FLER PRODEJCI POD LUPOU

-------------------------------------------------------------------------------

Fler prodejci pod lupou“ je klub, který byl založen v listopadu 2009, aby Vám mohl týden co týden přinášet rozhovory s úspěšnými i méně úspěšnými prodávajícími. Cílem této aktivity není konkurovat rozhovorům, které znáte z titulní strany Fleru, ale umožnit Vám lépe poznat třeba i ty, kteří se na přední stranu nemají šanci dostat. V rozhovorech se můžete dozvědět zajímavé odpovědi na otázky týkající se jejich tvorby i běžného života.

Chcete-li vědět více o prodávajících, které můžete na Fler.cz potkat, čtěte dále. Pokud máte zájem o vlastní rozhovor nebo chcete mít přehled o již proběhlých rozhovorech, staňte se členy klubu. Kompletní seznam starších rozhovorů a aktuální informace naleznete také zde.

Všechny prodávající zpovídá Elisa.Day a tímto děkuje za jejich čas, ochotu a spolupráci.

-------------------------------------------------------------------------------

Dnes se Vám představuje Adriana Dosedělová alias Laivae

Motto: Nemám jen jedno, nejsem troškař :-), mám jich hned několik:

„Všechno zlé je pro něco dobré.“

„Vše má svůj účel, byť pro nás momentálně nepochopitelný.“

„Na každého jednou dojde – dříve nebo později.“

„Žena není kytara, tu po hře nemůžeš odložit do kouta.“

„Rodina se skládá minimálně ze dvou členů, aby byla rodina rodinou, musí tedy každý člen přiložit ruku k dílu.“

Kdo jsi, kde jsi a co děláš?

Kdo jsem? Jsem člověk, žena, máma od dětí, podle papírů manželka, milenka (ehm, svého muže), blíženec s rakem v baráku,  zdravotní sestra, redaktor, obchodník, copywriter a výtvarník. Jsem živel, vítr ve vlasech, motýl jež je těžké polapit. Někdy jsem taky setsakramentsky nedobytná tvrz. Mám dvě nádherné děti Báru a Rostislava, jednoho muže, jeden byt v jednom stotisícovém městě (Havířově) a žádné zvíře doma. Oficiálně jsem zdravotní sestra, ale kromě toho mne v poslední době (asi 15 let) živí spíše psaní, tedy spíše redaktorská práce a copywriter, a pak také výtvarná činnost. A co bude dál, no to se ještě uvidí.  Výčet toho, co prodávám na Fleru by byl asi dlouhý. Popravdě, já nevím, co mne napadne příště. Na Fleru máme prostě továrnu na sny, kde prezentuji své zrealizované sny a představy. Snažím se, aby každý z nich byl něčím jedinečný a pokaždé jiný. Neopakuji se. Ráda si hraji a zkouším různé techniky a ještě raději je nakonec kombinuji. Na Fleru vlastně prodávám své sny. 

Jak jsi se dostala k tvoření?

Něco tvořit bylo pro mne něco dá se říct automatického. S mou sestrou jsme neustále něco tvořily a maminka nás v tom podporovala. Sháněla kila moduritu a krajony a haldy papíru. Tatínek kvůli nám řezal ve sklepě placky a pecky a chodili jsme sbírat na Lučinu valounky, abychom je pak my dvě mohly pomalovat.  Od čtyř let jsem vyšívala. Prostě to ke mně patří a už s tím asi nikdo nic nenadělá. Naši to s námi asi neměli jednoduché :-).

Jak vzpomínáš na své začátky na Fler.cz?

S Flerem jsem od začátku. Tehdy nikdo nevěděl, co bude a jaké to bude, či jestli něco bude. Český trh ale prahl po něčem takovém a bylo mu to poskytnuto, tak po tom skočil. Vzpomínám si, že jsem sem šla s pocitem zvědavosti a testu. Zkoušky sama sebe, jestli bych si mohla vydělat na svůj koníček, tedy na barvičky atd. Po třech letech konstatuji: „Hmmm, ten koníček se mi ale pěkně zvrhl :-).“

Čeho bys na Fleru chtěla dosáhnout?

