničce, dá se půjčit v knihovně. Většina knihoven se snaží i v této době fungovat stylem výdejního okénka.
 
    
 
Čtečka nebo tištěná kniha? 
S elektronizací světa se předpovídal i úpadek knihtisku. Elektronické čtečky s téměř neomezenou kapacitou slibovaly ušetření financí za nákup i místa v domácnosti. Ale i přes tuto vymoženost počet vytištěných knih nijak neklesá. Ono moci si knihu potěžkat, přivonět si k ní (nová čerstvě vytištěná voní úplně jinak než stará z babiččiny knihovny), pohladit si jí. Při listování starými knihami v nich nalézt poklady : jako záložku použitou starou jízdenku z vlaku, pohlednici k Vánocům od dávno zesnulé pratety... a co teprve ty poklady nalezené v knihách z knihovny :) - nákupní seznam, vzkaz někoho někomu 
 
  
 
Trocha historie 
Březen Měsíc knihy - ti dříve narození si tuto hlášku dobře pamatují. První ročník této akce se konal již  v roce 1955. Byl vyhlášen oficiálními místy a měl podpořit ideologistickou propagandu tehdejšího režimu. Ale jak šel čas a věnovaly se tomuto tématu knihovny a kulturní instituce, z původně ideologistické akce se stala širokou veřejností dobře příjímaná aktivita.  
 
 
 
A co knižní čtvrtky, ty taky pamatujete? Za tímto pojmem ale nestojí minulý režim, v něhož si možná někteří pamatují od brzkých hodin před knihkupectvími dlouhé fronty pouze ve čtvrtek, kdy se naskladnily novinky. Těch nejzajímavějších knih jen pár kusů, kdo dřív přišel, nebo měl zamluveno, měl šanci.  Tuto tradici založil nakladatel a knihkupec Alois Srdce (1888-1966). Ve své prodejně ve Spálené ulici v Praze vždy každý čtvrtek vystavil ve výloze veškerou knižní produkci uplynulého týdne. Jeho firma (Národní knihkupectví a nakladatelství Alois Srdce)  sice zanikla v roce 1949, ale režim v poněkud jiné podobě tuto zvyklost převzal.
Trochu tímto se inspiroval knižní distributor Kosmas a spolu s některými tuzemskými nakladateli založil v roce 2011 akci Velký knižní čtvrtek. Koná se 2x ročně, vždy v březnu a v říjnu, a je příježitostí představit nakladateli několik pečlivě vybraných titulů, které mají šanci stát se hity nebo to jsou velmi očekávané novinky oblíbených spisovatelů. 
 
 „Kniha je nejmocnější zbraní národa. Národ, který si váží knih, váží si zároveň své duchovní nezávislosti a neztratí ji, dokud bude mít svou literaturu.“ —  Karel Čapek, spisovatel, novinář, dramatik
1890-1938
 
                                                                  ****
 
Inspirovány knihami a našimi domácími knihovnami jsme se snažily vyfotografovat své výrobky v ladění s touto barevnou paletou. 
 
image
(zdroj pinterest) 
 
Můžete se podívat, jak se nám to povedlo: 
 

Muzikanti sobě vyrobila gumičku, kterou si můžete sepnout vlasy, aby vám při čtení nepadaly do tváře 

image

 

Kbags ušila tašku v které si z knihovny odnesete domů hromadu knížek 

image

 

HelaF ušila také tašku, se kterou dáte celému světu najevo, že jste knihomil nebo knihomol ? :) 

image

 

a do třetice Dobrá trefa také usoudila, že tašek nám třeba a ušila parádní vak na záda 

image

 

RE-NATUS vyrobila nádobu se sukulenty, kterou můžete využít i jako zarážku na knihy na pracovním stole

image

 

Human vyrobila dřevěná kolečka, na která si můžete třeba postavit hrnek kafe při čtení 

image

 

Hanna.H vytvořila náhrdelník zasazený do dřevěného lůžka

image

 

etomatelier2 vyrobila chlebovník, do kterého si můžete chleba nechat dát přímo v pekárně a donést si jej tak domů

image

 

D.FELIX namalovala lapač snů na hedvábný šátek . Můžete číst a snít!

image

Děkujeme za váš čas, který jste věnovali čtení našeho blogu.

 

Příště se můžete těšit na dubnové téma Nesmělé jaro podle této barevné palety

za klub  100x jinak sepsala HelaF