Ačkoli to stále není příliš známo, babí léto je pravým středem roku. Nejen podle zvěrokruhu, ale i podle moudrosti mnoha starých kultur náleží babímu létu a časnému podzimu skutečný přelom ročních období. Léto pomalu končí a ještě je brzo na podzim...
V té době nám na zahradách zraje spousta ovoce – a právě (a pouze) v této době jej také dokáže naše tělo plně metabolizovat a využít všechny jeho prospěšné složky. PŘED i PO tomto období je ovoce vpravdě „mimo mísu“. Stará makrobiotika i novodobí dietologové totiž přišli na to, že ovoce je silně ochlazující a tudíž v chladných částech roku je v našem zeměpisném pásmu nevhodné je konzumovat. Přemíra chladu (vnitřního a vnějšího) působí v chladném období zcela nenápadný pozvolný rozvrat harmonie zdraví a vychyluje nás z fyzické i psychické rovnováhy - melancholické zimomřivky by mohly vyprávět... :-)
Ovoce bychom tedy měli konzumovat především v době, kdy nám místní plody za okny přirozeně zrají. V souladu s tímto faktem tedy skladování ani konzervování přebytků ovoce vlastně nemá smysl a našemu zdraví celoroční konzumace sladkého opravdu nijak neprospívá. Takže pokud právě zavařujete a vaše rodina bloudí kuchyní mezi sklenicemi marmelád a kompotů, není to až takové terno, jak se říká...
Hmmm…
Jenže vysvětlujte to skalním milovníkům ovocných dezertů, pocukrovaných laskomin a slaďoučkých lákadel…
Chce to buď striktní přesvědčení, nebo silnou vůli odmítnout tu sladkou dobrotu, kterou před vás někdo s láskou postaví...
Logicky vzato je časný podzim přirozenou souhrou protikladů - tedy i chutí hořkých a sladkých.
Období rovnodennosti, trvající ve skutečnosti několik týdnů, je dobou vyvážení protikladů, ale i spolu-přítomnosti kontrastů:
ranní chlad střídá odpolední teplo, sladké ovoce sklízíme v téže době jako hořké byliny, a tak pikantní a nahořklé chuti (hořká čokoláda) díky tomu skvěle kontrastují se sladkostí (zralé ovoce)…
Den je stejně dlouhý jako noc, stmívá se téměř ve stejnou hodinu jako ráno svítá – jen o 12 hodin později, slunce vidíme vycházet nad obzor téměř přesně na východě a zapadat přesně na západě…
Chceme-li tohoto přechodného rovno-vážného období využít a ještě přitom polaskat svoje chuťové pohárky, je ovoce v čokoládě tou nejlepší možností.
Jak to však udělat, aby svědomí zůstalo čisté ?
Rp.: 2 lžičky hořkého kakaového prášku (raději tmavšího), 1-2 lžíce vroucí vody a půl lžičky třtinové melasy (kdo nemá rád melasu, může použít med). Vše smíchat na kašičku a pokapat jí zralé sladké ovoce…
Potřebujete-li přece jen něco sytějšího, pak tuto roli skvěle splní třeba ovesná kaše s kakaem a troškou medu, bohatě zdobená ovocem čerstvým i sušeným…
A pro ty, kdo chtějí něco složitějšího, je na internetu nespočet nejrůznějších receptů na moučníky, ovoce pošírované, glazované, opilé, dušené, pečené v závinech, županech, tažených i litých těstech, nepečené raw dezerty..., jen si vybrat...
....Mmmmmmmňammmmmmmmm..........
* * * * * * * *
...
V klubu 100x jinak jsme ovoci a čokoládě poskytly zářijový čas a prostor spíše symbolicky, v barvách i dekoracích na fotografiích výrobků.
Mlsaly jsme i u práce - čokoláda většinou zmizela dřív, než byla použita, a ani ovoce často nedožilo do poslední fáze focení… :-)
Plody se urodily různé, ale s přehledem vedly hrušky, jak už sugestivně předznamenala paleta zvolených barev:
(zdroj foto: Pinterest)
...A přece si můžete prohlédnout řádku krásných výrobků, (hořko)sladkých jako samo babí léto... :
Eva mandle a její přání v barvách lahodných čokoládových řezů s pečeným jablkem...
Anička hanna.h a její jablko-kakaové butonky...
Tereza Muzikanti sobě a její náramek, jazzově jamující v barvách ovoce...
Katka Kbags a její taška, připravená na sladkou úrodu...
...taška, která unese i povznese...
Tereza teruber a její utěrka/ručník (...bude se určitě hodit nejen při mytí rukou, ulepených sladkou ovocnou šťávou :-)...
Hanka dobrá trefa a její vak v barvě hořké čokolády unese mnohé...
Helča HelaF a její lněný sáček s vyšívaným jablíčkem pobere víc, než ovocnou svačinu...
...stejně jako její další, s ručně vyšívanou hruškou...
Monika Human a její dřevěné podložky z březového dřeva, do nichž sama příroda vložila kouzelné obrázky (schválně, jestli je poznáte..?)))...
...a Mirce RE-NATUS pod hruškou vykvetl TuliPán - vyřezávaná dřevěná brož s příběhem...
Lahodné baboletní mlsání, že? :-) Nám se také líbilo a těšíme se na příště.
Také tentokrát (s výjimkou palety) všechny doprovodné fotografie v tomto blogu pocházejí z objektivů a soukromých archivů členek klubu.
* * * * *
Děkujeme, že jste tu sladkou chvíli sdíleli s námi _/\_
Moc rády vás zase přivítáme v říjnu, pro který se chystáme na procházku mechovou zahradou...
Za klub 100x jinak napsala a sestavila RE-NATUS a Dobrá trefa