Keltsko-germánské finále 1. kola meziklubové soutěže MaŘena, která jede na Fleru již 4. rokem, je zde.

Letošní ročník ve znamení Cesty kolem světa za 366 dnů jsme začali pátráním po předcích, jejichž krev nám koluje v žilách a jejichž zvyky nás provázejí dodnes. Tato krev nás jistě svádí k pokorným útěkům do přírody a zvedá zasněné oči k vzdálenému horizontu.

Keltové a Germáni - finále

(1. kolo 4. ročníku soutěže MaŘeNa)

Jak téma inspirovalo tvůrce jednotlivých materiálových klubů si můžete prohlédnout v semifinálových klubových soutěžních blozích, kde najdete všechny soutěžní výrobky dodané pro toto kolo:

Zde ve finálové anketě představujeme výběr těch autorů, kteří v semifinálových anketách získali nejvíce hlasů a zde se společně utkají o Vaši přízeň v klání o celkového vítěze!
K dispozici máte celkem 5 hlasů.
Rozdělte je prosím mezi ty výrobky, které podle vás nejlépe vystihují téma a které mají vysokou úroveň zpracování.

Hlasovat můžete do páteční půlnoci 12.2.2016

Anketa se načítá ...

O Keltech i Germánech jste si již určitě přečetli v Semifinálových hlasovacích blozích i ve FlerMAGu, proto už jen malá zmínka o jejich nejvyšších kněžích, tajemství znalých druidech:

Druidové učili, že největším zázrakem na světě je život, že povinností lidí je chránit všechny živé tvory, mezi něž řadili i stromy (dub byl jejich nejsvatějším). Učení zasvětili poznávání světa kolem sebe a hledání harmonie mezi člověkem a jeho okolím. Nestavěli monumentální chrámy, jejich svatyně byly zasazeny vždy uprostřed nerušené přírody. Znali rostliny, přírodní zákonitosti, fungování lidského těla, psychologii a prý i kouzla elfů. Ve kmenovém společenství plnili roli kněží, léčitelů, královských rádců, nejvyšších soudců, stavitelů a starali se o kalendář.

O moudrosti a mentální síle druidů, např. o moci zastavit válečné tažení se zmiňují i antiční autoři, např. Diodóros Sicilský: „Častokrát, když se vojska přiblíží jedno k druhému v bojovém postavení a meče jsou taseny a kopí napřažena, tito lidé vyjdou mezi ně a zastaví bitvu, jako by nějak očarovali divoká zvířata...“

Moudrost druidů a spjatost s přírodou je určitě jedním z důvodů, proč se stále tolik evropanů hlásí k myšlenkám Keltů. Věk „dětí dubů“ čerpajících moudrost z lesa a z poznání přírodních zákonitostí tak pokračuje.

- - - - -

Děkujeme za Vaši přízeň :)
Soutěž Mařena (MAteriály a ŘEmesly NApříč)