Dobrý den, vítejte u dvanáctého dílu naší série rozhovorů, dnes s Eliškou alias  Elis.


 
1. Jak jsi se dostala k tvoření a k prezentování svých výrobků na Fleru?
Jako asi většinu lidí zde, mě tvoření provází celým životem. Nejvíc jsem se věnovala keramice, byl to pro mě vždy ohromný relax, ale toho jsem musela kvůli nedostatku času nechat. A tak jsem si hledala další techniky, nejdřív decoupage, ale to mě bavilo jen chvilku. Pak jsem se dostala ke korálkům, a jelikož jsme dříve hodně jezdili do Jizerských hor, udělala jsem si tam slušenou zásobu. A u výroby šperků už asi zůstanu, je to moje srdeční záležitost.


Na Fleru jsem už od jeho začátku. Dostala jsem se sem vlastně náhodou, buď mi přišel email a nebo přes nějakou diskuzi, už přesně nevím. Zezačátku jsem zde vystavila jen asi dvoje náušnice, a jaké bylo moje obrovské překvapení, když mi přišla objednávka :o). Fler mě svým způsobem pomohl se rozvíjet, díky němu jsem si zřídila živnosťák a dala se do tvoření víc, než kdy dřív. A zároveň i díky tomu jsem začala přemýšlet o trzích.


Jezdíš na trhy?
Na trhy jezdím už asi třetím rokem. Přítel mi vyrobil stánek a tak jsem se do toho pustila. Je to vždy takový risk, člověk neví, jak se jeho zboží bude líbit, zda přijdou nějací lidé, nebude ošklivo. Ale na druhou stranu to člověku přinese i spoustu nové energie, nových zážitků, pozná nové lidi, které vlastně třeba už zná z diskuzí třeba i tady na fleru, potká je osobně. Vidí přímou reakci zákazníků na jeho výrobky. Je to milé.


   

I když musím přiznat, že i špatné zážitky se mi nevyhnuly. Takový vichr, kdy mi všechno lítá ze stánku, padají nástěnky, nebo naopak liják, při kterém sundávám plachty a balím stánek a nebo trhy, na které skoro nikdo nepřijde. Ale to pozitivní stejně převyšuje :o)


2. Co tě v tvé tvorbě inspiruje?
Poslední dobou mě okouzlil vintage styl. Má to svého ducha, baví mě. Inspiruje mě většinou všechno kolem mě, a často i materiál samotný. Přehrabuji se ve svých zásobách, zkouším různé variace, až mi z toho nakonec něco vyjde. Někdy mě inspiruje i noc, nebo spíš takový ten čas před usnutím, kdy přemýšlím o všem možném a najednou se objeví i nápad, co vytvořit. Ale tyto nápady si málokdy pamatuji do dalšího dne :o)


3. S čím při tvoření nejvíce bojuješ?
Někdy s tím, že mám rozdělaných víc věcí najednou. A nebo když mám jasně danou zakázku, ale já bych se raději věnovala svým nápadům. Pak mám v sobě takový rozkol, a nevyrobím nakonec nic.


Takhle to vypadá, když si nechtěně musím zahrát na Popelku...


 
4. Kolik času věnuješ tvoření a kolik času bys mu chtěla věnovat?
Zrovna v tuhle chvíli se mu nevěnuji tak, jak bych chtěla. Mám spousty nových nápadů na šité šperky, nové motivy na pryskyřici v počítači, které nemám čas dát dohromady a nechat vytisknout ve fotoalbu. Věnuji se teď hlavně psaní bakalářky, mimochodem o řemeslných trzích, učení se na přijímačky. Už aby bylo léto :o)
 


5. Na kterou fázi tvorby a prodeje se těšíš nejvíc a nejmíň?  
Nejraději mám proces výroby, kdy vidím, jak mi pod rukama pomalu vzniká nová věc. Když je výrobek nakonec hotový, tak si ho prohlížím a to mě také těší.
Naopak nemám ráda focení, to většinou nechávám až na dobu, kdy mám více výrobků, ale zápasím se světlem, s ostrostí. Pak to všechno dát do počítače a upravit a vložit na fler. Tak přesně tohle všechno nemám ráda.


6. Ukaž nám foto prvního výrobku a posledního, abychom viděli tvůj vývoj...


Moje začátky s pryskyřicí a moje oblíbená pryskyřice dnes.



Šité šperky dříve x dnes.


 


7. Co považuješ za svůj největší úspěch a naopak za největší neúspěch ve své tvorbě?
Za úspěch považuji to, že se mé výrobky někomu líbí natolik, že si je koupí. Velmi mě těší, když pak třeba náhodou potkám někoho, kdo má na sobě můj šperk. Stejně tak mě těší, když si mě někdo z nějakého obchůdku nebo galerie najde sám a nabídne mi spolupráci. Když prodávám na trzích, tak je velmi milé vidět lidi, kteří si prohlížejí mé zboží a usmívají se. Případně, když se nemohou rozhodnout, co si koupí, protože se jim líbí více věcí :o).


8. Čeho by se měli vyvarovat ti, kdo s tvou technikou začínají?
V poslední době se věnuji hlavně šitým šperkům a křišťálové pryskyřici. O šitých špercích tu mluvilo už více lidí. Co se týče pryskyřice, chce to trochu cviku, nevzdávat se u počátečních neúspěchů, zkoušet a zkoušet. Občas tu vídám proteklé motivy, což je škoda. Nejlepší je si nechávat fotky vyvolávat přímo ve fotoalbu, případně i světlejší motivy je lepší řádně přelakovat, klidně i víckrát. Co se týče bublinek, tak ty se holt někdy tvoří i mě, třeba v zimě jsem s tím měla hrozné problémy, ale bylo to zřejmě způsobeno nevhodným lakem a lepidlem. I když ty zkažené várky mě stály hodně nervů :o).