První stránky :-D. Ne, to ne. Snažím se a pracuji na tom, aby se za mnou lidé vraceli, protože jsou spokojení a protože se jim má práce líbí. Netoužím po velkých statcích a honosných vzdušných zámcích. Jinak se snažím, a to tedy nejen na Fler, vyzvednout ze země Čechy celkem podupanou techniku decoupage. Ráda bych tuto techniku dostala i u nás v Česku tam, kam patří a proč si ji i váží jinde ve světě.  Mám radost, že jsem tu našla skvělou partu lidí, kteří se mnou sdílí mou touhu, pomáhají mi a účastní se na někdy celkem praštěných projektech.

Jak vznikla Tvá přezdívka a co znamená?

Laiva mne provází asi patnáct let, možná i déle. A tak jako u ostatních zuřivců i u mne vznikla boucháním do kláves při ikstém pokusu o úspěšné vytvoření emailové adresy. Až po letech jsem zjistila, že Laiva je finsky „loďka“, což je pro mne víc než výstižné :-). Následnému přidanému „e“ vděčím jednomu hackerovi, který mi tu mou emailovku jednou důkladně zaviroval :-).

Co Ti na Fleru dělá největší problémy?

Ha a teď dlouze váhám. Jak je ta otázka vlastně zamýšlena, protože ve své podstatě souvisí i s tou následující. Problémy mám například v blozích s vyhledáváním, kluby již také přestávají být snadné k dohledání, ale jinak mám asi největší problém v tom, že je tu spousta skvělých lidí se kterými se nemám šanci sejít i v reálu.

Co na Fleru postrádáš? Co bys ráda změnila?

Jsem praktik, a tak bych raději uvítala snadnější vyhledávání v klubech, blozích anebo třeba abych si mohla z košíku udělat objednávku jednotlivě.

Chystáš ve svém obchůdku nějaké změny?

Já a změny? To přeci ke mně vůbec nejde :-D.

(Změny dozajista budou, protože změna je život a já jsem neustálá změna :-).)

Kde všude tvoříš? Jak vypadá Tvůj tvůrčí (ne)pořádek?

No, tak na tohle by asi nejlépe mohl odpovědět můj manžel, ale tak toho tu nemám, takže musím já. Tvořím na stole v kuchyni, tam mám decoupage. Pod konferenčním stolem mám momentálně korálky a tady v rohu v obýváku mám haldu papírů. Všeobecně vzato papíry nejen na scrapbook,  protože je používám i ke psaní. Musím konstatovat, že tento momentální stav ještě není až tak nejhorší, bývá i hůř (nemám vytaženou plsť, hedvábí a jiné mé drobnosti), ale ono to zas přijde.

Jsou nějaké techniky, které by ses ráda naučila?

Kdesi kdosi řekl, že člověk má zkusit všechno, protože byť mu ta věc nepůjde, tak jej to přesto nějak obohatí. Ráda bych zkusila všechno :-), ale to je přeci nemožné :-).

A čemu bych se ráda naučila? Ráda bych se naučila sklářský design, taky se mi líbí tiffany technika, pak se mi líbí kovářství a drátkování. Ráda bych uměla vyrobit si kroužkovanou košili anebo brnění, ale je mi jasné, že už i ze zdravotních důvodů jsou tyto aktivity pro mne jen v pozici mého neskonalého obdivu.

Nakupuješ nebo pouze prodáváš? Kolik věcí už sis na Fleru koupila?

Nakupuji i prodávám. To mám jako doopravdy spočítat? Jak se na ten sloupeček dívám, tak je toho víc, než jsem si myslela. Okolo stovky.

Kolik času denně trávíš na Fleru?

Víc než je zdrávo.

