V duchu zahlížíme se do dálek orlickohorských, v srdcích do hlubin vzpomínek. Šťastné úsměvy provází stesk...

Dnes oslavujeme devadesáté narozeniny Mistra Otmara Chvaliny, žel navěky již osmaosmdesátiletého. Přetěžko je slavit tento den bez něho, a přece se radujeme, jako jsme se i před rokem radovat dokázali. Máme nezměrný a věčný poklad jeho poesie, hudby, společných chvil, těšíme se neustálým šířením jeho díla.
K letošnímu výročí Mistrovi chystáme dar patřičně honosný - první vydání jeho velkolepé sbírky Omamné portréty. Její příprava započala již dávno pod Mistrovým pečlivým a přísným dohledem, a provázely ji tedy velevážné schůze s tácy bombiček, punčáků, kaštánků, rybiček, s hrnky kávy, lahvemi kozlíka a ustavičným smíchem. ... Po loňském smutečním ustrnutí jsme se k Omamným portrétům vrátili, abychom je Mistrovi letos dokončili. Kniha to bude obsáhlá, plná milované hudby, přátel a niterných vzpomínek, k jubileu tudíž nanejvýš vhodná.
Zatím jako drobný dárek v den jeho narozenin Mistrovi s láskou posíláme pozdrav z jeho rodného kraje, z míst, kde vyrůstal nejen on, ale i jeho štědrý mecenáš - jeho celoživotní souputník. Vybraná báseň, slavnostně zveřejněná v současné nedělní chvilce poesie, je doprovozena orlickohorským výhledem od jejich rodné vesničky a opukovým srdcem, jež nalezli jsme nedaleko při podzimní vzpomínkové pouti.
Pro obzvláštní potěchu připojujeme vzácné překvapení hudební - Mistrovu interpretaci Bachovy Air, již zcela uchváceni nalezli jsme na archivních kotoučích magnetofonových. Jelikož nahrávala se amatérsky během vystoupení na některé z dávných rekreací, prosíme o vysokou míru posluchačské shovívavosti, neb je i přes veškerou naši péči samozřejmě stižena mnohými neduhy (na sólistu dokonce kdosi kašle!) i poškozeními nevratnými. Přesto těší nás a dojímá tuze - kéž tedy stejně tak Vás! Zážitek z koncertu zajisté umocní Mistrovy skvostné verše skladbě této věnované, nám věru nadmíru drahé.

Děkujeme každému čtenáři či posluchači Chvalinovu a každému, kdo si na Mistrovu počest vychutná bombičku, kozlíka anebo - to ovšem jen je-li skutečným znalcem - naráz oboje.

Petr&Jana (navždy suita Chvalinova)

 

 

Mistře, příteli,
denně na Tebe vzpomínáme, denně jsi s námi.
Petr&Jana (suita Tvá, Tobě navždy oddaná)

image 

 

Noticka futurální:
Kdo byl snad v malebném okolí Mistrovy vesničky rodné zbloudil či kdo – očařen, omámen – byl se jím vydržel po rok celičký potulovati a třebas svedl tu srdce i hlavu ztratiti, kéž neráčí místní pouť svatoladislavskou zmeškati. Na koho rozhodne se štěstěna vrtkavá usmáti a nechá mu štěstí v lásce předpověděti?