Blog KLUBU Sušenky a spol.

Ovesné sušenky (Zijana)

image

160g ovesných vloček
1/2 balíčku prášku do pečiva
150g cukru moučka
2 vejce
160g rostlinného tuku
200g polohrubé mouky
od oka nalámanou čokoládu, mleté oříšky a kokos ( samozřejmě jak kdo chce)

FOTO a poznámky: 1 Perutynka - poznámky a vylepšení - prcek má alergii na ořechy, takže je nedávám, jen kokos, čokoládu jsem taky nedávala, ale zato dávám sušené brusinky a kupu slunečnicových semínek. 2 Perutynka - děláno ze dvou dávek, hery jen kostka (místo 2x160g - úplně stačilo), cukr moučka jsem neměla, tak jsem dala krupici (a příště dám taky míň). Přidala jsem slunečnici, kokos, sezam, brusinky a rozmlácenou čokošku na vaření. Vločky opečené v mikrovlnce,  těsto bylo voňavější a mělo lepší konzistenci (nebyla to taková patla, vločky byly křupavý, ale ve výsledku bych neřekla, že to bude zase takovej rozdíl asi....) 3 Sayuri - dala jsem vločky, bílou čokoládu, pistácie, pekanový ořechy, mandlový lupínky...atd...co dům dal.. cukr sem nedávala vůbec, protože sem tam dala bílou čokoládu :) a stačí to bohatě, nejsou moc sladký

Ovesné sušenky (Spirala) - recept

image

 

Cookies s kokosem a bílou čokoládou (No8)

image
340 g bílé čokolády
320 g hladké mouky
200 g změklého másla
180 g strouhaného kokosu
170 g cukru krupice
170 g třtinového cukru
1 větší vejce
1 lžička jedlé sody
špetka soli
V míse dobře promícháme oba druhy cukru s máslem a vejcem. Přimícháme mouku, sůl, sodu, kokos a čokoládu nasekanou na kousky. Těsto by mělo být tuhé. Z těsta tvoříme malé kuličky ( cca 2-3 cm) a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Kuličky dáváme alespoň 5 cm od sebe, během pečení se roztečou. Pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 180°C cca 10 minut. Po vyndání z trouby necháme aspoň 1 minutu odpočinout na plechu a pak přendáme na mřížku na vychladnutí.

Sušenky jako bebe dobré ráno - recept

Vyzkoušela, odfotila a doporučuje Salome

Chcete-li vyzkoušet celozrnné sušenky (něco jako Be-Be dobré ráno), tak tady je recept. Já jsem zkoušela pomerančovou variantu a jsme nadšeni. Druhý den jsem je zkoušela znovu, jen místo pomeranče jsem dala citrón a přidala posekané sušené brusinky - no, Be-Be už nekoupím. :)

Ten vzor na sušenkách jsem dělala obtisknutím paličky na maso.

image image

 

Hrozinkové sušenky - bezlepkové (canavi)

100 g rozinek, 100 g loupaných mletých mandlí, 100 g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, 1 bílek

Posekané rozinky, mandle, moučkový a vanilkový cukr, bílek dobře zamícháme. Těsto rozválíme na tenký plát a vykrájíme sušenky. V mírně teplé troubě usušíme.

Sekám a míchám v robotu se sekacím nožem, perfektně zpracuje těsto. Je možno přidat lžíci rumu.

Anglické čajové sušenky (evanescence)

3 uvařené žloutky,

21dkg hlaké mouky,

17dkg másla,

4dkg cukru

Vykrájet tvary, ty potřít vejcem, posypat sekanými vlašskými ořechy (zatlačit do těsta) a upéct

podávat s anglickým čajem a sklenicí zavařeniny....

Moje babička jich vždycky napekla obrovskou plechovku a my chodili mlsat....a plechovka nebyla nikdy prázdná....

Pomerančové sušenky (MijdaM)

125 g másla

40 g cukru krupice

25 g cukru moučky

225 g hladké mouky

2 lžičky vody z pomerančových květů

špetka soli

V míse vyšlehat tuk a oba cukry, přidat mouku, dobře promíchat, nakonec pomerančovou vodu a vytvořit pevnou kouli těsta.

Vymazat tukem 20 cm dortovou formu (nebo na pečící papír si předkreslit 20 cm kolo). Těsto vyválet do celé formy (kruhu), kraje ozdobit zmáčknutím vidličkou a nožem naznačit jednotlivé dílky.

Péct v předehřáté troubě 160°C asi 30-35 minut až těsto ztuhne a mírně zezlátne.

Posypat moučkovým cukrem a nakrájet na dílky a nechat vychladnout ve formě.