Vyjmenuj 5 prodávajících (které obdivuješ, ráda bys doporučila, máš ráda, stojí za pozornost...):

cinarka

Rosette

Lenka včelka

Metudka

pristela

 

hm, že bych počítala do pěti jako má Baruška? ;-)...obdivuji jich mnohem mnohem víc.

Co Tě kromě tvoření ještě baví?

To je relativní pojem :-), protože psaní je vlastně taky tvoření. Také ráda čtu, a pokud můžu, tak bruslím, plavu, cestuji. Mám ráda historii, hudbu, tanec...

Jaká je Tvá pozitivní vlastnost?

Živelnost (díky ní tu jsem).

A nějaká špatná?

Živelnost (potvora mi občas dělá problémy, když se z vánku stane smršť :-), a také pro některé lidi je setkání s touto vlastností z neznámých důvodů velice ubíjející, obvykle mi pak u těchto velice vážných prototypů umí pěkně zavařit).

Jakou hudbu ráda posloucháš?

Poslouchatelnou. Někdy je pro mne nejlepší ódou ticho. Při práci ale hudbu potřebuji, protože mne motivuje a stimuluje mou fantazii, ale poslouchám hodně protichůdné styly.

Tak třeba: Sting, U2, Evanescence, Logh, Krezip, Yohanna, Jenn Lopez, Ricky Martin, Tomáš Klus, Jarek Nohavica, Hana Zagorová, Marie Rottrová, Čechomor, Avril Lavigne, Eleni Karaindrou, Los Lobos, Twarres, Michael Bublé, Josh Groban, Norah Jones, Kryštof, Treble, Marlenne Hermann, Shakira, Hanna, Miro Žbirka, Marika Gombittová, Jana Knechtová, Alanis Morissette, Coldplay, Nirvana, Aerosmith.... Prostě ze všeho něco.

Co ráda čteš a jaké filmy máš ráda?

V knihovně o mne prohlásili, že čtu knihy atypické pro ženu, tak nevím, co tím mysleli. Mám ráda historické romány. Tak třeba mám ráda Parfém od Süskinda, Posledního papeže, Tanečník ve větru, Opium, Květina pouště anebo Slavíci v kleci, Kladivo na čarodějnice od Hitchcockové, Sága rodu Forsytů....

Líbí se mi jak píše Inny Lorenz, Martina Kempf, Bernard Cronwell, Alberto Moravia, Kir Bulyčev, Boccaccio, Shakespeare, Roald Dahl...

Je těžké si vybrat, přečetla jsem přes deset tisíc knih, to pak nelze říct jen pár.

V poslední době se s radostí vracím do svého dětství, kdy čtu svým dětem Hrubína, Čapka, Žáčka, Bulyčeva... a jsem tomu moc ráda..

Z filmů mám ráda třeba Pátý element, Armagedon, Parfém, Milý Johne, Griffin a Phoenixová, S tebou mne baví svět, Karlík a továrna na čokoládu, všechny filmy Tarantina a Rodrigeze, Johny Depp má také slabost přesně pro stejnou tématiku jako já :-), takže vesměs kdekoli hraje, tak se jedná o mou krevní skupinu a v poslední době se to daří i Nicholasu Cageovi, třeba v novém filmu Hon na čarodějnice.  A když jsme u toho, tak jsem si vzpomněla na Narnii, milovala jsem ji už jako dítě, když tento seriál dávali ve studiu kamarád, a pak také příběhy Bleska a Anna ze Zeleného údolí a jim podobné :-). Dnes je mám ráda pořád, akorát tak trochu z nostalgie :-).

Máš nějaký cestovatelský sen?

Je mnoho míst, kam bych se chtěla podívat, ale už se mi jich i mnoho splnilo. Ráda bych se podívala na Kefalonii a do Pargy a pak také na Hadriánův val. Koukla bych se na skotské hrady, Estonské ostrovy, Krakow, ale také bych třeba ráda viděla Šumavu a prolezla hrad Frýdlant, Mnichovo Hradiště a další kouty naší krásné země.

