T a j e m s t v í   h r a b ě n k y   d e   J a r d i n f l e u r

(román na pokračování)

 

 Milí naši čtenáři, rádi bychom Vám doporučili "Hlídání novinek", aby se k Vám co nejdříve dostala informace o vložení nové kapitoly. "Hlídání" naleznete na stránce Old.Antiques vpravo nahoře pod záložkou NOVINKY! Zpráva o nové kapitole se vám zobrazí nahoře, v sekci Události pod záložkou Můj Fler. Takto Vám neuteče ani jeden díl našeho románu na pokračování.

 


1. kapitola: Ráno v hraběcím budoáru

  

7. kapitola: „ Očekávaný klid domov neposkytne“ 

  

  

Po cestě plné zážitků zatoužila Emma po chvíli klidu. Rozhodla se, že zajde do zámecké knihovny, kam už dnes téměř nikdo nechodí, ale přesto je zde stále co objevovat. V knihách se ukrývá téměř celá historie jejího rodu.

Malá Emma si tady často hrávala na princezny a urozené šlechtičny, o kterých se v knihách psalo. Nejraději měla pratetu z matčiny strany hraběnku Markétu Pyskatou, kterou znala z obrazu, a jejíž portrét dokonce dodnes zaujímá čestné místo v místní obrazárně. V rodokmenu se  o ní psalo, že byla velmi zajímavého vzezření a rytíři si ní  rádi poseděli u karet, pohovořili o politice v Evropě a vypili nejeden korbel vína... a to malé hraběnce Emmě velmi imponovalo!

Ale dnes ji zajímaly  zejména knihy o bylinách a vzácném koření, ve kterých si již odmalička ráda listovala. Ty nejoblíbenější měly v knihovně své stálé místo a už na první pohled se lišily od ostatních: měly zlatisté, některé naopak temně hnědé kožené vazby, které byly častým používáním ohmatané, a zlatá písmena na hřbetech knih byla místy téměř nečitelná. Každá kniha byla jiná, ale jedno měly společné. Voněly. Nenápadně, ale příjemně a trochu tajemně voněly. S těmito knihami se Emma vždy vracela do svého šťastného dětství.

Vůně ji připomněla i její chůvu Hedviku, která ji učila znát rozmanité druhy bylin a koření a nad knihami si s malou hraběnkou často povídala. Dokonce si Emma vzpomíná, jak ji Hedvika poprosila o lístek Laurus nobilis do polévky a malá Emma utíkala do knihovny a utrhla z knihy kousek obrázku vavřínu vznešeného. Tolik se tomu tenkrát s chůvou nasmály.

Hraběnka Emma, unavená zvláštními událostmi minulých dnů, zatoužila  po vzpomínkách, které by jí přinesly alespoň na chvíli pocit jistoty. Spěšně sáhla pro velkou knihu v hnědých kožených deskách. Byl to její oblíbený Herbář. Větší část knihy zběžně prolistovala. Najednou se však  její ruka zastavila a Emma se začala napětím chvět. Pomaličku otočila list a jen tiše zírala na utrženou stránku. Byla to stránka, kde byl  původně celý obrázek vavřínu vznešeného, ale po dlouhou dobu tam již byla jen jeho část. Emma opatrně vytáhla  z kabelky útržek, který našla na půdě v neznámé krabici na klobouky. Ve stejné krabici, kde se nacházel také portrét neznámé dívky. Lehoučce jej vložila do knihy. Vyobrazený Laurus nobilis byl opět kompletní. 

Emma de Jardinfleur si byla naprosto jistá, že na půdě nalezla tentýž útržek, který jako malá hraběnka donesla chůvě do polévky. Ale proč byl v levandulové krabici na klobouky? A jak s tím souvisí neznámá dívka?

8. kapitola: "Za tajemstvím rodinných receptů hraběcího rodu de Jardinfleur"  

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

V obrazové koláži byly použity tyto výrobky: 

DagmartNáušnice  Vítání jara 
Jaroslava DovcovaNávod na háčkovanou kabelku   
Yahoodka22:  Plstěné náušnice  Nezralé ovoce     
byRadkaJehelníček     
Marabu:  Pletená kabelka, přání Lekníny, buton Chci...slunce     
petruleChňapka Limeta    
Ay:   Háčkovaná kabelka  Z kapradí
Marie239:   brož  Kuřátka 


Dalšími členkami "hraběcí  rodiny" jsou Tvída, Ayaya, 2222, Fola, hana.h, krysička, Maru239Maru, Dagmart materiál a strýc z 2. kolene OJ :)

-------------------------------------------------------------------------------

Poděkování: Za inspiraci části této kapitoly děkujeme jedné naší milé čtenářce. Chcete také vstoupit do příběhu hraběnky de Jardinfleur? Staňte se součástí osudu hraběnky Emmy. Rádi uvítáme i vaše náměty, dotazy, připomínky......Přijďte si s námi popovídat do diskuse.