9.  Jaký materiál bys nikdy nepoužila a s čím naopak ráda pracuješ?
Nemám moc ráda plastové korálky, naopak mám ráda sklo a přírodní materiál, jako různé minerály apod.


10. Kolik místa tvé tvoření pohlcuje?  Máš nějakou pracovnu, svůj "pracovní kout," nebo tvoříš na různých místech - třeba i na cestách?
Tvořím především na svém stole s počítačem, takže moje spotřeba klávesnic je neskutečně veliká :o) V pokoji mám spousty plastových a kovových krabiček s korálky. Maniak do uklízení rozhodně nejsem, ale v korálkách musím mít pořádek. Na cesty si korálky většinou neberu, ale je fakt, že se pak na tvoření vyloženě těším domů.


 

11. Máš nějaký oblíbený rituál při tvoření? Např. oblíbenou hudbu, nápoj, jídlo?
Při tvoření nemám ráda ticho. A jelikož většinou pracuji před počítačem pouštím si buď nějaký film a nebo, což je častější seriály, teď hlavně Dr. House, Chirurgy a HIMYM. Je teda fakt, že spíš poslouchám, než že bych se dívala.  


12. Co na tvou tvorbu říká partner, rodina a přátelé?
Ze začátku mě podporovala hlavně moje rodina, teď i partner, který se mnou většinou jezdí na trhy, protože stánek bych sama nepostavila. Přátelé mě také podporují a fandí mi, za což jim všem moc děkuju.  I když je fakt, že přítele občas naštve, když stoupne sem tam na nějaký drátek na zemi. A čas, který strávím na fleru se mu také moc nezamlouvá :o).

   


13. Chtěla by ses tvořením živit?  
Já se vlastně v poslední době ke škole tvořením živím. Dřív jsem ještě dělala na poloviční úvazek v jedné firmě, ale krize dolehla i na ně. Takže od té doby jsem se začala tvoření věnovat trochu více. Ale jak to bude po škole, nevím. Ono je podnikání taková nejistota, a já bych asi raději vsadila na nějakou jistotu a tvoření si k tomu nechala jako vedlejší. Uvidíme.


14. Když netvoříš na Fler, vyrábíš něco jiného a případně co?
Když netvořím na Fler, tak tvořím víceméně to samé nebo podobné, jen si to buď nechám, nebo někomu daruji a nebo prodám na trzích či do obchůdků :o).  


15.  Chceš se ve své tvorbě někam posunout? Naučit se jiné techniky, jiný styl či tě pohltila tvoje současná tvorba u které chceš zůstat?
Určitě, od přítele jsem dostala sklářský kahan a vůbec vše potřebné k výrobě vinutek. Už jsem i absolvovala kurz. Takže to zkouším a učím se. Ale bohužel nemám doma potřebné místo, takže je to takové nárazové. Ale moc mě to baví.


16. Kolik je ti biologicky let a na kolik se cítíš?
Je mi 25 let a na ten věk se i cítím. A narodila jsem se 13., a právě tohle číslo pro mě vždy bylo, je a bude šťastné :o)


 
17. Jaké jsou tvé další zájmy kromě tvorby?
Mám ráda cestování, hlavně Řecko. Samozřejmě, že si ráda lehnu na pláž, čtu knížku a kromě plavání nic neřeším. Ale to by mě pořád nebavilo, a tak si většinou s přítelem půjčíme nějaký dopravní prostředek a vždy každý ostrůvek řádně procestujeme. Před samotnou cestou si vždy koupím nějakou literaturu a projedu internet, najdu zajímavá místa a pak už jen cestujeme a poznáváme :o). A samozřejmě, vždycky tam také hledám obchod s korálky.


 
 
Jinak také ráda jezdím na kolečkových bruslích, čtu si, koukám na seriály. A mým snem bylo vždy letět v helikoptéře, což se mi už splnilo, ale byla to jen chvilka, a určitě bych do toho chtěla jít zase.

 

     

 18. Máš nějaký cestovatelský sen?

Určitě bych se znovu ráda podívala do Paříže. Už jsem tam jednou byla, ale jen na krátko a to si to tam člověk skoro ani nemůže pořádně užít. Láká mě také Holandsko, Island... Těch míst by bylo hodně. Ale samozřejmě také moc ráda cestuju po Čechách. Teď naposledy jsme navštívili Nymburk, kde jsou parádní trasy na kolečkové brusle.


19. Bez čeho nebo bez koho si nedokážeš představit svůj současný život  a bez čeho se v životě bez problémů obejdeš?
Nedokážu si ho představit bez své blízké rodiny, přítele, přátel, dobrého jídla, tvoření, bez drobných maličkostí, které udělají radost.
Obejdu se bez přetvářky, lidí, kteří nedokáží v ničem najít nic dobrého a hledají jen samá negativa. Hádek


20. Jak si představuješ svůj ideální den?
Ideální den, ten si snad ani nedokážu představit :o). Nejlépe se pořádně a dlouho vyspat, strávit ho s lidmi, které mám ráda. Cestovat. Tvořit.


21. Jaké ti chutná pivo?
Žádné :o)


22. Ukážeš nám výrobek na který jsi nejvíce pyšná?


 

Naše již proběhlé rozhovory - s Bijioux , Monnou, Natellkou, krivkat, Andělikou, Lettuce, Wertchou, Lenkou B, Eire , Khaki a Anatolí