Domů Zboží Od Antonietta

Svátostka - církevní ražba

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
* Doprava zdarma je k dispozici pro některé varianty dopravy a platby
Platba předem
ZDARMA - Optimální doprava dle prodejce0 Kč
Možnosti platby
Údaje nejsou k dispozici. Kontaktujte prodávajícího.

Další zboží od Antonietta

Katalogové č.: 10336972
Zobrazení: 174x
Vloženo: 18.2.2019
Počet srdcí: 3x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Sleva 20% na všechny objednávky nad 299 Kč platná do 30.04.2024 použijte tento kupon - RE9-VKQ-UVR děkuji !Ve většině případu při přijetí objednávky upravuji poštovné aby se dalo poslat zboží na výdejní místo zásilkovny , které si prosím sami zvolte, nebo zásilkovnou na adresu !

 

Svátostka je oboustranná, z obou stran stejná. Panna Maria s Ježíšem je umístěna za sklem. Vše v montáži z obecného kovu. Stav je na stáří dobrý. Rozměr bez ouška 2,3 x 1,8 cm.

Nejslavnější mariánské poutní místo v Čechách se nachází v Příbrami a jeho příběh je protkaný takovými zákruty, že stojí celý za vylíčení. Na počátku všeho byla naprosto nevýznamná kaplička postavená ve 13.století z podnětu rytíře, který zde byl přepaden, a uzdravení ze svého zranění přičítal svému ustavičnému modlení k Panence Marii, a tak na počest její pomoci nechal na hůrce na Příbramí postavit kapličku, která ani v okolí nebyla příliš známá. Sláva tzv.Panny Marie svatohorské začíná v roce 1348, kdy jí měl dát vyřezat nikdo menší než pražský arcibiskup Arnošt z Pardubic (možná i sám on) z hruškového dřeva, které bez centimetru má půl metru. Umístěna byla v kostele sv.Jakuba v Příbrami, na základě toho, že Příbram byla poddanským městem pražských biskupů. Jak utichla sláva věku Karla IV., tak s o to větší intenzitou se přihnaly husitské bouře, před kterými místní schovaly dřevořezbu do druhého příbramského kostela sv.Jana Evangelisty. Když v roce 1611 tento kostel vyhořel, stihli sošku zachránit a přesunuli ji pak právě do kapličky nad Příbramí. A tam už zůstala pod ochranou místních poustevníků. Zůstalo by to snad bez většího významu, kdyby se nestal uprostřed třicetileté války tento příběh:

Představte si Prahu sice ne již středověkou, ale natolik syrovou, že staří lidé nemají dost prostředků na to, aby se o sebe postarali, a tak ke stáru žebrají, jsou závislí na cizí pomoci, když se jejich potomkům nevede tak, aby je zajistili. A jako blesk z čistého nebe se jeden pražský slepý kmet najednou opakovaně probouzí s tou vidinou, že u Příbrami je kaplička s Pannou Marií, ke které když se bude modlit, tak se mu navrátí jeho zrak. Tento Jan Procházka se jednoho dne pěšky vydává se svým osmiletým vnukem na cestu a jakmile naplní tuto výzvu a niterně se modlí, zrak se mu navrací, léta páně 1632. Tento příběh se rychle šíří a už v roce 1634 jsou známé poutě k této kapličce ve velkých houfech.

- Svátostky mohou být jako andělé -ať chrání vás i vaše drahé !!!

Toto zboží nemusí být ručně vyráběno prodejcem.
Vyrobeno: devatenácté stol.
Menu
--