Ačkoli to stále není příliš známo, babí léto je pravým středem roku. Nejen podle zvěrokruhu, ale i podle moudrosti mnoha starých kultur náleží babímu létu a časnému podzimu skutečný přelom ročních období. Léto pomalu končí a ještě je brzo na podzim...


V té době nám na zahradách zraje spousta ovoce – a právě (a pouze) v této době jej také dokáže naše tělo plně metabolizovat a využít všechny jeho prospěšné složky.  PŘED i PO  tomto období je ovoce vpravdě „mimo mísu“. Stará makrobiotika i novodobí dietologové totiž přišli na to, že ovoce je silně ochlazující a tudíž v chladných částech roku je v našem zeměpisném pásmu nevhodné je konzumovat. Přemíra chladu (vnitřního a vnějšího) působí v chladném období zcela nenápadný pozvolný rozvrat harmonie zdraví a vychyluje nás z fyzické i psychické rovnováhy - melancholické zimomřivky by mohly vyprávět... :-)

Ovoce bychom tedy měli konzumovat především v době, kdy nám místní plody za okny přirozeně zrají. V souladu s tímto faktem tedy skladování ani konzervování přebytků ovoce vlastně nemá smysl a našemu zdraví celoroční konzumace sladkého opravdu nijak neprospívá.  Takže pokud právě zavařujete a vaše rodina bloudí kuchyní mezi sklenicemi marmelád a kompotů, není to až takové terno, jak se říká...

Hmmm…Hluboce přemýšlí

Jenže vysvětlujte to skalním milovníkům ovocných dezertů, pocukrovaných laskomin a slaďoučkých lákadel… Mrkáček

Chce to buď striktní přesvědčení, nebo silnou vůli odmítnout tu sladkou dobrotu, kterou před vás někdo s láskou postaví...

 

 


Logicky vzato je časný podzim přirozenou souhrou protikladů - tedy i chutí hořkých a sladkých.

Období rovnodennosti, trvající ve skutečnosti několik týdnů, je dobou vyvážení protikladů, ale i spolu-přítomnosti kontrastů:
ranní chlad střídá odpolední teplo, sladké ovoce sklízíme v téže době jako hořké byliny, a tak pikantní a nahořklé chuti (hořká čokoláda) díky tomu skvěle kontrastují se sladkostí (zralé ovoce)…

Den je stejně dlouhý jako noc, stmívá se téměř ve stejnou hodinu jako ráno svítá – jen o 12 hodin později, slunce vidíme vycházet nad obzor téměř přesně na východě a zapadat přesně na západě

Chceme-li tohoto přechodného rovno-vážného období využít a ještě přitom polaskat svoje chuťové pohárky, je ovoce v čokoládě tou nejlepší možností.
Jak to však udělat, aby svědomí zůstalo čisté ?

 

Rp.:  2 lžičky hořkého kakaového prášku (raději tmavšího), 1-2 lžíce vroucí vody a půl lžičky třtinové melasy (kdo nemá rád melasu, může použít med). Vše smíchat na kašičku a pokapat jí zralé sladké ovoce…

 

 

Potřebujete-li přece jen něco sytějšího, pak tuto roli skvěle splní třeba ovesná kaše s kakaem a troškou medu, bohatě zdobená ovocem čerstvým i sušeným…

 

 

 

A pro ty, kdo chtějí něco složitějšího, je na internetu nespočet nejrůznějších receptů na moučníky, ovoce pošírované, glazované, opilé, dušené, pečené v závinech, županech, tažených i litých těstech, nepečené raw dezerty..., jen si vybrat...

 

 

....Mmmmmmmňammmmmmmmm..........Stydlivý úsměv

                                                         *  *  *  *  *  *  *  * Hruška Jablko zelené Jablko červené Hroznové víno Švestičky - ne, to není úplatek!...

 

V klubu 100x jinak jsme ovoci a čokoládě poskytly zářijový čas a prostor spíše symbolicky, v barvách i dekoracích na fotografiích výrobků.

Mlsaly jsme i u práce - čokoláda většinou zmizela dřív, než byla použita, a ani ovoce často nedožilo do poslední fáze focení… :-)
Plody se urodily různé, ale s přehledem vedly hrušky, jak už sugestivně předznamenala paleta zvolených barev:

 
(zdroj foto: Pinterest)

 

...A přece si můžete prohlédnout řádku krásných výrobků, (hořko)sladkých jako samo babí léto... :

 

Eva mandle a její přání v barvách lahodných čokoládových řezů s pečeným jablkem...

 

 

Anička hanna.h a její jablko-kakaové butonky...

 

 

Tereza Muzikanti sobě  a její náramek, jazzově jamující v barvách ovoce...

 

 

Katka Kbags a její taška, připravená na sladkou úrodu...

...taška, která unese i povznese...

 

 

Tereza teruber a její utěrka/ručník (...bude se určitě hodit nejen při mytí rukou, ulepených sladkou ovocnou šťávou :-)...

 

 

Hanka dobrá trefa a její vak v barvě hořké čokolády unese mnohé...

 

 

Helča HelaF a její lněný sáček s vyšívaným jablíčkem pobere víc, než ovocnou svačinu...


...stejně jako její další, s ručně vyšívanou hruškou...

 

 

Monika Human a její dřevěné podložky z březového dřeva, do nichž sama příroda vložila kouzelné obrázky  (schválně, jestli je poznáte..?)))...

 

 

...a Mirce RE-NATUS pod hruškou vykvetl TuliPán - vyřezávaná dřevěná brož s příběhem...

 

 

Lahodné baboletní mlsání, že?  :-)  Nám se také líbilo a těšíme se na příště.

Také tentokrát (s výjimkou palety) všechny doprovodné fotografie v tomto blogu pocházejí z objektivů a soukromých archivů členek klubu.

 * * * * *

Děkujeme, že jste tu sladkou chvíli sdíleli s námi _/\_ Modlitba
Moc rády vás zase přivítáme v říjnu, pro který se chystáme na procházku mechovou zahradou...


 

Za klub 100x jinak napsala a sestavila RE-NATUS  a  Dobrá trefa