Dobrý den, vítejte u desátého dílu naší série rozhovorů, dnes s Helenou Bortlíčkovou, alias  Khaki.

 

Také dnes můžete využít příležitosti a od  9-14 hod. či od 21-24 hod. s dotazovanou živě chatovat.

 

Ahoj Helčo, trochu si tě vyzpovídám :

 

 

1. Jak jsi se dostala ke tvoření a jak jsi se ocitla na Fleru?

K tvoření jsem se dostala už jako malá holka, protože se u nás doma pořád něco kutilo, pletlo, háčkovalo, drhalo, šilo, řezalo, pájelo, lepilo.. no prostě každý po večerech něco dělal. Takže večerní tvoření se brzo stalo i mou milou a asi i tak nějak samozřejmou činností. A jsem za to moc vděčná.

No a Fler jsem okukovala hned od samého začátku, ale ačkoli jsem leccos vyráběla, neměla jsem odvahu vstoupit. To až asi po dvou letech jeho fungování. A jsem opravdu moc ráda, že jsem nakonec tu odvahu sebrala, protože je mi tu moc hezky. :)

2. Co považuješ za svůj největší úspěch a naopak za největší neúspěch ve své tvorbě?

Nevím, jestli můžu mluvit o nějakých velkých úspěších a neúspěších, já jsem pořád ještě na začátku. :) Ale nejvíc mě těší to, že se mé věci líbí mému okolí, tedy rodině a kamarádkám/kamarádům. Díky těm jsem se do toho taky pustila. A každým malým úspěchem mé tvorby je pro mě vždycky i zájem někoho dosud neznámého. :) No a neúspěchy se snažím překonávat, stejně jako všechny další životní překážky, co člověk potkává.

Na cestách...

 

3. Čeho by se měli vyvarovat ti, kdo s tvou technikou začínají?

Měli by se předně držet jedné či dvou technik!! :)  To je to, s čím neustále bojuju.. a to tak, že když děláte různorodé věci, vždycky vám nějaký materiál chybí. Támhle drátek, tam velké korálky více barev, další barva plsti, ketlovací jehly té a oné barvy, kameny toho a onoho minerálu, no prostě pořád, POŘÁD něco. Když člověk tvoří jen jednou technikou, tak si může udělat větší zásoby jedním směrem a nekupuje po troškách od všeho něco. Jenže ať se snažím sebevíc, prostě by mě to asi opravdu nebavilo dělat pořád jen se stejným materiálem či jednou technikou, já to prostě asi fakt musím střídat.

 

4. Jaká je tvoje oblíbená pracovní pomůcka a co naopak nemáš ráda? 

Nejradši mám ketlovací kleště, ty moje teď ale dost zlobí, asi je čas je vyměnit. Nemám ráda své velké cvikačky, kterými prostě nejde přecviknout tlustší železný drát, je to vždycky boj a nakonec většinou vyhrává až manžel, nebo já s velkým doprovodným řevem. :)

5. Ukaž nám foto prvního výrobku a posledního, abychom viděli tvůj vývoj...

Dříve

Nyní


 

6.  Jaký materiál bys nikdy nepoužila a s čím naopak ráda děláš?

Z materiálu nemám ráda millefiori, taky příliš pestrobarevné vinutky a ani většinu plastových korálků (jen ty velké, které jsou většinou ve skle nesehnatelné a alespoň pěkně odlehčí dlouhé korále). Barvy ráda kombinuju, takže když už je dostanu zkombinované, nemám pak z tvoření radost.

Naopak miluju kameny všeho druhu, dřevo, perleť, sklo a prostě přírodní materiály.

 

7. Na kterou fázi tvorby a prodeje se těšíš nejvíc a nejmíň? 

Nejraději mám prohrabování se korálky (v obchodě či doma) a hledání těch správných barevných odstínů a tvarů, které bych zkombinovala, a pak samotné tvoření, skládání barev k sobě, vymýšlení si, kouzlení. Celkem mě baví i focení výtvorů, ale už moc nemusím upravování fotek a jejich popisování na webu. Na to se opravdu nikdy netěším.

Takhle někdy fotím...

8. Kolik místa tvé tvoření pohlcuje?  Máš nějakou pracovnu, svůj "pracovní kout," nebo tvoříš na různých místech - třeba i na cestách?

Na cestách jsem zatím nikdy netvořila, ale třeba to někdy zkusím. :) No a doma jsem zabrala už téměř všechen prostor. Nejčastěji tvořím na jídelním stole, protože je na něm dost místa, takže si můžu všechen materiál pěkně rozprostřít, někdy i na posteli, protože tam je to stejné. Když drátuju, tak přímo na zemi, protože kotouče s černým drátem se nikam moc nevejdou. U nás doma jsem teď moc vděčná za malou šatnu, kterou jsem postupně přeměnila na skladiště korálků, drátů atp., takže je to aspoň vždycky kam uklidit.

