Jak mnoho z vás ví, v Klubech se nejen povídá, ale i "maká". A stejně tak je tomu v našem Klubu, v Klubu autorský šperk v 21.století, který s laskavou podporou Fleru realizoval společnou výstavu šperků.

Výstava se jmenuje Šperk & Kontrasty, probíhá v Galerii Scarabeus v Praze od 4.9. do 7.10. 2012 a účastní se jí jedenáct výtvarnic z Fleru. Pozvánku jste měli možnost zahlédnout i v jednom z článků v FlerMAGu.

image

Tímto si Vás náš Klub dovoluje ještě jednou pozvat na návštěvu této akce.

Začalo to spontánním nápadem a sáhodlouhými diskuzemi o tématu a o názvu. Nakonec vyhrálo téma Kontrasty, protože je to téma pro šperkaře vzrušující a inspirativní, ale kromě toho vystihuje i naše spojení. Jsme jedenáct osobností různého věku, zkušeností, pracujeme s různými technikami a výstava je tak nejen dialogem našich výtvorů s návštěvníkem, ale i dialogem nás mezi s sebou.

Když jsme měly jasno, oč nám jde, daly jsme se do hledání vhodného výstavního prostoru. Nakonec to vyhrála charismatická galerie Scarabeus s příjemnou a vstřícnou galeristkou paní Kateřinou Ebelovou. Paní Kateřina provozuje nejen galerii, ale i pozoruhodné Muzeum kávy a cukrárnu Alchymista s okouzlující zahradou. Vše se nachází v Praze na Letné a paní galeristka pro tento svůj komplex razí společný název Letenský Monmartre. A toto označení opravdu není přehnané.

image

image

Abychom si to udělaly ještě zajímavější, rozhodly jsme se nechat si pro výstavu vytvořit i kolekci portrétů. Fotilo se v Praze na Novém židovském hřbitově, který má neskutečnou atmosféru, a portréty nám nafotila Anna Fixová. Od některých z nás to byl heroický výkon, protože nejen že jsme musely překonávat ostych, že nejsme žádné "modelky", ale některé tvůrkyně na focení jely i stovky kilometrů.

Ale už dost povídání a pojďte se podívat, jak to všechno dopadlo.

Vernisáž se konala 4.9. od 18 hodin, počasí nám přálo a účast byla hojná.

Plno bylo vevnitř...

image

I venku...

image

O příjemnou atmosféru se postarali i jazzmani Vít Švec a Jiří Růžička.

image

A vernisáž už za chvíli začíná a my jsme nastoupeny "v plné parádě" :-))

image

Protože nemáme rády, když jsou vernisáže moc "ukecané", rozhodly jsme se ji návštěvníkům trochu okořenit a předvedly naše šperky na tanečnicích. Michal Benda s Marií Rivolovou a skupinkou dobrovolnic nám předvedli ukázku nefalšovaného argentinského tanga, které v příjemném prostředí zahrady sklidilo velký úspěch.

image

image image

image

Určitě Vás ale zajímá hlavně to, co na výstavě můžete vidět, takže pojďte s námi na malou virtuální prohlídku.

První, co po vstupu uvidíte, je expozice Aqua Tiffany a její kombinace cínu a originálního skla, popř. minerálů.

image image

image

Hned naproti se můžete pokochat jedinečnými jantary a čaroity od Modrého květu, ale samozřejmě nejen jimi.

image image

image

V následující místnosti Vás přivítá další cínařka, ARTIS ART.

image image

image

Ale protože je výstava o kontrastech, nečekejte jen cínařinu. O barevné kontrasty z polymerů naši skupinku obohatila E.H.design.

image image

image

Kovům ale konec není, stříbrný wire-wrapping předvádí serenity.

image image

image

Klasická šperkařská práce vévodí ve vitríně uprostřed místnosti a je dílem šikovných rukou Jewelleríny.

image

image image

Další zastoupenou technikou je vinutí skla. I to lze pojmout na různé způsoby. Přesvědčit se můžete u nejprve u sanstyle.

image

image image

Druhou vystavující vinutkářkou je aleale.

image

image image

Tím naše přehlídka technik a materiálů ještě nekončí. Vesellenka pracuje krajkářskými technikami a na výstavě se můžeme pokochat jak její šitou krajkou, tak i kontrastem naprosto moderního spojení vlákna a plastu.

image

image image

Virtuální prohlídku zakončíme keramikou. KB šperky vystavila svá díla, v nichž kombinuje keramiku s cínem.

image

image image

A nakonec je tu A.J.A, která pro výrobu svých šperků používá technologii RAKU výpalu.

image

image image

Pokud Vás naše ukázky z výstavy zaujaly - samozřejmě je to jen zlomek toho, co je k vidění -  můžete ji navštívit do 7. 10. 2012, otevřeno je každý den od 11 do 18 hodin včetně pondělí. Výstava je prodejní, takže pokud Vás nějaký šperk osloví, může být jen Váš.  A doporučujeme si udělat čas i na malou kávičku, protože sousední cukrárna ji umí znamenitou. Jestli to ještě počasí dovolí, nenechte si ujít posezení na zahradě, je to hotové pohlazení po duši.

Děkujeme všem za přízeň a případně za návštěvu.

https://www.facebook.com/events/357559220989407/

image