Domů Zboží Od SharkaE.

Samuel - kožený obal na knihu

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce200 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od SharkaE.

Katalogové č.: 1960455
Zobrazení: 538x
Vloženo: 30.8.2011
Počet srdcí: 103x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Smrákalo se. Vršíčky kopců ještě ozařovalo teplé zapadajíci slunce. Z žhnoucího kotouče už zbýval jen pohasínající srpeček.

Dole v údolí se malá vesnička ukládala k spánku. Slípky byly zavřené v kurníkách a ovce, kozy i kravičky se k sobě choulily, očekávajíc mrazivou noc. Občas nějaká přešlápla z jedné nohy na druhou a nechtíc tak cinkla obřím zvoncem na krku. Polohlasně zabučela, jakoby se omlouvala spolnocležnicím za vyrušení.

Bílé svíce v oknech posílaly do vzduchu jemnou vůni směsi parafínu a včelího vosku v tenkém proužku našedlého kouře vlnícího se v dokonalých ornamentech.

Jen jedno okno stále zářilo do tmy.

Malý domek na kraji usedlosti měl jen přízemí do půlky ponořené do země a nad ním vyšší půdu. Sídlil zde starý šedivý knihař Samuel. Právě teď skláněl svůj ohnutý hřbet nad starými knihami a katalogy s různými druhy písem. V mládí procestoval blízké i daleké kraje. Občas si od někud přinesl vzory a ornamenty, z nichž pak celý život čerpal. Jeho pán s ním byl velmi spokojen. Při zadávání zakázek nechával Samuelovi volnou ruku, neb věděl, že mu vždy dodá prvotřídní tisky. Ať už šlo o účetní knihy města, nebo listy hlásající lidu novinky, vyvěšené na návsích a náměstíčkách.

Samuel už měl dnes hotovo, ale vždy se po práci rád kochal precizní prací svých kolegů ze vzdálených zemí. Společnost mu dělal jen jeho starý pes usnuvší propleten kolem nohou, kde krásně hřál. Ve stínem zahaleným rohu tiše mlčel mohutný tiskařský lis, po straně si tiše špitalo množství polic s rozličnými štočky. Písmenka prostě neumí jen tak mlčet.

Po chvíli se starý starý pes zvedl na kloubovaté nohy a jakoby tím dal povel Samuelovi, že je čas jít spát, ten se také zvedl, starou knihu zamkl do šuplíku ve stole, sfoukl tři štíhlé, avšak notně odhořelé svíce a ve světle vycházejícího měsíce si šel odpočinout do své pohodlné postele v podkroví, kde před postelí již znovu usnul velký starý pes.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Obal na knihu ze silné hovězí kůže, z venčí mořené na hnědo. Bronzové růžky s vlastním ornamentem ukrývajícím písmena A, H, I, jsou lisované, patinované, leštěné, zakonzervované včelím voskem a ke kůži jsou připevněny bronzovými drátky.

Záložky na desky knihy jsou přírodní, aby nešpinily listy knihy. Celý obal je podlepen silným plátnem.

Zapínání obalu je tvořeno bronzovou přezečkou, přichycenou pásky s rozšířeným koncem a s lisovým ornamentem (totožným s kovovým).  Pásek i celý obal jsou sešity na sedlářském stroji, pevnou nití. Pásek i hřbet obalu jsou zdobeny rytými proužky.

Kožené části jsou prací manžela.

Kniha přesně pasující do obalu má rozměry š 18,5 cm, v 25,5 cm, přes hřbet  4 cm. Délka a výška samotného obalu 44 cm x 27,5 cm. Růžky mají rozměr 5 x 6,5 cm.

Obal chraňte před vlhkem, případně jej můžete občas přetřít nějakým pečujícím bezbarvým krémem na kůži a přeleštit měkkým hadříkem.

Kniha není součástí nabídky.

Vyšší poštovné za připojištění.

Tento výrobek byl vyroben na téma Kniha a písmo v rámci Velké meziklubové soutěže.

Soutěžím za klub Nezařaditelných, další výrobky našeho týmu můžete najít zde.

    Menu
    --