Náš Tarotový projekt se přiblížil do zajímavého bodu.

Následuje devátá karta s číslem osm a existují dva názory na to, která karta by to měla být. Tradičně se na tomto místě nacházela karta Spravedlnost, ale A.E.Waite tam překvapivě umístil kartu Síla a má v tomto řadu následovníků.

image image

image image

Tento článek vám má trošku pomoct se rozmyslet, které z karet přiřadíte číslo osm vy.

HISTORICKÁ TRADICE A JAK K ZÁMĚNĚ KARET DOŠLO

Jak už je výše psáno, historické karty obsahovaly Sílu jako 11 a Spravedlnost jako 8.

E.A.Waite pro svůj krok našel inspiraci u britského okultisty S.L.MacGregora Matherse, který se zabýval skrytým kabalistickým řádem v Tarotu. Waite se bohužel nenamáhal svůj počin nějak podrobněji vysvětlit a proto od dob, kdy jeho Tarot vyšel, to nepřestalo být tématem různých spekulací a dohadů.

STATISTIKA

Přesnou statistiku, kolik Tarotů Waiteovo řazení přijalo, neznáme. Sama jsem to zkoušela počítat na vzorku asi 40karetních souborů a došla jsem k závěru, že asi 2/3 rozšířených tarotových karet používají historický systém, a přibližně 1/3 ten Waiteův.

K ČEMU JE TO DOBRÉ

Jistě vás bude zajímat, k čemu vůbec čísla na kartách slouží.

První účel lze označit za filozofický. Čísla pomáhají pochopit posloupnost karet a řád, jaký karty mají. Dává jim to strukturu.

Druhý účel je pak už praktický. Tarot lze použít na tzv. tarotovou numerologii. Z data narození lze vypočítat různé symboly - to jest lze vypočítat číslo, a význam příslušné karty pak vztáhnout ke konkrétní osobě, její povaze, osudu. Takové symboly se nazývají např. jako životní symbol, růstový symbol, symbol osobnosti nebo duše. Krom toho lze přímo je výkladu vypočítat z tažených karet tzv. kvintesenci. Je to opět jedna tarotová karta, která vyjde po sečtení čísel všech karet, a lze ji brát jako souhrnné téma nebo jakýsi nadpis výkladu.

Jak vidíte, rozhodnutí, které vás čeká, není nijak fatální a ať se rozhodnete tak, nebo onak, nemůžete udělat chybu. Nechci snižovat význam čísel na kartách, ale při praktickém použití karet se využívají spíše okrajově a doplňkově.

ARGUMENTY PRO PŘIŘAZENÍ 8 SPRAVEDLNOSTI

Prvním argumentem je historická tradice.

Druhým argumentem je numerologie. Na význam čísel 8 a 11 jsem se zeptala profesionální numeroložky - Dag:

"Osmička je jedno z vůdčích čísel. Najdete ji proto většinou v prvních řadách, je ji často slyšet, protože prosazuje spravedlnost nejen pro sebe, ale pro všechny kolem.

Je to číslo prezentující se přes rozum, logiku, často potřebuje vniknout do jádra věci a pochopit příčinu – citová oblast je potlačena, emoce jsou kontrolovány. Silná osobnost s organizačními schopnostmi, dokáže jít pevně za svým cílem, který si často staví velmi vysoko. Převládá zdravý rozum, je zde zaměření více na materiální cíle. Jsou zde obchodní předpoklady a schopnost si finance vydělat.

Je to číslo, které navenek působí racionálně a tudíž pro ostatní často tvrdě. Je to i z toho důvodu, že životem prochází situacemi, které se běžně lidem nestávají, takže si po celý svůj život prověřuje svoji sílu. Je zde obrovská schopnost znovuzrození -  i když spadne na dno, vždy se dokáže vzchopit a začít znovu.

Pro osmičku platí více než pro ostatní čísla ,   za všechno, co v životě  dostane, musí vzápětí zaplatit, všechno, co dělá, musí být v souladu s jejím svědomím, je velice nutné, aby všechny  činy byly v rovnováze, rovněž materiální a citová oblast, protože jen tak bude v rovnováze i ona.

Jedenáctka je na první pohled nemusí být nápadná, teprve když promluví, zjistíte, že její slova jsou uvážlivá, idea a cíle jasné a stojí za to spolu s  ní k těmto cílům jít. Jedenáctka není číslem, které by mělo vůdcovské schopnosti a ve stresových situacích nepracuje příliš dobře. Pokud však přijme vedoucí postavení, může si dávat za cíl nejvyšší duchovní ideály.

Nejdůležitějšími vlastnostmi jsou citlivost, tvořivost, intuice, chápání a oceňování krásy ve všem kolem sebe. Bez problémů vyjadřuje své city, včetně náklonnosti a lásky. Ale na druhé straně čím více je člověk citlivější, tím snazší je možnost zranění. Proto je velice důležité si svou zvýšenou citlivost uvědomovat a naučit se reálně hodnotit emoce a otřesy, jimž jsou ustavičně vystavováni. Základně důležitý pro vyrovnanost je citový život.

