Domů Profil prodejce Alba Sorcha
Petra Zárubová
  • aktivní prodejce od r. 2017
    Reaguje na objednávky obvykle do 4 hodin.
  • Třebechovice pod Orebem, ČR
  • 270 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (71) 100%
Nadšenci: 142
Aktivita: aktivní
Prodáno: 270
Registrace: 4.5.2017
Město: Třebechovice pod Orebem
Stát: ČR
Důležitá informace: Balíčky posílám jednou týdně vždy ve čtvrtek nebo pátek a pouze až po zaplacení. Děkuji za pochopení

Alba Sorcha

/ Prodávající
Novinky
1097026
12.3.2024 Dnes ještě vkládám pár zapomenutých pytlíčků z minulé sezóny.

Vítejte všem, kdo jste zavítali do mé malé dílny

ALBA SORCHA je můj snový svět o tylových krajkách a vyšívaných látkách.

V roce 2017 jsem založila dílnu a věnuji se šití krajkových šátků a plédů...pro nevěsty, slavnostní chvilky, i jen tak pro běžné nošení. Ze zbytků krajek a vyšívaných látek pak vznikají další různé drobnosti pro radost a potěchu. 

    

 Krajky nakupuji nejen nové české nebo u různých evropských ( často rodinných ) textilek, ale velká část mé tvorby pochází z odloženého krajkového oblečení, z vyřazeného oblečení z "vratek" a výprodejů skladů zrušených textilek  anebo z  druhojakostní metráže, kterou vyřadily dílny nebo módní domy kvůli kazům.

Snažím se tak látkám dávat nový život a jsem tak věrná principům, se kterými jsem ateliér zakládala a to o:

udržitelnosti, bezodpadovosti a práci v klidném tempu.

Můžete si o mě a mé cestě přečíst více v záložce.

 Nešiji  na zakázku a nechávám se pozvolna unášet inspirací a momentálním rozpoložením. 

    

  

Mé výrobky jsou pod ochrannou autorskou značkou.

Alba Sorcha®

 

Jsem registrována u Živnostenského úřadu v Hradci Králové.

IČO: 76199819

 

A kdo vlastně jsem?

 Jmenuji se Petra Zárubová, vystudovala jsem historii, bydlím a pracuji ve skanzenu,  který jsme s rodinou založili a který se věnuje životu lidí na venkově 19. a 20.století. Za ta léta práce ve skanzenu jsem si osvojila mnohé textilní techniky, od babičky "domácí"švadleny pak základy šití. 

Vedle toho jsem nadšená sběratelka starožitností, z toho především starého dobového oblečení, florentinské krajky, kabinetek a grafik s tématikou odívání, starých oděvních vzorníků, módních časopisů, pomůcek pro švadleny, knoflíků apod. 

Sběratelská vášeň krajek a nesplněný sen z mládí stát se švadlenou ve mně léta  rezonovala  a dozrála v roce 2017,  kdy jsem založila ateliér pod názvem Alba Sorcha. 

Název značky Alba Sorcha je spojení dvou historických slov z dávné doby. Alba znamená ve staré germánštině čistá, jasná, průzračná, pomalu plynoucí. Sorcha je keltské jméno, které znamená záře. Takže ve velmi volném překladu to znamená "Jasná záře". Je to jakýsi můj snový svět, mé alter ego, kde si plním různá přání nenapravitelného snílka. 

Hlavní myšlenkou celého ateliéru byla a je recyklace krajkového oblečení, které už někdo odložil ( často i s visačkou), recyklace rozbitých svatebních šatů a různých kraječek z lemů a výstřihů. 

 Po několika letech klopýtání a hledání svého místa v oblasti  udržitelnosti, recyklace a bezodpadovostí, jsem našla rovnováhu mezi  záchranou vyhozeného a použitého oblečení a nákupem látek nových, bez kterých bych se nemohla vyvíjet a posouvat dál.

