Domů Zboží Od Kalkin

Ametyst, Brazílie, 1,62 ct., 8,9x6,8x4,1 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9195110
Zobrazení: 72x
Vloženo: 14.1.2018
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Ametyst / ID - AMT-00/102 / Brus - Ovál / Váha - 1,62 ct. / Rozm. - 8,9x6,8x4,1 mm / Čistota - I 1 /  Barva - Fialová / Úpravy - Heated / Původ - Brazílie

Broušený ametyst s pěkným odstínem fialové. Kámen ukazuje i barvoměnu.

Brus - střední (nižší). Fasetace - dobrá (lehce nepravidelná). Vyleštění - dobré.

Všechny ametysty v mé nabídce naleznete zde.

AMETYST

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) +Fe a přír. ozáření

Barva - světle až tmavě fialová, někdy bělavé linky (smícháný s citrínem, křemenem)

Transparentní až průsvitný

Hustota - 2,6 g/cm (2,6 až 2,7 a 2,63 až 2,65)

Tvrdost - 7

Index lomu - 1,54 (o) / 1,55 (e)

Dvojlom - 0.009

Lesk - skelný

Štěpnost - neštěpný

Lom - nerovný nebo lasturnatý

Vryp - bílý

Rozpustnost - kyselina fluorovodíková

Ametyst je fialová (nejhodnotnější) odrůda křemene. Jeho popularita je založena právě na jeho lila - fialové barvě. Běžně se nachází v lehkých (tónovaných) odstínech, kamenech zašedlých nebo příliš temných, často nerovnoměrně zbarvených. Kameny zcela transparentní v jasných a intenzívních odstínech jsou velmi vzácné (a rozhodně u nich neplatí převládající názor, že se jedná o levný drahokam). Na Bolivijském nalezišti (a ojediněle v Africe) se nachází ve směsy s citrínem a má obchodní označení Ametrín. Kameny  z některých lokalit mohou mít barvoměnu (nejčastěji na denním světle fialový, při žárovce růžový), ale bývá většinou velmi slabá. Pokud je silná může být kámen i velmi hodnotný. Ametyst pochází z mnoha různých nalezišť, produkujích různě zbarevné kameny, za nejhodnotnější se považuje Ametyst z Ruska, tzv. "sibiřský ametyst" -má velmi syté barvy s načervenalými a namodralými odstíny (toto naleziště bylo v podstatě vyčerpáno). 

Jeho jméno pochází z řeckého "Amethystos", což znamená "ne opilý", Ametyst se ve starověku používal k odvrácení opilosti. Korále z ametystu jsou známy už z civilizace Mohendžo-dara, z Egypta, Sumeru a Baktrie v Afghánistánu a Tadžikistanu.

Při práci s ametystem je třeba dát pozor na jeho křehkost. Vysoká teplota může způsobit vyblednutí barvy, nebo ji zcela změnit. Kameny z některých lokalit mohou při delším vystavení světlu velmi pomalu blednout

Ametyst je často tepelně upravován (Heated) pro prohloubení barvy. Některé kameny mohou také změnit barvu na světle zelenou- Praseolit, nebo na tmavý citrín, případně ametrín. Zcela běžné jsou i syntetické ametysty produkované pomocí hydrotermální metody. Převážná většina "levnějších" korálkových návleků je ve skutečnosti skleněných, syntetických nebo z difůzně obarveného křemene, což platí hlavně (ale nejen) u jednotně zbarvených návleků větších korálků ve vyšší čistotě. Sestavený návlek dobře a jednotně zbarveného přírodního ametystu je velmi nákladná záležitost a jeho rozprodání po jednotlivých kamenech je zcela nerentabilní!

    Menu
    --