Domů Zboží Od hrnčíř

1,8l - včely Picless S RÉLYÉFEM

1 097 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce400 Kč
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od hrnčíř

Katalogové č.: 12025092
Zobrazení: 176x
Vloženo: 3.12.2020
Počet srdcí: 10x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Omlouvám se předem za možné chyby v aktuálnosti zboží. Pohybuji se po trzích a jezdí mi i přímo do hrnčírny zákazníci a tak může nastat jistá prodleva v označení prodaného zboží. Prosím i o pochopení s rychlostí odesílání zakázek, častěji, než 2x týdně to většinou nezvládám. Díky za pochopení, Tomas

 

Keramická nádoba s pokličkou,těžítkem, stahovátkem i kolíkem, pálena nad 1180°C

Nádoba na Kvašenou zeleninu Pikles   1,8 litr, Dřívko tlačí pomocí gumičky talířek, vše součátí dodávky.

 Více o přístupu:

Páleno na 1180°C z keramiky

Páleno v peci vlastní výroby:

Vlastní glazura z vlastní pece na dřevo

https://www.fler.cz/zbozi/111-drevo-pec-na-zivy-vypal-keramiky-kittec-7539946

 

Bývá docela častým jevem, že se v dílně , někdy jen virtuálně, objeví zákazník se specifickým požadavkem.

Docela často se jedná i o zákazníka, který už z našeho sortimentu leccos vlastní a v podobném duchu by si přál něco dodělat.

Problém bývá vždy hned v tu chvíli na světě. Pokud zrovna náhodou máme i všechny dostupné materiály a aji čas by se našel, netušíme většinou co ona věc vůbec obnáší. Dost často to neví ani onen zákazník. Se slovy vy jste šikovný, vy si s tím jiístě poradíte se rýsuje domluva zakázky u které netušíte jak by jen mohla dopadnout.

 

Nastává hledání informací, cože se to má dělat a čeho se při takové věci vyvarovat. Co je přínos a co naopak kontraproduktivní. Problém je, když se informace vylučují. Pak zbývá hledat někoho s osobními zkušenostmi a nebo zkusit selský rozum a doufat, že při jeho použití zrovna nebude stávkovat. V lepším případě donese zákazník mustr, nebo alespoň zašle podrobnou fotodokumentaci, nebo nákresy, až technické výkresy.

 

Při zhotovení a vyzkoušení se tak člověk vždy něčemu přiučí. Ovšem nebylo by na škodu rozšířit studnici informací, kam by člověk s jistotou, nebo alespoň nadějí zašel kouknout. Pokud tedy máte zkušenost, nestyďte se a přispějte svou kapkou zkušeností.

 

Teď jsem zrovna tvořil nádoby na PICKLES.

Výrobek je určen na domácí přípravu zkvašené zeleniny tzv. pickles.Víčkem je prostrčena tyčka, která ústí do těžítka, které tlačí na zeleninu.Výrobek se složen ze tří částí keramiky:nádoba, poklička, těžítko a k tomu gumička a tyčka z tvrdého dřeva. Nařezal jsem větve, ale než jsem je krapet zbrousil, tak to byl spíš hlavolam, než fukgující zařízení.

 

No a tady přidávám, co mi bylo k zadání přidáno, jak tedy na to?

 

Kvašená zelenina neboli pickles
1 kg zeleniny vhodné na kvašení (např. mrkev, zelí, cibule, ředkve, kedlubny...)
cca 15-20 g mořské soli
vhodná keramická, dřevěná nebo skleněná nádoba
l. Očištěné zelí nakrouháme najemno, cibuli nakrájíme na tenké půlměsíce a mrkev nastrouháme na hrubém struhadle. Všechno smícháme ve velké míse se solí a rukama pořádně prohněteme. Můžeme přidat i různé koření, výborný je nastrouhaný křen nebo kmín. Propracujeme tak, aby zelenina pustila trošku šťávy. Pak zeleninu napěchujeme do nádoby.
2 Na výrobu pickles existují speciální malé pickles soudky, pokud je nemáte, použijte velkou skleněnou sklenic( okurčák)i. Zeleninu je nutné zatížit - lze to udělat tak že zeleninu zatížíte klasickou, předem umytou skleněnou láhví (třeba od minerálky) naplněnou vodou. Láhev by měla přesně vejít do hrdla sklenice, aby se k zelenině nedostalo příliš vzduchu.
3. Nádobu umístěte na místo se stabilní teplotou. Hlavně ne k topení nebo na slunce. Kvašená zelenina nemá ráda střídání teplot. Nechte 3-5 dní kvasit. Může se stát, že ze sklenice začne vytékat šťáva, proto postavte nádobu raději do hlubokého talíře.
4. Když je zelenina zkvašená a je v ní hodně šťávy, přendejte ji do zavařovacích skleniček. Dbejte na to, aby byla ponořená v kysané šťávě. Uzavřené skleničky vložte do ledničky. Takhle vám pickles vydrží i několik měsíců.
Obdoba je kvašení rovnou ve sklenicích. Zelí je úspěch 100%. Jinak Pickles se dělají i tak že se vrstvy přidávají, podle toho co zrovna zraje na zahradě.

Kysané zelí
Obsah vitamínu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém, což je důsledkem činností bakterií mléčného kvašení. Již 200 g kysaného zelí pokryje u člověka denní potřebu vitamínu C. Kromě toho při kvašení vznikající kyselina mléčná je nejenom chuťově lahodná, ale také velice zdravá. Zelí působí také proti depresím a obsah vitamínu B 12 je dobrý pro nervovou soustavu.
Vysoké množství vitamínu C zvyšuje imunitu a je velice potřebný ke tvorbě hormonů. Tyto dva vitamíny ale nejsou jediné, v kysaném zelí najdeme také draslík, železo, vápník a zinek.
Při mléčném kvašení vytvoří mléčné bakterie z cukru, který je v zelenině obsažen, kyselinu mléčnou, která má částečnou konzervační schopnost. Mléčné bakterie kvasí při teplotách nad 20 °C. Jejich činnost může být podpořena přidáním malého množství syrovátky či mléka na začátku kvašení. Mléčná kvašená zelenina je velice výživná pro lidský organismus.
Nezapomeňte na bylinky......křen posiluje funkci tlustého střeva
kopr urychluje činnost tlustého střeva

 

*****************************************************

O mém přístupu ke keramice a vybavení , stejně tak
jak se dívám na tvar  a kde čerpám inspiraci, jsem už psal.  

Menu
--