Domů Zboží Od Truhlářství Tomiki

Kuchyňská prkénka z javoru

1 299 Kčza 1 ks
Vložit zboží do košíku
K odeslání: 13.5.2024Dostupnost: do týdneTermín odeslání*: do 3 dnů od dostupnosti (po-pá)
* Platba převodem prodlužuje termín o dobu připsání úhrady na účet.
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce200 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Truhlářství Tomiki

Katalogové č.: 14245074
Zobrazení: 147x
Vloženo: 29.9.2023
Počet srdcí: 4x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Ručně hoblovaná kuchyňská prkénka z javorového dřeva, který je díky svým přirozeně antibakteriálním vlastnostem, tvrdosti a struktuře ideální materiál. Rozměr lze udělat na přání, ale standardní velikost je 300mm x 200mm x 25mm

Z hlediska designu platí zásada, že v jednoduchosti je síla, a to obzvláště u kuchyňských prkének. Každá zbytečná úprava totiž paradoxně zhoršuje fyzikální vlastnosti prkénka a usnadňuje vnikání vlhkosti, nečistot a bakterií. Ideálem je tedy co možná nejjednodušší tvar a hladký povrch, jenž je dosažen právě ručním hoblováním.

U mnoha prkének lze například vidět po obvodu drážku pro přebytečnou vodu. Frézovaný povrch v drážce nicméně nebude mít tak hladký povrch jako zbytek prkénka, a stane se tudíž bránou pro ulpívání nežádoucích prvků. Nehledě na to, že do této drážky se snadno zachytává nakrájené jídlo, které pak nelze tak dobře shrnout dolů. Pro svá prkénka jsem proto zvolil rovný hladký povrch. Jedinou výjimkou jsou do křivky vyhoblovaná zúžení po bocích, aby se prkénko dalo snadno zvednout z kuchyňské linky. Dal jsem si při tom záležet, aby i tento oblý povrch byl maximálně hladký a nestal se tak slabým místem celého kusu.

Veškeré povrchy byly ručně hoblovány pro co možná nejvyšší odolnost proti vodě a rychlé schnutí. Obvodové hrany jsou silně zkoseny do výrazné fazety. Prkénka jsou ponechána zcela bez nátěru, což umožňuje efektivnější umývání a dle odborných studií to ve svém důsledku vede i k nižšímu množství bakterií na povrchu. Olejový nátěr totiž odpuzuje vodu, kvůli čemuž pak nelze prkénko tak dobře očistit. Ideální ochranou proto zůstává právě samotná perfektní hladkost a uzavřenost povrchu.

Na kuchyňská prkénka se dnes často používá řada materiálů jako plast, silikon atp., ale žádný z nich se stále nemůže vyrovnat klasickému dřevu. Typ dřeva ovšem hraje také velkou roli. Například dub je pro tento účel často používán, ale přitom není příliš vhodný, neboť v jeho velkých pórech snadno ulpívají bakterie a má vysoký obsah tříslovin. Oproti tomu javorové dřevo se svou uzavřenou strukturou pórů, tvrdostí a přirozenými antibakteriálními vlastnostmi je naopak ideální, a coby materiál dokončeno doporučován i Federálním úřadem pro kontrolu potravin a léčiv Spojených států.

Kuchyňská prkénka na fotografiích jsou na pohled velmi prostá, ale jak jsem se Vám pokusil nastínit výše, za jejich jednoduchou podobou stojí vědomé a odůvodněné rozhodnutí v zájmu kvality. Snad tak budou moci posloužit jako příklad toho, že nejjednodušší řešení je občas i to nejsprávnější.

    Menu
    --