Pro změnu lze pře pečením posypat sekanými oříšky nebo zchaldlé pokapat pomeračovou polevou.

Pomerančovou vodu jsem koupila v obchodě s arabskými potravinami, napoprvé, než jsem jí sehnala, jsem tam dala pomerančovou šťávu s kousky dužiny a taky to nebylo špatné. A zase stejně jako čokosušenek jde dělat malá kolečka, ne jen jednu velkou placku.

Křupavé sušenky s ořechy (Calme)

Tohle je zase evergreen mojí tety, bílky které zbudou při pečení cukroví spotřebujete do sušenek. Nejsou nijak moc sladké, zato krásně křupavé a plné oříšků. Doporučuji skladovat ve vzduchotěsné nádobě, venku na talířku mohou zvlhnout a to pak nejní ono, gumové nejsou nic moc...

potřebujete:

6 bílků

150g hladké mouky

120g cukru moučka

150 g celých ořechů (libovolné, u nás nejoblíbenější lískáčové a vlašákové)

Bílky vyšlehejte na pevný sníh. Pak do nich lehce vmíchejte, nebo ručně zašlehejte prosátou mouku a cukr. Nakonec vmíchejte ořechy.

Upečte ve formě na srnčí hřbet, nechte zchladnout, vyklopte a nakrájejte na tenoučké plátky (čím tenčí, tím lepší). Nakrájené plátky rozložte na plechy a druhý den usušte v troubě do křupava.

Sušení doporučuji rozhodně neodfláknout, spíš déle, na méně stupňů a s nedovřenými dvířky trouby.

Klasické americké cookies (MijdaM) - zatím nevyzkoušeno

1 hrnek změklého másla

1 hrnek cukru krystal

1 hrnek hnědého cukru

2 vejce

1 lžička vanilkového extraktu

2 hrnky hladké mouky

2,5 hrnku vloček (celých, drcených nebo i jemně namletých)

1/2 lžičky soli

1 lžička sody

1 lžička kypřáku

2 hrnky polosladké sekané čokolády

10 dkg mléčné čokolády

1,5 hrnku sekaných ořechů

V míse utřít máslo s oběma cukry, po jednom vmíchat vejce a nakonec vanilkový extrakt. V druhé misce promíchat mouku se solí, kypřákem, sodou a vločkami. Suchou směs vmíchad do vaječné směsi, nakonec přidat čokoládu a ořechy.

Na nevymaštěný plech klást lžící hromádky (nechávat rozestupy, mohou se roztékat do stran) a péct 6-8 minut při 190°C. Skladovat v uzavřené nádobě.

Pistáciovo brusinkové sušenky (Calme)

jednoduché, barevné a moc dobré =) Jsou tuším z některého loňského čísla časopisu Gurmet.

na cca 4 plechy

hrnek 250 ml

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky

1/2 lžičky skořice

1/2 lžičky soli

200 g másla

1/2 hrnku cukru krupice (bílý, nebo přírodní)

1-2 lžičky strouhané pomerančové kůry

1 hrnek směsi nasekaných sušených brusinek a nesolených pistácií

hnědý přírodní krystalový cukr na ozdobu

Máslo s cukrem utřete na hladký krém, zapracujte pom. kůru, skořici, sůl, mouku a nakonec ořechy a ovoce.

Z těsta vytvořte válečky o požadovaném průměru sušenek, válečky zabalte do potravinové folie a nechte pořádně zatuhnout v lednici.

Na talíř si připravte hnědý krystalový cukr, válečky vyndejte z lednice a celé je obalte v cukru, klidně na ně cukr trochu přitlačte. Válečky pak nakrájete na plátky silné 3-5 mm, sušenky skládejte na plech klidně blízko, nijak moc nenabudou. Pečte na 150 stupňů asi 15 - 20 minut, čím větší kolečka, tím déle potřebují.

Sušenky jsou krásně barevné, od cukru třpytivé a tedy takové vánoční. Ale kombinace oříšků a ovoce záleží na vaší chuti. Můžete použít sušené višně, meruňky, švestky, kandovanou citrusovou kůru... a libovolné oříšky. A nebo těsto rozdělit třeba na tři díly, do každého zapracovat jiné oříšky a ovoce =)

Čokosušenky (MijdaM)

Přivezla jsem si ho z pobytu v Anglii, je to opsané z jedné jejich kuchařky o čokoládě, ale název si bohužel nepamatuji.

