Ani nemohut uvěřit, že už je tu konec roku! Pro mě jako tvůrce velmi bohatého a  plodného. Tento rok přinesl mnoho novinek. Ať už se týkají mé techniky nebo materiálu, ze kterého tvořím. Takže pokud máte chvilku, posaďte se a přečtěte si, proč jsem stále do sutašek zamilovaná :-)
 
Nedávno jsem otevřela krabičku, která je plná mých prvotin, druhotin, atd....A já  si najednou uvědomila, jakou dlouhou cestu jsem už ušla od toho okamžiku, kdy jsem zaregistrovala, že něco jako sutašky existuje. Ve chvíli, kdy jsem jí otevírala jsem měla - říkejme tomu tvůrčí krize :- ). Nemívám jí často, ale občas se potvora ukáže :-) Kupodivu mě pohled na mé začátky neuvedl do ještě větší deprese. Ale naopak mě to nakoplo! Kde se ve mě vlastně vzala na začátku ta obrovská chuť "chrlit" jeden šperk za druhým? Ta touha objevovat nový materiál? Upřímně jsem si na 100% jistá, že množství, které jsem vytvořila během prvních dvou let, je způsobeno faktem, že jsem v tu dobu byla maminkou pouze jednoho tvorečka! Po dvou letech mi totiž do života vstoupili tvorečci dva a to hned najednou! Tím pádem výrazně ubylo času a následně i produkce. Co však zůstalo, to byla chuť tvořit! Díky za TO! Jelikož pro mě jako maminku je TO velká terapie pro duši. Nebude se dlouze rozepisovat, maminky ví :-).
 
Adam, Nina a Zita - Moje 3 motory! Jsem přesvědčená, že kdyby nebylo jich, nikdy bych se tak daleko nedopracovala. U mě jednoznačně platí - čím více náročnější období mateřství, tím krásnější šperky tvořím. Takže, Vám moje lásky, děkuji :-*
 
 
Tou druhou věcí, o které jsem se zmiňovala na začátku, je materiál. Na začátku mé cesty jsem ani netušila jaké jsou možnosti. Asi 3 roky jsem vybírala z tuzemské nabídky. Jenomže pak nastal moment, kdy jsem začala více brouzdat světem - a díky internetu to jde poměrně dobře :-).  A bylo "vymalováno" ! Takřka po prvotní zkušenosti z denimovými, metalickými a jinými druhy sutašek jsem věděla, že není cesty zpět. Jelikož má technika už vykazovala značné kvality, uvědomila jsem si, že mé šperky mohu vylepšit jen tím nejlepším materiálem, který se dá sehnat. Šperky získávaly  na kráse a hlavně  na odolnosti, nosnosti a bytelnosti. Aby jste tomu rozuměli. Šitý šperk patrně nikdy zcela nedosáhne odolnosti šperků ze stříbrných, zlatých a jiných drahých kovů. Nicméně dobře ušitý šitý šperk (ať už korálkoý nebo sutaškový)  se může této odolnosti přiblížit. Při dobrém zacházení je trvalou záležitostí, která může být opravdovou generační záležitostí.  Po většinou jde o designové autorské šperky, do kterých je vloženo kus srdce! Ani já jsem kdysi netušila, kolik energie a úsilí se do tvorby takového šperku musí vložit.
 
 
Jen jsem tím chtěla říci, že se občas setkávám s lehkým opovržením a možná s malým respektem k šitým šperkům. Často mě to mrzí. My Češi jsme mistři skláři s velkou tradicí. A zatímco oni tvoří a vymýšlí tolik druhů krásného materiálu, jsme to  na oplátku my- tvůrci, kteří sklu přinášíme jiný rozměr. A troufám si říci, že se též jedná o umění! Takže díky za Vás Všechny! Teď už se  však vrátím k tomuto roku, o kterém jsem mluvila hned na začátku. Nyní bych Vám ráda představila 8 šperků, na kterých bych ve zkratce shrnula, v čem byl tento rok, zase o něco vydařenější!
 
 
1. Surmena:
 
 
Můj "nejrozsáhlejší" šperk! Tady jsem měla chuť kombinovat. Hned 3 odpojitelné střapce, k tomu 3 páry náušnic a náramek. Zde jsem si vyzkoušela, jak moc se dá kouzlit a vymýšlet si! Více o tomto šperku zde: https://www.fler.cz/blog/surmena-bohyne-v-nas-45465
 
2. Vesper: 
 
 
Tento šperk je mým oblíbeným! Zde jsem totiž zkombinovala český filigrán + korálkovou výšivku s krásou ručně vyrobeného skleněného knoflíku. A jelikož jsem navázala přátelství z úžasnou Karlou Mokrošovou z https://www.fler.cz/jewelry-from-beads vzniknul i tento článek: 
 
 
 
3. Dreaming in Provance:
 
 
Brože! Už jsem na ně pěla ódu tolikrát! Brože strašně ráda tvořím a také nosím! Tuto jsem tvořila navíc pro milovanou osobu! Opět skleněný knoflík a štrasová borta. Ta přináší nový rozměr, kterým šperk můžeme vylepšit!
 
4. Heart from Forest:
 
 
Jeden z nejmenších přívěsků tohoto roku Navíc jeden z mých favoritů! První šperk, do kterého jsem zakomponovala minerál - v tomto případě jde o Malachit! Ten jsem si přivezla z návštěvy Karlštejna :-) Krásná kombinace barev s jemnými detaily. Jako z pohádky!
 