Jaká je Tvoje oblíbená barva a jakou naopak nemusíš?

Nemám jednu oblíbenou barvu. S barvami je to u mne celkem kříž :-). Mám ráda dá se říct všechny barvy, které k sobě ladí. Nemusím neonové odstíny a nevím proč nesnesu kombinaci žluto – šedé a růžovo – šedé, byť jsou nyní hitem v interiéru, na mne působí depresivně. Důvod vám však nepovím, neb ho nevím, prostě tomu tak je.

Co zpravidla snídáš?

Jogurtové mléko a půl litru čaje anebo džusu naředěného s vodou v poměru 1:1.

Jsi noční sůva nebo ranní ptáče?

Je reálné být obojí? Hlásím se k neutrálu, záleží na situaci.

Jakou část svého těla nemáš ráda?

Hmmm, moje máma mi provedla pěknou poťouchlost, na Ježíška nám koupila velkou šatní skříň se zrcadlem – velkým. Já, která se vyhýbám zrcadlům jako čert kříži :-). Nyní do něj po ránu pravidelně vyplazuji jazyk. Ale zase pozor, když se to vezme z jiného konce, že by mi někdo něco chtěl vzít, tak to prrr koně, nedám :-), vše je moje. V tomhle jsem otřesný skrblík. Takže asi tak.

Jsi pověrčivá?

Že by? Možná, asi jo, jak se to vezme... je to důležité?

Co nejíš?

Řepu.

Třídíš odpad?

Snažím se.

Odkud mačkáš zubní pastu?

Otírám z víčka, co na mne zbude po nájezdu kobylek (mých dětí).

Bonusová otázka od Barushka a Ferda z předchozího rozhovoru:

Když se Ti stane nějaký trapas před spoustou cizích lidí, směješ se a odcházíš s hlavou vztyčenou nebo se snažíš co nejrychleji zmizet?

No to je tedy záludná otázka :-), když já se neumím urazit :-) a neumím držet kamennou tvář, když ono je to ve skutečnosti obvykle skutečně komická situace... já obvykle.. vybuchnu smíchy jako první..a často si udělám ze sebe i legraci nějakou uštěpačnou ironickou poznámkou. Nakonec to pak totiž obvykle končí pozitivně. Dokonce mi to přineslo i nové přátele.

Bleskový dotazník:

 

Jsi pravák nebo levák?                obojí

Jsi optimista nebo pesimista?      nepolepšitelný optimista, ironik a sarkasta

Tvé znamení zvěrokruhu?            blíženec

Tvé vysněné zaměstnání?            sestřička, tanečnice, výtvarnice a spisovatelka

Sbíráš něco?                                záměrně a systematicky už ne

 

Kolik máš nadšenců?                   k 8.2.2011 540

V kolika jsi klubech?                    Momentálně ve 30, ale ono se to mění.

Jaký máš Fler-rank?                     Zápasím s 97 :-)

Kolikrát jsi byla v Topu?               Nevím, asi 4x?

Kolikrát jsi změnila avatar?         No, tak to tedy absolutně netuším :-D. Minimálně 5x. 

 

Oblíbené slovo nebo fráze?         :-D Nooo a hmm, tak tedy...

Oblíbené zvíře? Jen jedno?         Mám slabost pro sovy a veverky.

Oblíbená zmrzlina?                      pistáciová

Oblíbená vůně?                            Čistota a u mého muže Crossmen, já to střídám (Pour de Blanc).

Oblíbená hra nebo sport?            Tanec, brusle, plavání a dinosauři :-).

 

Chtěla bys něco sdělit na závěr?

Neberte mne příliš vážně, já totiž hrozně ráda mluvím dvojsmyslně.

+ Bonusová otázka pro příštího dotazovaného – na co by ses chtěla zeptat?

Co všechno právě máš ve své kabelce (batohu), který momentálně nosíš?

 

Na odpověď se můžete těšit v příštím rozhovoru!

A kdo bude příštím dotazovaným? Nechte se překvapit! ;-)