175 g hladké mouky

1 lžička kakaa

50 g cukru krupice

160 g másla

50 g čokolády nasekané na kousky

Všechny ingredience nasypat do misky a vypracovat hutné těsto. Na pečícím papíru rozválet na placku o průměru 28 cm, pomocí vidličky propíchat a nožem předkrojit na 12 dílů (ne úplně dokrojit, stačí jen trochu). Péct 40 minut při 160°C. Nechat zchladnout a pak nakrájet na díly.

Těsto jde použít i do formiček nebo z něj dělat malé sušenky (udělat kuličku a rozplácnout, výška by měla být do 1 cm). Kdo má rád, může ještě pocákat čokoládou.

Anglické ořechové cookies (MijdaM)

150 g másla

150 g hnědého cukru

1 vanilkový cukr

2 vejce

200 g polohrubé mouky

1 kypřící prášek

100 g mletých ořechů

100 g hořké čokolády

Máslo a cukr ušlehat do pěny, přidat vejce a vanilkový cukr, vymíchat, nakonec mouku s kypřákem, ořechy a nasekanou čokoládu. Pomocí lžiček tvořit na plechu hromádky, dělat dostatečné rozestupy, roztečou se na minimálně dvoj až trojnásobek. Péct při 180°C asi 15 minut. Sundat z plechu a nechat zchladnout na mřížce (pozor, na tácek se teplé přilepí)

Shortbread - skotské (MijdaM), foto Spirala - a moooc doporucuje :-)

image

 

100 g hladké mouky

50 g cukru krupice

100 g másla

50 g hrubé mouky (v originále je semolinová)

1 lžíce cukru na posypání

Z ingrediencí vypracovat hladké hutné těsto, vyválet na placku o průměru 20 cm, propíchat vidličkou, naříznout na 8 dílů. Posypat lžící cukru. Péct 20-25 minut při 160°C do zezlátnutí. Částečně zchladlé nakrájet na díly. Opět lze dělat i menší kolečka. Já občas přidám trochu vanilkového aroma, ale pokud se to dělá fakt z másla a ne nějakého ztužeňáku, tak to ani není nutné.

 

Arašídové sušenky (MijdaM)

340 g arašídového másla s kousky arašídů

220 g přírodního cukru

115 g změklého másla

1 velké vejce

200 g hladké mouky

lžička kypřáku

Postup: utřít máslo c cukrem, pak vejce, zapracovat orašídové máslo a nakonec zapracovat mouku s kypřákem. Tvořit kuličky, rozplácávat vidličkou (udělá se pruhovaný vzor), péct při 175°C asi 20 minut (neměly by zhnědnout).

Arašídové máslo jsem dala z Marks&Spencer, to jsou fakt jenom arašídy (ne jako to české, kde je skoro půlka nějakých náhražek) a za skoro stejnou cenu jako to české, cukr jsem dala nějaký hnědý třtinový. A mizí velkým kvapem, je to zase něco jiného. Jo a chtějí nechat chvilku naležet, po upečení jsou takové křupavé, po pár dnech zvláční.

Skořicové sušenky sypané sezamem (India 1)

20 dkg hl.mouky

18 dkg másla (já tam dám co mám doma,většinou Heru)

9 dkg cukru moučka

2 žloutky

1 kávová lžička mleté skořice

1 bílek na potření

sezamové semínko na posypání

Všechno se zpracuje,nechá chvilku tak půl hodiky odležet.Vyválíme těsto a můžeme buď vykrajovátky nebo rádýlkem udělat čtverečky nebo obdelníčky.Potřeme bílkem a sypeme sezamem.Pečeme na pečícím papíru,dokud nezačnou lehce růžovět kraje.Je to akorát dávka na odpoledne ke kávě.Pokud si to chci ulehčit tak to někdy střílím na plech takovým udělátkem,říkám tomu cukrářská pistole.Ale je to lis na těsto,aspoň tak je to napsané na krabičce.

Skořicové sušenky - recept magdalenka.cz - nevyzkoušeno, ale vypadá moc dobře

Sušenky z lisu na těsto - recept vseovareni.cz - nevyzkoušeno

Čajové pečivo z lisu na těsto - recept z vseovareni.cz -  nevyzkoušeno

Na průzkum :-) browncookie.com Baking with cookiemolds - magazine

Pokud některý z receptů vyzkoušíte, dejte nám vědět (pokud nejste v klubu, například formou komentářů pod blogem) jak vám chutnalo, případně jakou jste vymysleli variaci či vylepšení (doplníme i pro ostatní). Děkujeme {#emotions_dlg.rose2}, Vaše Sušenky Usmívající se

Do KLUBU - Sušenky a spol. /  Zpátky na Sušenkový rozcestník