Jedenáctka má  nadhled nad životem, velkou nápaditost, touhu budovat pro druhé a spolu s nimi.

Úkolem tohoto čísla je nalézt důvěru v sebe i ostatní, objevit schopnost vyjádřit své pocity i názory, naučit se rozlišovat skutečnost od svých představ a nalézt solidní a trvalou rovnováhu, hlavně v citovém životě."

ARGUMENTY PRO PŘIŘAZENÍ 8 SÍLE

Prvním argumentem je sama osobnost E.A.Waitea, který vytvořil karty, které lze pokládat za jedny z vůbec nejpopulárnějších. Waite se do historie Tarotu zapsal nejen změnou číslování dvou karet, ale ještě jedním počinem, který změnil celou podobu Tarotu a velmi usnadnil jeho vnímání. Tato inovace se týká Malé Arkány, kterou Waite opatřil obrázky představujícími různé situace, z kterých jde velmi snadno odečítat významy. Do té doby malé Arkáně rozuměl jen ten, kdo znal dobře numerologii a významy živlů - a uměl tyto symbolické okruhy kombinovat do jednoho významu - protože karty Malé Arkány zprvu vypadaly podobně jako karty pikové (canastové). Waite tím Tarot zpřístupnil mnohem většímu okruhu lidí a není proto divu, že jeho systém pak našel ve 20.stol. řadu následovníků.

Druhý argument najdeme v kabale, z níž Waite vycházel. Bohužel asi nikdo z nás ji nemá šanci takto narychlo pochopit.

Velmi laické vysvětlení je toto. V jednom z článků už jste se mohli dočíst o  kabalistickém sefirotickém Stromu života - Sefer Jecira. Což je diagram, který zobrazuje rozložení sil, jež podle kabaly působí na svět a člověka. Jednotlivým silám se říká sefiroty a mají znázorňovat jednotlivé aspekty Boha. A k tomuto diagramu jsou různým způsobem přiřazovány jednotlivé karty Tarotu - buď k sefirotům, nebo ke stezkám (spojnicemi) mezi nimi.

image

Mathers vycházel ze zjištění, že dáme-li Blázna před Klíč I (na začátek souboru) a Klíče VIII a XI (tradičně Spravedlnost a Síla) vzájemně zaměníme, pak se astrologické atributy budou dokonale shodovat i obrazovými symboly 22 karet velkých arkán.

Podle tohoto řádu totiž pak karta VIII bude patřit ke znamení Lva a karta s číslem XI k Váhám.

Ale existují i jiná vysvětlení - vyžadují ovšem důkladnou znalost celé Velké Arkány. Jednu ze zajímavých teorií má např. kartář Alarzach. Blázna a Svět dává jakožto univerzální principy stranou a pak položí obě desítky karet vedle sebe a zkoumá souvislosti (zkuste si to Mrkající). Mezi první a druhou desítkou můžete najít rozdíl, který by se ve stručnosti dal popsat tak, že v první desítce je "Blázen" tak trochu učedník a činitel, zatímco ve druhé desítce je adresát a ten, kdo je konfrontován s vnějšími činiteli, s tím, co mu "Svět" přináší a s důsledky toho, co "zasel" v první desítce. A z tohoto pohledu Síla přísluší do první desítky.

image

Samozřejmě tuto teorii nelze brát jako dogma - ostatně jako nic co se Tarotu týká. Je jen jedním z možných vysvětlení Waiteova kroku.

 

JAK SE TEDY ROZHODNOUT?

Pokud stále ještě nevíte, tak zde malá "kuchařka" podle které můžete své rozhodnutí "upéct":

  • pokud chcete respektovat nejstarší tradici, volte jako 8 Spravedlnost a 11 Sílu
  • pokud věříte moudrosti E.A.Waita, na jehož kartách si Tarot vysvětlujeme, volte jako 8 Sílu a 11 Spravedlnost
  • pokud chcete dát na numerologii, volte jako 8 Spravedlnost a 11 Sílu
  • pokud vás zaujala souvislost Tarotu s kabalou, volte jako 8 Sílu a 11 Spravedlnost
  • pokud nad tím nechcete přemýšlet nebo vám je to jedno, hoďte si korunou nebo se řiďte nějakými kartami, které se vám v našich ukázkách zalíbily Smějící se

 

Předchozí blogy:

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-26126

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-neco-pro-zajimavost-26445

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-ruzne-pristupy-k-tvorbe-tarotovych-karet-26565

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-v-aplikaci-polyvore-26569

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-leden-a-nadsene-zacatky-27467

 

Předchozí karty: 0Blázen1Mág2Velekněžka3Císařovna4Císař5Velekněz6Zamilovaní7Vůz8/11 Síla, 8/11Spravedlnost