Je načase sdílet něco z realizované inspirace mého tvořivého životního stylu. Aneb jaké to je mít nápad, vytvořit podle něj grafický návrh, spolupracovat se švadlenou a ve finále si potisknout vlastním návrhem trička? Nebo-li dotáhnout nápad do konce? Neuvěřitelně geniální!

image

Nápad

Otravný den, který si otravuju sama. Marná si běžím zaběhat a setřásám ze sebe všechny zločiny, které jsem na sobě napáchala. Pokud by to někoho zajímalo, probíhalo to asi nějak takto: JEDEN PÁTEČNÍ HEPYJEND. A jak tak pata zašlápla poslední křivdu v mé hlavě, vidím kolem sebe svět. A v tom světě jde proti mě kočka. Bílé tričko a na něm červené srdce. Nejen že svět vidím, ale začínám nad ním přemýšlet... Tak mocný symbol "srdce", a takové nemastné použití. A mozkové závity mi přihrávají jeden nápad za druhým... jak nebyly už marné, rozfrčely se světelnou rychlostí a během několika sekund byla na světě myšlenka: "THIS IS MY HEART, ON THE RIGHT PLACE". Ukázat světu, kde je moje srdce... na to správným místě... vždycky, za všech okolností... Nechci ho schovávat, je mojí nejdůležitější součástí.

Srdce - je místo, kde se rodí veškerá má kreativita... je symbolem mého kreativního životního stylu. Je anarchistickou reakcí proti hraní rolí, předstírání, naformičkovaným vzorům chování, domněnkám, že všechno řídí supertajné společenství miliardářů, že všechno začíná a končí měnou bankovní, dnes už spíš virtuální. Je něčím co dokáže megalomanský tanker dostat do smyku.  Zapisuju si nápad do sešitku, co mě okouzluje velmi často svojí společností, a vím, že mu časem dám tvar a hmotu.

image
Návrh

Násadka (to slovo jsem nepoužila od střední školy), inkoust papír... chvilka hledání inspirace na netu... a je to tu... návrh grafiky, co by na triku křičel do světa o čem je "srdce". A v hlavě ještě pár variant nejen grafického návrhu, ale i způsobů, jak to srdce na pravém místě světu ukázat. Ale zůstaňme zatím u jednoho. Další realizace se budou radovat z denního světla později. Někdo jim tu cestu prošlapat musí. 

image
image
image
image
Jehly a nitě

Sdělit někomu svoji vizi a čekat na reakci, jestli se rád a dobrovolně zapojí, to je napínavý thriler pro můj enthusiasmus. Já spojila síly s úžasnou švadlenou, Boženou Jaškovou. Srdce má na pravém místě, on the right place, a její umění tvořit pomocí jehel a nití je jako když klouže pero po papíře při psaní poezie. Perfektní technika, lehkost tvoření, hromada zkušeností, báječný vkus a oko. Stačí metr, křída, papír, látka a už se stříhá a šije. První čtyři základní prototypy jsou na světě. Já kolem běhám s foťákem a sleduju to tvořivé hemžení v dílně. Potichu, plná bázně nezastavit slovem lehkost celého procesu. Ticho porušuju tehdy, když se vrhneme do kreativního vymýšlení nad jinými typy triček pro budoucí série a necháme naše mozkové buňky podpořené srdečním tlukotem a intuicí se rozletět někam do končin plných představ. Až je mi líto, že si ji její zákazníci, co by malého živnostníka, schovávají pro sebe a neřeknou světu ani slovo o jejím umění. Kolik asi takových lidí je po všech koutech Česka poschováváno.  Trika jsou prototypem, vyšlapávají cestu těm budoucím.

Každý steh prošel rukama a myslí jednoho člověka od začátku do konce. Jsem toho svědkem a tak je hotové jemně pohladím a šeptám: "vy nejste ta za dvacet devět, co válcují sériově poptávku... vy jste jiná... vy jste stvořena jedním člověkem, ne celou firmou."

image image image image

Sítototisknu

Su na startovní čáře. Nevím o tom nic a chci přenést můj návrh na vymazlená trika. Jak to udělat? No, co na to říct, způsob se najde, když chcu. Nejsem v tom naštěstí sama a to mě posiluje. V úžasné atmosféře a se skupinou  báječných lidí tvoříme společně. Můj průvodce sítotisk MUTAGEN je prostě boží. Grafika přenesena na síto, vytvrzena... jde se tisknout. Každou minutu dlouhých příprav bych nevyměnila za nic. Každý detail, co se mohl pokazit bych nesvěřila žádnému ze strojů, ale pěkně bych si ho pokazila sama. A pak stačí jeden tah stěrkou po sítu. Ohňostroje, hudba, finále. A taky příjemná tvůrčí nervozita, co mi říká, že na tom světě nejsem k ničemu. A takto to asi vypadá (klikni pro přěhrání videa):

image

A abych si to nesyslila pro sebe, najdete trička TU na FLERU. Nejsou za dvacetdevět, ale alespoň z části pokryjí naši snahu vynaloženou měnou.

Když se budou líbit... hmmmm... to je výzva...! Otevřu tu prošlapanou stezičku schovaným variantám a nápadům jak to srdce na pravém místě ukázat světu.

[poznámka]: děkuju za úžasné lidi, co jsem potkávala na cestě k realizaci... Míšo, Matine, Evi, Blani, Šárko, Boženko, Svaťko, Peťo... a ještě všem ostatním, co mě provázeli alespoň myšlenkou.


Veronika, 04-2013


[Odkazy], aneb objevte více:
[1] sítotisk MUTAGEN
[2] JEDEN PÁTEČNÍ HEPYJEND
[3] trička, tričkááá, tričkáááááá