Domů Zboží Od Machacek-sochy

Krabička z ořechu

1 998 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
* Doprava zdarma je k dispozici pro některé varianty dopravy a platby
Platba předem
ZDARMA - Optimální doprava dle prodejce0 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Machacek-sochy

Katalogové č.: 5130185
Zobrazení: 177x
Vloženo: 12.5.2014
Počet srdcí: 60x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: ...„Každé zabušení tvého srdce, každá bolest, každá touha, každá chvíle večerního smutku, každá dřina, každý úsměv, každá chvíle denní únavy, každé probuzení i sladké usínání nabudou božského smyslu, a ty ho v nich budeš číst♡. de Saint-Exupéry

Krabička na poklady ... velikost téhle je cca 18 x 27 centimetrů, je to taková  proktická úschovna na vaše nejcenější záležitosti, vícepohledová. Víko je otvírací, plastické, výtvarně pojaté.

Strom patří k nejmocnějším symbolům lidstva. Je ztělesněním života, výrazem propojení tří říší (nebeské, pozemské a vodní) a osou, kolem níž je uspořádán celý svět. Staré národy většinou věřily, že strom je nabit spoustou božské tvůrčí energie, kterou může zasvěcený využít k získání přístupu k jiným formám života. Strom byl uctíván téměř ve všech částech světa, kde bylo příznivé podnebí pro jeho růst. Některé symbolické významy stromu jsou skutečně všeobecně platné. Věčně zelené stromy symbolizují dlouhověkost a nesmrtelnost. Zatímco opadavé obrodu a znovuzrození: v obou případech však ujišťují lidstvo o plynulosti bytí.

Ořešák je poměrně statný strom, který dorůstá výšky 25 až 30 metru a dožívá se 200 let. Původem pochází spíše z jižní Evropy a byli to právě Keltové, kdo rozšířil jeho pěstování až do Anglie a Irska. Ořešák vyžaduje kyprou, hlubokou, na živiny bohatou půdu, mírné podnebí a chráněné polohy. Nesnáší mrazy, jeho listy obvykle opadají hned při prvním podzimním mrazíku.
Listy ořešáku, které silně voní po terpentýnu, velmi účinně odpuzují všechen nepříjemný hmyz jako jsou blechy, štěnice, vši, mouchy, roztoči a prý se jim vyhýbají i myši. Je nasnadě, že již naši předkové toho hojně využívali, listí ořešáku se podestýlalo domácím zvířatům. Z ořechových slupek se připravoval jakýsi předchůdce dnešních repelentů: v olivovém oleji se nechaly luhovat zelené slupky z ořechů asi po 6 týdnů na slunném místě. Čerstvé rozdrcené listy se také používaly zevně jako obklad na unavené oči, na kožní vyrážky a drobná poranění. Listí Ořešáku se využívá i k barvení látek a vlny. Dřevo ořešáku je velmi ceněno hlavně v nábytkářství a řezbářství.
Vlašské ořechy byly vždy považovány za symbol plodnosti. Římané, kteří je nazývali "Jupiterovy žaludky", je házeli na cestu novomanželům.

Kontakt s ořešákem prý člověku pomáhá odpoutat se od minulosti, nalézt schopnost otevřít se novému a vůli jít za svým životním cílem. Lidé, kteří musí něco začínat znovu (např. při změně zaměstnání, stěhování), by měli vyhledat zdravý ořešák a chvíli pod ním odpočívat nebo se ho dotýkat.

Jsou-li dnes lidé tolik pronásledováni nejistotou a strachem, je to určitě zapříčiněno tím, že ztratili víru v Boha a nemusí jít jen o církev, či nějaké společenství, jelikož víra je osobní, vnitřní proces v každém z nás. Lidé též ztratili úctu k přírodě, k jejím bytostem, ke stromům, k prastarému symbolu života, ale i k sobě. Stromy nás chrání, léčí, živí a pomáhají udržovat při životě. ,,Kdo z nás by chtěl a mohl žít aniž by neměl útěchy, krásy i podpory stromů?!" Naše rodiny též připomínají rozvětvený strom, kdy každé odrůstající dítě odchází jako vyzrálý plod, aby zakořenil svůj vlastní kmen a rozvětvil jej v překrásnou korunu vstříc Světlu. Dokonce i na našem těle můžeme nalézt symboliku stromu. Stejně jako strom máme vertikální osu (od hlavy k patě) a  vodorovnou (ramena, paže, ruce). Naše prsty na rukou i nohou vyrůstají, jako větve z kmene. Také lidský cévní systém se podobá stromu. Dýchací cesty člověka mají stromovitou strukturu. V našem těle se častokrát vyskytuje princip větvení, jako například spojení pupečníku s placentou. Též nervové buňky mají stromovou strukturu. Možná právě proto nám velmi dobře dělá procházka lesem, mezi stromy, když je máme podrážděné. To mi připomíná léčbu stejnorodým, jako v homeopatii. No není to úžasné, jak to do sebe zapadá. V malém mozku se nacházejí gangliové buňky, které vypadají jako malé stromečky a mohou být výrazem prožitku, který máme, když sledujeme rozvětvování a košatění nějaké krásné myšlenky.   Také větvení průdušek připomíná obrácený strom, kořeny se vzpínají do výše a jeho koruna se dotýká země. Tak jako koruna vydává své svědectví o vyzrálosti stromu, tak také my bychom měli náš život rozvinout v překrásnou korunu čistých a tvořících myšlenek s harmonií našich slov a v souznění našich skutků.   Je tu opět vnímatelná symbolika stromu, ale také předobraz naší cesty sem na zem a návratu domů do nebe do ráje, kde jsou jistě také přenádherné stromy. Dá se říci, že vše se rozvětvilo z drobnoučkého semínka, vzešlo z mysli, slova, činu, přenádherného záblesku daleko, daleko nad naším vesmírem, celým Stvořením a ještě dááál! Strom nám symbolizuje cestu vzhůru. Své větve v korunách vztyčuje k nebi ke vzdání díku za dary, které dostal. Přidejme se k nim nechť i na dále strom připomíná všem symbol a  cestu života.

Menu
--