Krásný den,

- je ozdobou každé zahrady v podobě růže, je vznešená a hrdá, opojně voní , je opěvovaná, ale také zdraví prospěšná, a to mimo jiné v podobě šípku. 

Šípky: Jak je sbírat a používat, na co pomáhají

Šípek obsahuje řadu blahodárných látek a v léčitelství se používá už tisíce let. Právě teď je nejvyšší čas si ještě nějaký ten šípek natrhat a usušit.

Nejlepší je na šípky vyrazit za sucha, právě tehdy v nich totiž najdeme větší množství pro náš organismus důležitého vitamínu C - je potřeba sbírat jen zralé plody, které by měly být hodně tvrdé s až oranžovou barvou. Přezrálé šípky prý už naopak sbírat nemáme.Vedle zmiňovaného vitamínu C v nich jsou i vitamíny B a K, dále hořčík, fosfor, karoten či vápník, i další účinné látky, jako jsou vláknina, tuk, sacharidy, sodík, zinek, měď, betakarotén, lutein či kyseliny pantotenová a listová.

A k čemu je šípek dobrý?

Všichni určitě oceníme, že podporuje imunitu a má i detoxikační účinky pro náš organismus. Látky v něm obsažené vychytávají volné radikály z těla a ochraňují naše buňky.

Co s ním po donesení domů dělat?

Nejlepší rychle šípky usušit například na topení a je pak dobré skladovat ve vzduchotěsné sklenici. Ale pamatujte, že byste je měli spotřebovat za jeden rok.

Velmi oblíbený je například čaj z drcených šípků.

Nejlépe do papírového filtru nasypte dvě čajové lžičky drcených šípků, zalijte je 250 ml vody a nechte přefiltrovat a lék našich předků je na světě. Čaj má specifickou štiplavou chuť, která vás zaručeně dostane do pohody. 

 

 

Naše snažení k na téma šípky se myslím hodně povedlo a tímto děkuji všem z klubu Podpora nominace. 

Každý obázek lze rozkliknout a přenese Vás jako zázrakem do našich obchůdků. 

image  image  image

klemji                                                              Zdekula                                                     Babizna61

 

image  image  image

VINUTKYAVIS                                       Pletu pro dospělé                                  úsvit- šperky minerály kameny

 

image  image  image

Rossalli                                                                     JanineFragments                                 Capi.mizuhiki

 

image  image  image

Čičiko                                                       Prolidičky                                                               jumida

 

image  jari.ticha

 

 A na závěr trochu snění...........

 

Šípek

Kapky krve
z náhrdelníku trnového
září do daleka.
Zdobí královnu krajinu.

Poddané zvou
na hostinu podzimu
s chutí čaje…
Barvy rubínů
ze šípkových rtů.

( Autorka: Mbonita)

Zdroj: Libres.cz

 

Krásný den

členky klubu Podpora nominace