5. Kolekce Duchess:
 
 
Tak tady už to nešlo vydržet :-) ! Prostě jsem měla chuť vytvořit něco nepřehlédnutelného! K tomu jsem použila ručně potahované buttonky (100% bavlna), denimové a metalické sutašky a opravdu velkou porci mačkaných korálků mnoha druhů. Zde jsem si z části uvědomila, že jít po cestě takto výrazných šperků, nebude lehká cesta. Ale asi jediná možná :-). Více o této kolekci: https://www.fler.cz/blog/v-e-v-o-d-k-y-n-e-exlusivni-kolekce-sperku-45630
 
 
6. Kolekce Walk:
 
 
Po vytvoření kolekce Duchess, byla má obava z výrazných šperků o něco menší. Takže jsem se pustila do další. Ústřední motiv jsem našla v mých oblíbených skleněných knoflících. A všichni ví, že moji favorité jsou ty s vážkami! Jde o velice elegantní hmyz :-). Zatímco kolekci Duchess zdobí ve spodní části " hromada "mačkaných korálků, zde jsem od tohoto nápadu upustila. Ale i tak jsou nepřehlédnutelné! Více o nich: https://www.fler.cz/shop/damaris-jewelry-art?ug=55450
 
7. Kolekce Colours:
 
 
Do třetice všeho dobrého? V kolekci Walk jsem ještě trochu pochybovala, zde už jsem si byla jistá! Možná to bylo těmi horkými letními dny, ale já jsem měla takovou chuť kombinovat barvy a materiál, že vznikly tyto troje krásky! I do nich se vložila kus srdce a už ani nevím kolik hodin času... Výsledek předčil má očekávání. A jestli se Vám líbí na fotkách, tak věřte, že ve skutečnosti jsou ještě krásnější. Více o nich: https://www.fler.cz/blog/colours-of-life-nova-kolekce-sperku-46155
 
 
8. Acherontia Atropos:
 
 
Už jsou tu zimní chladné dny a moc času do konce roku nezbývá! A já už ani netuším, odkud se  ve mě bere chuť zkusit 100% šitý šperk (za absolutní absence sutašek!) Dopadne to? A když ano, jaký bude výsledek? Dopadlo to skvěle! Myslím, že o velkou krásu se tu postaral zvolený materiál. A já jsem ráda, že jsem  našla odvahu ho tam " nacpat ". Zvlášť, když jsem před tím nikdy nic takového nedělala :-) Víte co, podívejte se sem : https://www.fler.cz/blog/nocni-motyl-46735
 
 
Takovou pomyslnou třešinkou je balení šperků. Už to by mělo být pro Vás zážitkem. Já své šperky vkládám do mnou vyrobených krabiček, které jsou vloženy do (opět mnou) vyrobených filcových (plstěných) obálek. Osobní věnování je samozřejmostí. Věřte, že s láskou zabalený šperk se pozná na první pohled!
 
 
 
 
Tento rok, to bylo na 35 vytvořených šperků. Vím, že nejde o nijak  velké číslo. Nicméně pro mě jako maminku 3 malých dětí (zatím školou nepovinných), jde o malý zázrak :-) Možná důkaz toho, že když se chce, tak všechno jde. A třeba i ten, že každý člověk by měl mít něco, co ho dělá šťastným :-) Radostí pro mě také bylo navržení loga a pořízení fotoaparátu, kterým se snažím zachytit šperky, tak aby jste si je mohli, co nejvěrněji prohlédnout. Fotografie vznikají v prostředí, kde to mám nejraději. A to je můj domov a příroda. Také bloguji :-) Většinou mi nestačí se s Vámi podělit o pouhý výčet, z čeho byl šperk vytvořen. Vždy je toho tolik, co bych Vám o něm chtěla napsat! A jelikož mě to baví, tak to tak dělám. Můžete se o tom přesvědčit zde: https://www.fler.cz/blog/damaris-jewelry-art
 
 Na začátku října jsem si udělala radost výstavou mých šperků, kterou jsem uspořádala v Mladé Vožici ( městě, ve kterém žiji se svou rodinou). V průběhu příprav výstavy jsem se  musela navždy rozloučit s milovanou osobou. Nicméně touha udělat radost a nezklamat ostatní, byla veliká a já jsem vděčná, že jsem se mohla s mnoha lidmi poděli o svou vášeň! Rozšířit tak povědomí ostatním o šitých špercích. Zvláště těch sutaškových! Kupodivu o nich nikdo neslyšel! :-) A možná jsem svá poznávací znamení rozšířila o  další položku! Ty předchozí jsou totiž rusé vlasy a kupa dětí :-) Teď už to budou i sutašky! :-)
 

 

 
Pokud jste dočetli až jsem, pak Vám gratuluji! Máte velkou trpělivost :-) Snad jste se dozvědeli něco zajímavého o mě a mé tvorbě. Bylo mi potěšením se s Vámi o vše podělit. Děkuji všem lidem, kteří mě podporují a drží mi palce! Přeji Všem mnoho úspěchů a štěstí na cestě za splněním svých snů. I já jsem na ní!
 
Myslím, že občas se až moc snažíme prožívat permanentní štěstí a chceme ho zažívat každý den. Ale o tom život přeci není. Radovat se z toho, co se povedlo. Poučit se a někdy zapomenout na neúspěch. A hlavně mít kolem sebe lidi, které máme radi a oni nás. To Vám Všem ze srdce přeji. 
 
S úctou
 
Zdeňka Křiklánová
Damaris Jewelry & Art