Baroko - umělecko -kulturní směr, který vládl v Evropě v 17. a 18. století. Charakteristickými znaky baroka jsou dynamika - snaha o vyjádření pohybu, emotivnost až citová vypjatost, bohatost tvarů i zdobnost a velkolepost..Nejpravděpodobnější výklad slova  baroko je, že pochází z portugalštiny -  výraz perles baroques se pro perly nepravidelného tvaru používal již počátkem 16. století.  Ve středověké logice se tak označovalo vše nabubřelé, nesprávné a směšné. V sedmnáctém století je zaznamenáno užití termínu „barokní“ ve významu „tordovaný“ (kroucený). Podobně jako označení mnoha jiných slohů bylo však i baroko pojmenováno až zpětně a i v tomto případě mělo toto dodatečně používané označení pejorativní přídech. V druhé polovině osmnáctého a v devatenáctém století bylo pro baroko často používáno také hanlivého označení: „sloh copový“, případně „sloh parukový“. Tolik Wikipedie.

A jaké bylo zadání v klubu Kreslíme na téma Baroko ?

Pro mě baroko vystihuje jedno slovo - překypující :) takže buďte ve své tvorbě překypující. Překypující tvary, zdobností, emocemi, oblinami , křivkami......jako staří barokní mistři.

 

 
 
A výsledky kreslířů můžete vidět zde :
 
 
 Jelikož je baroko styl honosnosti...tak se tento styl týká i mody a účesů. Čím "ujetější" účes tím lépe. Ženy za dob baroka nosily buď honosné paruky, nebo si své vlasy nechávali zaplétat do výšky...perly, květiny, peří...to vše patřilo k pravému baroknímu účesu....byly i takové, u kterých nechyběly např. celé zahrádky, ptačí klece nebo dokonce loďky.
 
 

 

 amazonit

Vůbec jsem nevycházela z pouček, z toho, co je typické, ale co si představuju pod tím pojmem já. Kreslila jsem to v době, kdy byla ta květnovo-červnová vedra. To mě neskutečně ovlivnilo. Baroko je dle mého oblé, zakulacené, "hladké", trochu poživačné, mlsné, užívající si života všemi smysly, tedy i chutí:-) Není to tedy jen archiktura, umění, oblékání..., s čím si baroko běžně spojujeme. Myslím, že baroko je stále "živé" a kolem nás:-)

 

 

 

 

Jitka STUDÉNKOVÁ 2

Přiznávám, že téma baroko mě opavdu nepotěšilo. Prvky monumentality, okázalost, velkolepost a barokní andělíčci není nic, na co bych se chtěla soustřeďovat. Snad vyjímkou díla Johanna Sebastiana Bacha. Nicméně při hledání inspirace k tématu jsem narazila na jednu oblast, která je mi velmi blízká - selské baroko. A tak vznikla moje kresba s rybníčkem na návsi, cestičkou kolem, kapličkou, kostelíkem a několika domky. No, chudáci v nich asi nebydleli :-)

 

 

hrohlik

baroko nám přineslo kresbu barevnými křídami - tak toho využijme.

 

Andělé k zakoupení 

 

medami

Téma Baroko jsem navrhla já, protože baroko miluji. Obdivuji fantazii a zručnost , s jakou lidé baroko tvořili, vyzařuje z něj láska k životu. Původně jsem měla v plánu kreslit nějakou architekturu, ale při brouzdání na internetu jsem našla tento obraz : Dva kupidové, jeden s netopýřími křídly od J.G.Huquiera a A.F.Bouchera . Barokní postavičky andělů a netopýří křídla ?? Okouzlili mě a tak je tady máte :)

 

Zdekula

Podle obrazu Jeana Auguste Ingrese. Téma Venuše zraněná Diomédem, kresba 1844.

 

 

A jestli se vám blog líbil, napište nám k němu malý komentář! Děkujeme! :)


PaletaDuhaTužka 

Pokud  rádi kreslíte a láká Vás se aktivně účastnit našich klubových výstav a blogů,

přijďte mezi nás do KLUBU KRESLÍME!