Někteří z vás možná v průběhu ledna zaznamenali v blozích sérii článků o Tarotu.

Patří ke Klubu, který si rozhodl vzít tarotové karty za inspiraci ke své tvorbě. Každý týden se "mrkneme na zoubek" jedné z karet a pokusíme se ji ztvárnit. Tarot je systém, který pomocí symbolických obrazů zachycuje stavy duše nebo různé situace v nichž se člověk nachází, procesy, jimiž prochází - a tím může být jako námět přitažlivý nejen pro fanoušky kartaření, ale i pro ty, co vykládání karet neholdují. Přeci pojmy jako např. bezstarostnost, nevinnost, komunikace, aktivita, trpělivost, melancholie nebo plodnost a krása jsou známé a blízké nám všem - a přesně taková témata Tarot uspořádává do jednotlivých karet.

Nyní přišel čas se vám pochlubit tím, co jsme udělali během ledna.

image

https://www.fler.cz/sebestiana

V lednu akce začala prvními čtyřmi kartami - 0-Blázen, 1-Mág, 2-Velekněžka, 3-Císařovna. Když si názvy rozkliknete, můžete se dozvědět o kartě něco víc a také si prohlédnout pár příkladů, jakým způsobem ji zachytili naši předchůdci.

My si ovšem za cíl nevzali jen výrobu karet - tvůrci byli vyzváni, aby se neomezovali na dvojrozměrné grafické zobrazení, ale klidně vyzkoušeli i jiný druh tvorby než vytváření obrazu. Jak nyní uvidíte, dost účastníků se této výzvy chytilo a tak krom kreseb a maleb najdete v našem rejstříku i jiné zajímavosti. Jednotlivé výrobky najdete i ve fotogaleriích uživatelů (hledejte dole na jejich profilu), některé dokonce i v prodejní nabídce.

Tvůrci vám také sdělí, co pro ně Tarot znamená, co jim akce dává, jak těžké pro ně jsou jednotlivé karty a proč si zvolili techniku, kterou tvoří.

Doporučuji si k prohlídce udělat kafíčko nebo čaj, protože je nás hodně a jsme pilné - a délka dnešní rekapitulace tomu odpovídá.

Ale vřele doporučuji ji absolvovat celou.

Mrkající Smějící se Mrkající

Abraka Gabra

"Tarot je pro mě něco mezi nebem a zemí... a tato akce mi pomáhá částečně ho pochopit. Naprosto jasno jsem měla u Blázna. Zatím mi nejvíce daly zabrat ty dvě ženské: Velekněžka a Císařovna. Asi proto, že jsou si tak podobné a zároveň tak odlišné :) Hned od začátku jsem věděla, že budu dělat obrázky na zeď a že se pokusím karty stylizovat do jednodušších symbolů. Tyto afirmační karty si pak majitel může pověsit kdekoliv bude chtít nebo potřebovat. Kombinace dřeva a cínu je má oblíbená - v té jsem měla hned jasno."

image image

image image

Adevileyes

"Tarot je pro mne posláním, díky němu mohu již víc jak 20 let pomáhat lidem na jejich cestě životem."

image image

image image

agrafaART

"Do akce jsem se zapojila intuitivně, o tarotu toho moc nevím, je to výzva :)Zvolila jsem kombinaci kresby v odstínu sépie a můj oblíbený akvarel - kombinaci pevné linky a transparentních barev. Pevná kresebná linie mi připomíná tradiční formu dřevořezu a plynoucí akvarel pomíjivost času. Různorodost motivů na kartách chci sjednotit postavou zajíce (a možná doplňkově i jiné zvířeny, kterou mám ráda)."

image image

image image

Angel Cat

"Co nečekaného mi dala práce na karetních tématech? Barvy. Plán byl jasný, černobílé kresby, detail, zaměření na jemné linky. A zatím jsem našla signální jednuduchou barevnost starých karet, se kterou jsem původně nepočítala. A pohled ostatních. Inspiraci a nápady, které jsou, přestože je zadání poměrně striktní a úzké, velmi rozevláté a široké."

