Domů Zboží Od Lajky

Křížek

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Lajky

Katalogové č.: 12385055
Zobrazení: 255x
Vloženo: 3.4.2021
Počet srdcí: 43x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Každý kus je originál, tudíž se rozměry u některých výrobků, které vytvářím opakovaně, můžou lišit, počítejte prosím s tím , že některé výrobky budou mít cca o pár milimetrů, či centimetrů méně , či více.

Kříž je jedním z nejstarších a nejznámějších symbolů, který užívá několik náboženství, a to zvláště křesťanství. Jedná se o geometrický obrazec, skládající se ze dvou úseček či obdélníků, které zpravidla svírají pravý úhel, a dělí tak jednu nebo obě úsečky vedví.

Tento symbol může označovat rozdělení světa na čtyři elementy či světové strany, případně popisovat spojení božského (vertikála) a lidského či světského prvku (horizontála). 

Kříž mohl mít různou podobu; kromě tradičního tvaru se mohl podobat písmenům T nebo X. Vzhledem k tomu, že na kříži byl popraven i Ježíš Kristus, stal se kříž počínaje 5. nebo 6. stoletím typickým znamením křesťanství.

Počátek tohoto posvátného a světového symbolu nacházíme v nářadí k rozněcování ohně. Jeho vzplanutí „z ničeho“ bylo pro prehistorické lidi neznalé ničeho z dnešních věd věcí posvátnou a sám oheň byl odpradávna jedna z nejblahodárnějších věcí: poskytoval teplo a světlo, umožňoval úpravu jídla, chránil ve tmě před divou zvěří. Řešil lidské smečce otázku přežití, takže se samo ohniště s udržovaným ohněm stalo přirozeně místem posvátným – jejich oltářem.

Originál od Lajky, ručně modelován,matny, surový vzhled, zatřen a patinován oxidy, elipsa-zapečené sklo, výška 23 cm

Menu
--