Moje skladiště a stůl

9. Máš nějaký oblíbený rituál při tvoření? Např. oblíbenou hudbu, nápoj, jídlo?

Nemám moc ráda ticho, takže u tvoření skoro vždycky něco poslouchám, jakoukoli hudbu nebo poslední dobou spíše seriály :), teď zrovna Dr. House a Chirurgy. Občas i jedním okem mrknu na obrazovku, takže vím, jak herci vypadají, ale jinak je to fakt spíš poslech. :) No a protože už je většinou večer nebo noc, tak si naliju k tvoření sklenku vína, což je vlastně možná ten rituál. :)

Někdy se nemůžu rozhodnout... 

10. Kolik času věnuješ tvoření a kolik času bys mu chtěla věnovat?

Poslední dobou mu věnuju téměř veškerý svůj volný čas, někdy i čas, který bych už měla spíš prospat, ale nemůžu se prostě odtrhnout. Myslím, že v současné době už mu víc věnovat nemůžu, ačkoli bych chtěla ještě víc. Ale dny nejsou nafukovací.  

11. Kolik času prosedíš na Fleru?

Dost. Dala jsem si předsevzetí, že to omezím, ale zatím se mi to moc nedaří. :) 

12. Co na tvou tvorbu říká partner, rodina a přátelé?

Můj muž si už asi zvykl. :) Naštěstí mě podporuje, pomáhá mi a snaží se přehlížet mou roztahovačnost na stole, po zemi a prostě všude po bytě. Někdy tu fakt není ani místo, kde se najíst, takže obdivuju jeho trpělivost. Rodina mě podporuje a zajímá se, už se za ten rok a půl postupně naučili říkat slova jako topovat, nominace, fler apod. :)  Nejvíc všechno řeším s bráchou, je to můj nejvyšší poradce.:)

S bráchou ve třech tisících... 

 

  
13. Chtěla by ses tvořením živit?  

 

Bylo by fajn ráno vstát a jít tvořit, to se mi bohužel stane jen párkrát do roka, takže představa by to byla krásná, ale jsem realista, nedělám si iluze, že by se tím dnes dalo uživit.

14. Kolik je ti biologicky let a na kolik se cítíš?

 

Biologicky mi brzy bude 27 a na tenhle další lichý rok se už moc těším, necítím se ani o chlup jinak.

Miluju moře...  

 


15. Když netvoříš na fler, vyrábíš něco jiného a případně co? 

 

Mimo Fler si drátuju dekorace do bytu, občas si něco uháčkuju a snažím se plnit přání kamarádkám, takže tvořím pro ně. No a nevím, jestli se to dá zahrnout do tvoření, ale strašně ráda se tvořivě vyžívám na zahradě u rodičů, kde pořád něco kutím.


16. Co tě baví kromě tvorby, kterou se zde prezentuješ? 

Baví mě spousta věcí - cestování, zahradničení, fotografování, filmy, turistika, hraní na kytaru, randění s mým mužem, scházení se s kamarády, hraní deskových her, čtení, snowboarding, procházky a hraní si se psem, dříve i ježdění na tábory s dětmi, puzzle, houbaření, no prostě spousta věcí.

 

17. Musela ses kvůli tvorbě něčeho vzdát?

 

Poslední dobou některých dalších zájmů, už dlouho jsem si třeba jen tak nesedla s nějakou pěknou knížkou nebo nepostavila puzzle. Ale to se dá přežít. Času je prostě opravdu málo, ale snažím se neomezovat scházení se s rodinou a kamarády, ti mají fakt vždycky přednost. :) 



18. Bez čeho nebo bez koho si nedokážeš představit svůj současný  život ? 

Nedovedu si ho představit bez životního optimismu, radosti z maličkostí, víry v Boha, svého milovaného muže, rodiny a přátel. Bez těch všech by to byl docela jiný život, který žít nechci.

 

19. Čteš pravidelně nějaké časopisy, nebo noviny ?

 

V minulosti jsem četla pravidelně MF Dnes a Premiere, ale teď už bohužel pravidelně nečtu nic, není kdy (a v případě Premieru už ani není co, když zanikl :()

 

20. Kde bys chtěla žít, kdybys nežila tam, kde žiješ teď? 

Nooo, popravdě skoro kdekoli jsem byla, tak jsem tam chtěla na čas zůstat. :) Já se vždycky nadchnu každou blbostí, že tam je krásný park, kam bych chodila se psem, tam bych se zase chodila po práci večer koupat, do té kavárny bych chodila na kávu, z té vyhlídky bych se kochala městem, no prostě mám ráda každé zákoutí měst i každý výhled do krajiny. :) Ale zůstala bych vždycky jen na chvíli, ráda se vracím, takže popravdě bych teď neměnila. Jediným mým snem je jednou dům s velkou zahradou, ale to bude ještě dlouho ve hvězdách. :) 

 

Helčo, díky za milý a optimistický rozhovor! :-)


Další rozhovor vyjde 18. května, tentokrát se bude Khaki ptát a Anatole odpovídat.

Naše již proběhlé rozhovory - s Bijioux , Monnou, Natellkou, krivkat, Andělikou, Lettuce, Wertchou, Lenkou B a Eire