image image

image image

Aqua-tiffany

"... původně jsem chtěla tvořit klasickou formou linorytu, ale po třech pořezaných prstech jsem se pokorně vrátila k cínu a kamenům."

image image

image image

Ateliér Stopa

"Tarotem nepolíbená, pokouším se vyjádřit pocity z jednotlivých karet a hledám, jak je ztvárnit. Po prvním pokusu s nunoplstěním jsem raději sáhla po hlíně, i když těžko stíhám termíny akce. Nejbližší z prvních karet mi byl Blázen - byl první, byl mi blízký tou volností a nadějí...  a nakonec jsem našla i v těch dalších něco sympatického :-)"

image

image image

image image

Balalaika

"Tarot mě provázel při jednom z nejsložitějších období mého života před pár lety, pomáhal mi utřídit si myšlenky a postoje, kdo jsem, co chci a kam jdu. Od té doby se hodně změnilo, mohu říct že k lepšímu. Jediné co delší dobu cítím jako chybějící část v mém životě, je tvorba nevycházející z praktických příčin, ale jen tak pro radost a potěšení duše. Proto jsem přivítala možnost, kterou dává Katka v tomto klubu a kterou mi zprostředkovala Yana jako velkou motivaci k tomu začít "něco dělat".

image image

image image

crazy-izi

"Tvoření s tarotem mně nadchlo. Už dávno jsem si chtěla o nich něco přečíst (pár knih a odkazů mám doma), ale nikdy jsem se nepřinutila jít víc do hloubky. Mám k nim úctu. Další motivací je, že moje mamka má v květnu narozeniny a má ráda karty, tak si myslím, že by to mohl být originální dárek.

Nejlehčí byla Velekněžka - ta mi šla od ruky sama. Nejtěžsí byl Mág. Jeho postavička byla ze začátku skřítkem, pak kovbojem. Teď je takovým tajemným mužem.

Co mi to přineslo nečekaného? Učím se systematičnosti. Nedokládat, ale postupně tvořit. Pro mne je novinka to, že obrázek není hned hotový. Že na něm pracuji několik dní.Váhala jsem nad technikami, zůstala jsem u pastelky. Jsou mi blízké a pořád mě překvapují novými možnostmi využití."

image image

image image

Dag

"S tarotem pracuji již hodně dlouho, je to další s oborů, který vhodně doplňuje astrologii a numerologii, kterými se zabývám již desítky let. Tato akce pro mne je pobídkou, vniknout ještě lépe do charakteristiky jednotlivých karet a dále vytvořit sama pro sebe originální soubor. Z prvních čtyř katet mě nejvíc oslovuje téma Blázna, pro jeho charakteristiku - bezstarostnost dítěte, naivní optimismus, schopnost riskovat, což jsou vlastnosti, kterých se mi v mém pokročilejším věku již tolik nedostává - a i proto pro mě byla tato karta nejlehčí. I když optimistická jsem hodně, přece jen chybí ona bezstarostnost mládí a nezatíženost minulostí.

Cínování jsem zvolila z toho důvodu, že mi za prvé přináší radost a za další je to pro mne nejlepší způsob jak karty ztvárnit.

image image

image image

JaSv

Tato akce pro mě byla zajímavou výzvou.

image

KB šperky

"Nápad na tuto akci jsem nosila v hlavě snad od okamžiku, co jsem zjistila, že na Fleru jsou nějaké Kluby a komunitní akce. Ale bála jsem se toho - jednak kvůli případným nepřátelským reakcím vůči kartářské činnosti, ale i kvůli rozsahu a náročnosti celého projektu. Nakonec mě ale některé životní příhody pošťouchly, abych tuto akci zkusila rozjet - a zatím to vypadá, že to byl dobrý nápad. :-)