Velký zlom nastal  před dvěma roky - v roce 2021. Po velmi bolestné ztrátě obou rodičů, kteří mi umřeli krátce po sobě a o které jsem do poslední chvíle pečovala, jsem potřebovala dlouhou dobu na usebrání a opětovného nalezení "smyslu života". A vedle každodenních povinností byla právě tvorba ten pevný bod, který mi v mnohém pomohl.

A tak jsem do toho "šlápla". Zrekonstruovala jsem ateliér, požádala o ochrannou známku pro svoji značku a objevila několik evropských (většinou rodinných) textilek, které se ještě dnes zabývají výrobou tradičního bavlněného tylu. Navázala jsem s nimi spolupráci a dovezla do svého ateliéru spoustu ojedinělých krajek. 

Vedle toho používám  další všerůzné krajky  - české, italské, portugalské, turecké.

A co mě inspiruje?

Mám ráda přírodu a vše, co si z ní mohu vzít a neuškodím jí...ale i ty jemné niance, které se nadají uchopit...kouzlo ticha...vílí svět květin, šepot krajiny, často nenápadné bytosti, která pulzuje kolem nás a kterou spousta z nás zapomněla pustit do své duše...

A mám ráda i lidi a jejich otisk v krajině - zašlou krásu historie, staré věci, které vypráví svůj příběh, zapomenutou krásu řemesla a šikovnost lidských rukou.

Miluji svoji zahradu a květiny v ní, hlínu a vlastní zeleninu.  Mám ráda a pečuji o všechna zvířata  v našem hospodářství, ať už to jsou čerstvě vylíhnutá kuřátka a housata nebo telata, krávy a koně na pastvině.

To vše zapadá do pestré mozaiky mého života, kde propojuji práci s dětmi a návštěvníky s péčí o zahradu, zvířata a staré exponáty anebo se schovávám do svého krajkového království, kde mé chvíle ubíhají v duchu usebrání a úniku od hektického života.

 Příběh první - Viskózová halenka zn.Vila
 
Víme, že oděvní průmysl je pro životní prostředí katastrofa a je to jedno z nejvíce znečišťujících odvětví. Proto se dnes v oděvní tvorbě usilovně skloňuje pojem recyklace. A to je samozřejmě dobře, že tento trend směřuje lidstvo k "dostání rozumu", byť je to jen nepatrná kapka. A tak i já trochu přispěju. V sekáči jsem koupila tuto vizkózovou halenku značky Vila. Co jsem o této halence zjistila - tedy jakou má ekologickou stopu? Prakticky strašnou, protože vznikla tisíce kilometrů od Evropy a bůhví kudy všude cestovala, než se dostala k první majitelce, protože já jsem tady v Čechách po pěti letech její existence očividně ta poslední.
Tato halenka byla ušita v Číně roce 2015 z viskózy, krajek a bavlněného tylu, které byly bezpochyby vyrobené také tam. A protože značka Vila je konfekční značka dánského domu Bestseller, halenka poté putovala někam do Evropy do centrálního skladu a pak kamsi. Až opotřebovaná, žmolkovatá a natržená doputovala do českého sekáče, kde jsem ji za pár kaček koupila já. Už se nosit nedá, její služba jako oděvu skončila - je děravá a až moc je obnošená. Předpokládám, že kdybych ji nekoupila já, skončí buď někde ještě dál na východ Evropy anebo ať už tady nebo tam, by skončila na skládce, spalovně nebo v nejlepším případě v kontejneru "na hadry". A tak jsem párala. A i když z toho vznikla prakticky pouze prkotina v podobě tří krajkových pytlíčků...tak mě tedy recyklace, na které je založená moje dílna, dává smysl. A co vám?
A dohrou je ( článek upravuju 18.8.), že pytlíčky putují k zákaznici do Košťan. Tím se jeden příběh vizkózové halenky uzavřel.
 
Způsob dopravy
Česká pošta, doporučený balíček, v bublinkové obálce nebo papírové poštovní krabičce.
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Blog
Žádný záznam v blogu.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Zboží

Další zboží od Alba Sorcha

Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--