Platba předem | |
Optimální doprava dle prodejce | 0 Kč |
V domácnosti skvěle nahradí alobal, potravinovou fólii nebo igelitový pytlík. V takto „naimpregnovaném pytlíku“ skvěle uskladníte kulatý či oválný velký chléb, rohlíky ale také bábovku, zeleninu či ovoce. Voskované pytlíky nemohou chybět v žádné zero waste kuchyni. Jsou ekologické, opakovaně použitelné. Umožňují potravinám dýchat, takže vydrží déle čerstvé.
Včelí vosk i pryskyřice se po staletí používaly k uchovávání a ochraně surovin a jsou známé pro své antibakteriální účinky.
Tip k využití: k zabalení jakéhokoliv jídla, (není vhodné používat na syrové maso),k zabalení originálního dárku,… apod.
Tipy pro údržbu: Po použití sáčku vyklepejte drobky, v případě nutnosti očistěte vlhkým hadříkem. Při větším znečištění vyperte mýdlem pod studenou tekoucí vodou. Při větším znečištění je možné použít kartáček. Pytlík pak nechejte volně uschnout. Nesušte na topení ani nedávejte ke zdrojům tepla (třeba šálek s horkým nápojem).
Po čase se na něm objeví flíčky a přirozená patina. V takovém momentě je vhodné ubrousek položit na pečící papír na plech a na cca 1-2 minuty zapéct v troubě vyhřáté na 100 -110°C , vosk v ubrousku se musí znovu rozehřát a nechat vsáknout do látky. Po vyjmutí jej nechte chvíli uschnout v otevřeném stavu, aby se Vám neslepily strany pytlíku k sobě. Včelí vosk schne rychle.
Při větším opotřebení je možné ubrousek posypat nastrouhaným včelím voskem (třeba zbytkem ze svíčky z pravého včelího vosku), a pak zapéct v troubě stejně jako v předchozím bodu. Ubrousek se tak nejen oživí, ale voskovaná vrstva se obnoví a zesílí.
Při častém používání ubrousek zhruba po roce doslouží zcela. V takovém případě ho nastříhejte na pásky a zkompostujte.