Moje původní idea byla výroba afirmačních šperků - takových, které by jejich majitel nosil nejen z estetických důvodů, ale aby si jejich pomocí připomínal i některé pozitivní zásady, kterých mu je v životě třeba. Žel, za celý leden jsem nedokázala dokončit potřebné keremické komponenty a nashromáždit potřebné minerály - takže ze zoufalství jsem sedla k papíru. Něco sice kreslím pořád, protože moje obživa je spojena s produkováním různých návrhů, ale na volnou fantazijní tvorbu jsem si nenašla čas už...no ani nepamatuju, kdy naposled, ale bude to víc jak deset let. Takže je to pro mě v mém kreativním životě úplné novum. Ale na ty šperky, doufám, ještě dojde..."

image

image image

krystala

"Tato akce mne zaujala tématem a volností při výběru jak téma zpracovat, jak ho pojmout a co vyrobit. Nejvíc času jsem strávila nad kartou Blázna, neměla jsem dlouho představu , jak tuto kartu ztvárnit. Jako žena jsem se naopak nejvíc spřátelila  s kartami Velekněžky a Císařovny. Technika, kterou tvořím si mě v průběhu zpracování témat zvolila sama :)

image image

image image

Lydie Dostálová

image image

image image

magacín

image image

image image

marc-h

"S tarotem se už nějakou dobu oťukáváme, láká mě a zároveň mě nějak nechce nechat do sebe proniknout, je to vnitřní boj racionálna s esoteričnem, přesto to pořád zkouším a při práci nad kartami mi dovolil zas trochu víc nakouknout do svých tajemství. Blázen šel skoro sám, Mág se dost vzpěčoval, Velekněžka je takové mé osobní téma a taky se vyloupla sama, no a Císařovnina energie se mi dost vymykala kontrole (tu v sobě teprv nějak zpracovávám)."

image image

image image

martapa

image

matamity

"Vzhledem k tomu, že jsem Tarotem "nedotčená", tak mne nejvíc oslovil Mág  - veškerá symbolika této karty je mi blízká, jasná a srozumitelná."

image image

mimikry

"Mám v plánu se pustit do jiné techniky, stále je to ve fázi vývoje. Proto tedy zatím tyhle koláže, jejich vytváření mi pomáhá přemýšlet o jednotlivých kartách a jejich symbolice... Možná doznají ještě změny v návaznosti na dalších kartách, které teprve vzniknou..."

image image

Modrý květ

"Téhle akce se moc ráda účastním, už kvůli organizátorce a autorce nápadu KB GALERIE, která vždy přijde s neobvyklým a zajímavám nápadem, který je pro mne výzva. Znamená to pro mě cvičení kreativity, společnost velmi šikovných lidí, možnost dozvědět se něco o tarotových symbolech a hlavně tvoření.

Dlouho jsem přemýšlela, jak ztvárním Velekněžku. Proč, to sama nevím, snad kvůli tomu kontrastu protikladů a její zvláštní energii.

Technika měkkého pájení je mi blízká a zároveň si chci vyzkoušet něco trochu jiného, než obvyklé šperky. Symboly Tarotu tedy tvořím jako krabičky, které představují místo pro ukrytí nějakého pokladu nebo tajemství, či pomyslné otevření něčeho, co bylo dosud tabu, otevření se. A esoterický význam šperkových kamenů je skvěle doplňuje."

image image

image image

mramira

image

Peral

"Už delší dobu chci mít vlastní tarotové karty. Díky tomuto projektu si je můžu udělat sama a snad i trochu porozumět jednotlivým symbolům. Takže tyto moje karty budou cínované obrázky o velikosti zhruba 11 x 15 cm, tak aby se daly pověsit na zeď. Po zvládnutí všech karet bych si chtěla všechny karty vytisknout a mít tak svůj vlastní set."

