Domů Profil prodejce lidovadilna322
  • aktivní prodejce od r. 2020
    Reaguje na objednávky obvykle do 6 hodin.
  • Police nad Metují, ČR
  • 294 prodaných kusů
  • 100% kladných hodnocení
Hodnocení: (2) 100%
Nadšenci: 19
Aktivita: aktivní
Prodáno: 294
Registrace: 13.3.2020
Město: Police nad Metují
Stát: ČR

lidovadilna322

/ Prodávající
Novinky
Žádné aktuální informace.

Lidová dílna 322

Lidová dílna 322 je řemeslná umělecká výroba, který do světa přivádí výrobky pod heslem: "Poctivě, s radostí ze srdce."

V dílně vznikají dekorativní předměty, které přitahují současným designem a zároveň svou povrchovou úpravou odkazují k tradici, lidové tvorbě, která je součástí naší minulosti. Zároveň si výrobky zachovávají autorsky osobitý vzhled. Lidová tvorba se vyznačuje svou líbivostí, rukodělnou poctivostí a radostí z tvorby. To vše nám je velkou inspirací a věříme, že v našich výrobcích tento otisk najdete.

Hana Váňová z Broumovska

Už jako malá holčička neustále něco vyráběla a tvořila, líbil se jí chodský cibulový vzor a vůbec lidové motivy. Pěkně malovala především na sklo a keramiku a dokonce ji lákalo studium malby na keramiku a porcelán. Na školu se ale v té době nedostala, a tak se vyučila brusičkou skla v Poděbradech a poté pracovala v Bohemia Crystal.  Když byly dílny v Polici nad Metují uzavřeny, hledala zaměstnání a začala pracovat v líhních Xaverov.  A odtud byl jen krůček k její dnešní zálibě.

Paní Hana začala vyrábět kraslice a zkoušela různé techniky zdobení: voskem, gravírováním a malbou. U té nakonec zůstala a používá k ní klasický kulatý štětec. Malováním motivů, které si vybírá, se snaží udržovat tradiční regionální symboliku. Ke své tvorbě spotřebuje spoustu vajec. Odkud je bere? „Vejce získávám od rodiny a přátel z domácích zdrojů“, říká malérečka.

A jak se to dělá? To se vezme slepičí, husí nebo kachní vejce, vyfoukne se tzv. vejduněk, a  ten se vysuší a vydezinfikuje. Tak to je teoreticky ta snadnější část. Pak si vezmete štětec, barvu a malujete…A když ještě zvládnete vejce správným způsobem držet a nezapatlat, máte skoro vyhráno. Ovšem za předpokladu, že ho dříve nerozmáčknete nebo alespoň „neťuknete“. To můžete začít zase od začátku.   

Paní Hana má ovšem nadmíru šikovné a také roky trénované ruce. Na malování se jí osvědčila nejlépe syntetická emailová barva ředitelná vodou, protože je prý stálá a barvy neblednou. Nejraději maluje růže a další rostlinné motivy a inspiruje ji i lidový nábytek ze sbírek Muzea Náchodska. „Každá malérečka má totiž svůj nezaměnitelný rukopis“, vysvětluje.  Když má hotovo, namalování 1 vejduňku trvá asi 2 hodiny, nechá ho zaschnout.  A buď zůstane tak, jak je, nebo ho ozdobí mašlí, aby se dal zavěsit.

Za svoje kraslice obdržela paní Hana certifikát Regionální produkt Broumovsko. A tak vedle vlastní tvorby pořádá i workshopy, kde se snaží pro tuto lidovou tvorbu nadchnout mladší generaci a podnítit chuť tvořit, včetně vlastní rodiny. To aby tu štafetu po ní mohli převzít další.                                                      Sama maluje průběžně během celého roku. „Mám radost z každé dokončené kraslice. To je můj hnací motor“, uzavírá paní Hana. 

Malované kraslice Hany Váňové

Hana Váňová vytváří malované kraslice především z regionálních vejec, ze kterých vytváří nejprve vejdunky, které následně natírá podkladovou vrstvou. Na tyto vejdunky maluje vodě odolnými akrylovými barvami především rostlinné motivy.

Inspiraci si bere z regionálních předmětů, jako jsou například malované skříně.

Na kraslicích ve svých vzorech kloubí lidové regionální vzory a svůj autorský rukopis. Její barevné kombinace kraslice přivádí do současnosti.

Kraslice vyrábí na zavěšení, nebo formou ozdobných zápichů. Díky používání stálých voděodolných barev  jsou kraslice vhodné i do exteriéru.

Způsob dopravy
zásilkovna
Komentáře
Pro přístup k této funkci se prosím přihlaste nebo se nejprve zaregistrujte.
Fler Boxy
Žádný veřejný FlerBox.
Fler kluby
Uživatel nevlastní žádný Fler klub.
Top nominace
Uživatel nevytvořil žádnou Top nominaci.
Fotogalerie
Žádná fotografie ve Fler fotogalerii.
Zboží

Další zboží od lidovadilna322

Oblíbení uživatelé
Žádní oblíbení uživatelé.
Oznámit porušení pravidel tímto uživatelem.
Menu
--