Domů Zboží Od Mukam

Zpívající velryba

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Mukam

Katalogové č.: 11382211
Zobrazení: 143x
Vloženo: 7.4.2020
Počet srdcí: 23x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Keporkak je vyroben pájením z cínu a mědi, na délku měří 8,5cm. Je šedě patinován.  Doplněno duhovým fluoritem. Zavěšeno na černé kulaté kůži se zapínáním na karabinku.

Keporkak (Megaptera novaeangliae) někdy označovaný jako plejtvák dlouhoploutvý je kosticový kytovec. Dosahuje obvykle délky 14-15 metrů a hmotnosti přes 25 tun. Má extrémně dlouhé prsní ploutve. Živí se krilem a malými rybami. Je rozšířen na většině míst světového oceánu kromě některých vnitřních moří a centrálního Severního ledového oceánu. Je znám svým "zpěvem". Migruje z chladných letních základen poblíž pólů, bohatých na potravu, do teplejších pobřežních mělčin v nižších zeměpisných šířkách, aby se tam pářil a rodil mláďata. Březí samice setrvávají v potravních základnách nejdéle. Za použití silné ocasní ploutve je keporkak schopen se i přes svých 25 tun hmotnosti vynořit téměř celý z vody. Pak se otáčí ve vzduchu a padá po hřbetě zpět. Jeho pád je doprovázen obrovským vodním gejzírem. Není jasné, proč kytovci tyto skoky nad hladinu provádějí. Je možné, že se snaží vyvolat silné zvukové vlny nebo tlumí podráždění kožními parazity. Dožívají se 45-100 let. Keporkaci se živí především v létě a přes zimu žijí ze svých tukových rezerv. Ve svých zimovištích loví jen velmi vzácně, pokud mají zvláštní příležitost. Keporkak je aktivní lovec, jehož kořistí je kril a malé či mladé ryby, které žijí v hejnech: herinci, lososi, huňáčci,  makrely, tresky aj.  Keporkaci útočí buď přímo, nebo kořist omračují údery ploutví či ocasu do vody.Keporkak má nejpestřejší způsoby lovu ze všech kosticovců. Jeho nejvynalézavější technika je známá jako bublinová síť. Skupina keporkaků podpluje vyhlídlé hejno ryb a z hloubky začne vypouštět z dýchacích otvorů bubliny, přičemž se pohybuje ve spirále směrem k hladině. Průměr kruhu se neustále snižuje a nutí rybky shlukovat se stále blíže k sobě. Někteří keporkaci zároveň vydávají zvuky, které ryby rovněž zahání na dané místo. Nakonec všichni keporkaci ze skupiny vplují do hejna ryb zahnaného k hladině a namačkaného na malém prostoru, otevřou tlamy a spolykají jich co nejvíce najednou. Vodu pak z tlamy vytlačí skrze kostice. 

Keporkaci jsou mořští savci. Proto se páří ve vodě a rodí živá mláďata, která sají mateřské mléko. Velrybí mládě má při narození váhu jedné tuny a je dlouhé 3-4 metry. Plavání se musí teprve naučit, a tak se rodí ocasem napřed, aby se neutopilo. Matka s ním vypluje nad hladinu a s další velrybou, takzvanou tetičkou, ho učí plavat. Mládě vypije za den až 200litrů mléka (s obsahem tuku až 50%), denní přírůstek je asi 50 kilogramů. K rozmnožovacímu cyklu připlouvají velryby každoročně v únoru z bohatých chladných vod Atlantiku do teplých vod Karibiku.

Keporkak bývá přezdíván jako zpívající velryba, protože v období námluv či páření zpívá písně trvající až 30 min. Písně jsou slyšitelné lidským uchem na značnou vzdálenost. Pod hladinou jsou slyšet na vzdálenost více jak 40 km. Velrybí zpěv má své melodie, jež se mění v různých situacich. O příčinách velrybího zpěvu se vědci jen dohadují. Převládá hypotéza o dorozumívání. Populace keporkaka se v současnosti odhaduje na 60 000 kusů. Žijí ve všech světových oceánech  s výjimkou Severního ledového, kde se vyskytují pouze občas v jeho nejjižnějších částech. Při svých cestách se velmi dobře orientují a dokáží navzdory mořským proudům plout po naprosto přímé trase. Jak jsou zvířata schopna tak přesné orientace, není jasné.

Fluorit  je projektivní kámen, vhodný k posílení účinků jiných kamenů. Je obdařen silnou ochrannou mocí, zejména na duševní úrovni, pracuje s vědomou myslí, posiluje naše myšlenky, zmírňuje emocionální zaujetí a potlačuje silné emoce, posiluje analytické schopnosti, urovnává zoufalství, depresi či vztek, zastavuje psychickou manipulaci, dodává řád každodennímu životu, uvádí do souladu citovou, tělesnou i duševní rovinu osobnosti, jemně otevírá dveře do podvědomí a nechává na povrch vyplynout potlačované pocity. Zvyšuje sebedůvěru, zručnost, tělesnou i duševní koordinaci, pomáhá při učení, zvyšuje koncentraci. Zahání negativní energii a poruchy všeho druhu, čistí, odstraňuje a přeorganizuje v těle vše, co není v naprostém pořádku, likviduje viry, léčí všechny druhy infekce, regeneruje kůži a sliznice, odstraňuje vrásky, blahodárně působí na zuby a lze jej použít během stomatologických zásahů, dále na kosti, artritidu, revmatismus, bolesti zad, zlepšuje funkčnost kloubů, přispívá k hojení vředů a ran. 

Menu
--