image

Ramaalf

"O tarotu jako takovém jsem věděla jenom velmi málo a nikdy mně nezajímal, nebo spíš mně nenapadlo se o něj zajímat, dokud jsem nenarazila na úžasné fotografie - kalendář, které jsem koncem roku našla na netu, to jsem začala hledat, no a klub do toho nějak spadl. Téma je velice zajímavé, protože jsem zjistila, že některé věci vymyslím a když je realizuji nakonec vypadají jinak, prostě mě nějak vedou. Navíc je to pro mně velká výzva, protože se vždy pro něco nadchnu a mám problém to dokončit, a tato akce trvá 22 týdnů a musím se strašně držet abych nepátrala po kartách dopředu a jsem sama na sebe zvědavá, jestli vydržím do konce...Nejlépe se mi dělal Blázen, je mi asi nejbližší, prostě počátek a já se snadno nadchnu, nejtěžší pro mně byla Císařovna, bylo pro mně těžké vystihnout ten ženský princip a Císařovninu rafinovanost."

image image

image image

Roonka

"Ačkoliv jsem ji ještě nezpracovala, nejvíce mě oslovuje právě Císařovna. Nejen, že je dle data narození mojí osobní kartou, ale objevuje se mi téměř ve všech výkladech. Je mi hodně blízká. :-)"

image

image image

sebestiana

"Tarot jsem měla spojený jen s věštěním z karet a tak jsem ho obcházela velkým obloukem. Tato aktivita byla mému vnímání světa vždy velmi vzdálená. V úvodním blogu KB GALERIE k projektu Tvoříme s tarotem mě ale zaujal pohled na karty z pohledu symboliky v souvislosti s psychologií a afirmacemi. Sama na sobě jsem si už mnohokrát vyzkoušela, jak jsou takové pozitivní myšlenky prospěšné. Takže jsem byla projektem lapena ;-). Přemýšlela jsem, jak Tarot ztvárnit "prakticky" a zdůraznit jeho afirmační stránku a nakonec jsem se rozhodla vyrobit sadu textilních "relaxačních muchláčků" - na jednu stranu vyšívám afirmaci, na druhou se snažím pomocí aplikace a výšivky zachytit danou kartu, přičemž se zaměřuji na symboly, které mi ladí s vybranou afirmací. A první čtyři muchláčky jsou na světě :-)."

image

image

S-Ilona

"Tarot je pro mě poznání nepoznaného, zábava. Obrázky jsem zvolila pro univerzálnost použití napůl z počítače, napůl progresso."

image image

image image

simonah

"O Tarot jsem se do této doby příliš nezajímala a tato akce mi připadá jako úžasná příležitost nahlédnout do tajů Tarotových karet.., alespoň co se týče symbolů, výtvarného zpracování a trošku hlubšího významu jednotlivých karet..."

image image

image image

sol.d.c.

image image

image image

Sylviena

"Baví mne představovat si věci jinak a po svém a proto mne tato akce oslovila. Ráda jsem si vyzkoušela formulování nových myšlenek do materiálu, který používám - kov a cín...Vznikly tyto mince inspirované tarotovými kartami. Mince, plné znaků a významů slevajících se v jeden celek, které nám pomáhají vyvolat určitý vnitřní pocit.

Z těchto čtyř karet - mincí - je mi nejbližší Velekněžka - pro svou tajemnost a neuchopitelnost, spojení s nekonečnem, kam nám čas od času dovolí nahlédnout, třeba jen ve snech..."

image image

image image

Toril

"Byla jsem Blázen, když jsem si myslela, že nakreslím všechny karty stejně jednoduše jako tu první. Mág chtěl všechny okouzlit svým uměním, Velekněžčina Intuice mi nedala na výběr, a Císařovna?  Ta musela být skvostná už jen sama o sobě. A tak je to s uměním pokaždé - nikdy nevíte, kam Vás múzy zavedou..."

image image

image image

U lískového keře

"Rozhodla jsem se tvořit květinový tarot, protože mám ke květinám blízko. Nejlehčí pro mě byla karta Blázen, napadla úplně spontánně a celý den poté jsem se cítila nabitá energií nových začátků jako už dlouhou dobu ne. Ty další už mi daly zabrat mnohem víc."

