Profil uživatele
unique2101
Prodávající
Břeclav
Registrace: 6.9.2010

Před prvním použitím

V mé nabídce naleznete kalabasy různých tvarů i úprav. Jedná se o přebytky z vlastního záhonu. Zaručuji tedy 100% přírodní materiál a tuzemský původ.

Před prvním použitím

Než začnete kalabasu používat, je třeba ji takzvaně zajet.
Existuje několik přístupů k zajetí kalabasy. Zde je jeden z nich.
(v budoucnu bude návod opatřen obrázky)

Z kalabasy vyškrábejte zbytek hladké dužiny například lžící. Připravte velmi silné maté. Uvádí se, že má být kalabasa do třetiny zaplněna maté. To mi ale připadá zbytečné. Ze začátku může kalabasa lehce propouštět vodu (aby se propouštění zabránilo, zajíždíme). Položte ji tedy na talíř s ubrouskem. Tělo kalabasy natáhne nálev. Proto dolijte vodu tak, aby byla nádoba plná až po okraj. Nechte odstát několik hodin, klidně přes noc. Obsah vylijte. Nedoporučuji jej pít, protože bude zavánět po tykvi. Doškrábejte zbytky měkké dužiny.
Následující krok není nutný, kalabasa je v tento okamžik připravená k užívání. Pro větší požitek a lepší těsnost ale doporučuji provést následující:
Připravte si karamel. Ten vlijte do kalabasy a točte s ní tak dlouho, dokud nebude vevnitř celá pokrytá hnědou vrstvou. Pokud vám zbude tlustší vrstva karamelu na dně, nic se neděje. Nechte odstát a zchládnout. Nyní je kalabasa mnohem těsnější, vevnitř hladká a prvních několik nálevů bude příjemně nasládlých. Karamelování můžete jednou za čas zopakovat. Osobně to dělám zejména pro tu příjemnou karamelovou chuť nálevu. :)

Údržba

Kalabasa je zdřevnatělý plod zvláštního druhu tykve speciálně upravený pro přípravu maté. Jedná se tedy o přírodní materiál a je třeba k němu přistupovat jinak než k sadě hrníčků z Ikei.
Po použití kalabasu důkladně vymyjte, otočte otvorem dolů a nechte vytéct co nejvíce vody. Protože naše kalabasy nemají kovové lemování, vody se zbavíte mnohem snáz. Zbytky lístečků mohou ve vlhkém prostředí začít plesnivět. Je proto dobré nechat ji také dobře vyschnout. Pokud je hezky, klidně na sluníčku.
Podobně se chováme i k bombile. Nestačí ji jen opláchnout, je dobré ji i vypláchnout. To platí zejména pro bombilu bambusovou.

Jak skladovat

Kalabasu mějte otočenou otvorem dolů, ať se vám do ní zbytečně nepráší. Z hrubého vnitřku by se nemusel vše dobře vypláchnout ani proudem vody.
Maté udržíte čerstvé při uchovávání na chladném temném místě v uzavřené nádobě.

Komentáře
Vložení komentáře: Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
 
Novinky
185281
30.9.2013 Vytvořil jsem logo, kterým bude diskrétně opatřen každý můj výrobek.
Zboží
Načítá se zboží ...
Oblíbení uživatelé
Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Provozovatel jako správce osobních údajů zpracovává na tomto webu cookies potřebné pro fungování webových stránek a pro analytické účely. Více informací. Souhlasím