image image

image image

ve-ra

"Nejdříve jsem zvolila šperk, ale výsledek nevypadal, tak jsem si představovala, že by mohl vypadat. Poté zkouším něco jako automatickou kresbu s akrylovými barvami. Soustředím se vždy na danou kartu a intuitivně volím barvy a tahy - nechávám aby se karta namalovala sama jazykem kterým uvnitř mluví. Líbí se mi pak obrazy, na které se můžete neustále dívat a vždy tam něco nového objevíte a to tyto karty splňují. Technika se mi líbí, protože je stejně intuitivní jako karty samy."

image image

image image

veronica eve

"Co pro mne znamená tarot? S taroty jsem začala asi před 2 nebo 3 lety stylem "proč si ve výkladu karet vybrat něco lehkého, když to může být těžší." Paradoxně kamarádka, která mne ke kartám přivedla, taroty nevykládá.

Nejlehčí byl Blázen - asi, že jsem na něj měla nejvíc času - a úplně jasno jsem měla s Císařovnou. Velekněžka mi dala zabrat - chtěla jsem pravidelný měsíc a ne a ne vyřešit kamínky - a Mág, ten  se možná bude ještě předělávat."

image image

image image

Yana

"Tato akce pro mě znamená nahlédnutí pod koberec....už dlouho pokukuji po Tarotu, ale ještě jsem si nikdy nedopřála čas na studium....díky této akci můžu studovat rovnou tak trochu "praxí"...zatím nejtěžší byla Velekněžka...hloupě jsem zamrzla  na představě jistého typu ženy, ale nakonec se mi to snad podařilo překročit :o)...Propiska byla vždycky můj nástroj....jen jsem na to poslední dobou, co hraju roli dospělé -zapomenula...tak jsem si vzpoměla a neskutečně mne to baví...je přímočará a moc toho neodpustí."

image

image

zanky

"Tuto akci jsem uvítala s nadšením, protože Tarot se mnou kráčí mým životem pomalu dvacet let. Někdy se k němu obracím častěji, někdy jej nechám delší dobu spát. Záleží na okolnostech.

Několikrát mě napadla myšlenka vytvořit si vlastní karty, ale s Rider-Waite Tarotem jsem spokojená, tak na to nikdy nedošlo a asi ani nedojde. Láká mě takové zpracování Tarotu, kdy barvy přítomné v kartách půjdou dál do prostoru a budou se účastnit dění. Takže vytvářím fusingová skla v barevnosti karet a osazuji je do kovové kostrukce z cínu, která je vymezuje a zároveň jim umožní žít i v prostoru. Stačí troška světla, ohně, kouře..."

image

image image

image

Zuzana.Honsova

"Tarotem jsem tak říkajíc nepolíbená, nikdy jsem si nenechala vykládat karty a s termíny jako "Velká Arkána" , "Velekněžka" či "afirmační symbol" jsem poprvé setkala až v blogu od KB... a po přečtení jednoho z nich jsem si řekla: jé to by mne asi bavilo-malovat karty. Odpoledne jsem byla na procházce se psem a zastavila jsem se na návštěvě u kamarádky - na stole ležela knížka o Tarotových kartách...nadchla jsem se a zatím mne to nepustilo. Chodím spát někdy k ránu a nestíhám nic jiného."

image image

image image

image

...a zavonil zvonec a lednové rekapitulaci je konec.

Smějící se

Pokud chcete dál sledovat tuto akci, připojte se k našemu Klubu nebo sledujte Novinky na profilu Tvoříme a Tarotem. Za měsíc se přijdeme pochlubit s dalšími čtyřmi kartami.

Pokud byste chtěli s námi začít tvořit, není ještě pozdě. Jen byste museli dohnat prvních pět karet, což není zas až takový problém - třeba taková Zuzana Honsová nás dohnala doslova za pár dní.

Prozatím nashledanou a těšte se na nás za měsíc.

úvodní foto: https://www.fler.cz/mimikry

Předchozí blogy:

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-26126

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-neco-pro-zajimavost-26445

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-ruzne-pristupy-k-tvorbe-tarotovych-karet-26565

https://www.fler.cz/blog/tvorime-s-tarotem-v-aplikaci-polyvore-26569

karty: 0Blázen1Mág2Velekněžka3Císařovna4Císař, 5Velekněz