Domů Zboží Od Kalkin

Ametyst, Brazílie, 4,54 ct., 11,2x8,5x6,7 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 9491704
Zobrazení: 146x
Vloženo: 18.4.2018
Počet srdcí: 0
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Ametyst / ID - AMT-00/108 / Brus - Fancy, srdce / Váha - 4,54 ct. / Rozm. - 11,2x8,5x6,7 mm / Čistota - VS-SI /  Barva - Sytě fialová / Úpravy - Heated / Původ - Brazílie

Broušený ametyst v pěkném, sytém odstínu fialové a dobré čistotě. Kámen má barvoměnu.

Brus - dobrý. Fasetace - dobrá (lehce nepravidelná). Vyleštění - dobré (velmi jemné škrábance na povrchu, viditelné pod 10x zvětšením).

Všechny ametysty v mé nabídce naleznete zde.

AMETYST

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) + Fe

Barva – světle růžově fialová až tmavě fialová, Někdy bělavé linky (smícháný s křemenem či citrínem)

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Hustota – 2,64-2,68 (2,65)

Tvrdost - 7

Index lomu - 1,544-1,553

Dvojlom - +0.009

Lesk - skelný

Štěpnost - neštěpný

Lom – nerovný, lasturnatý

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý

Rozpustnost – jen kyselina fluorovodíková

Ametyst je odrůda křemene, která je přírodní příměsí železa zbarvený do fialova. Jako křemen má nižší tvrdost, lesk i brilanci, jeho popularita je založena hlavně na jeho lila - fialové barvě. Je relativně běžný, ale pouze v nízké průhlednosti a lehkých (velmi světlých) nebo naopak příliš temných odstínech, v kamenech zašedlých a často nerovnoměrně zbarvených. Kameny zcela transparentní v jasných a intenzívních odstínech jsou velmi vzácné (a rozhodně u nich neplatí převládající názor, že se jedná o levný šperkový kámen). Kameny z některých lokalit mohou mít barvoměnu (nejčastěji na denním světle fialový, při žárovce růžový, vzácně i modrý), ale bývá většinou velmi slabá (pokud je silná je kámen velmi hodnotný). Ametyst pochází z mnoha různých nalezišť, produkujích různě zbarevné kameny, za nejhodnotnější se považuje Ametyst z Ruska, tzv. "sibiřský ametyst"-má velmi syté barvy s načervenalými a namodralými odstíny (toto naleziště bylo v podstatě vyčerpáno). Je obecně považován za nejhodnotnější odrůdou křemene (i když přírodní citrín je vzácnější).

Jeho jméno pochází z řeckého Amethystos, což znamená "ne opilý" - Ametyst se ve starověku používal k odvrácení opilosti. Korále z ametystu jsou známy už z civilizace Mohendžo-dara, z Egypta, Sumeru a Baktrie v Afghánistánu a Tadžikistanu.

Při práci s ametystem je třeba dát pozor na jeho křehkost a relativní měkkost. V žádném případě by neměl být vystavován vyšším teplotám (kámen může vyblednout, zcela změnit barvu a v žáru puknout). Kameny z některých lokalit (a vypalovaný materiál) mohou při delším vystavení světlu velmi pomalu blednout. Čistění v ultrazvuku zvládá většinou bez poškození (ale to platí pouze pro kameny bez větších defektů a bez trhlinek).

Ametyst je často tepelně upravován pro prohloubení barvy (Heated). Některé kameny mohou touto úpravou změnit barvu i na světle zelenou- Praseolit, nebo na tmavý citrín, případně ametrín. A naopak některé světlé citríny lze zahřátím změnit na ametysty. Drtivá většina (pravých) ametystů na trhu prošlo touto úpravou. U levnějších “ametystů” (zvláště u korálků) je velmi časté i většinou málo trvanlivé, difůzní barvení (máčením kamenů), kterým se z křišťálu a bílých křemenů “vyrábí ametyst”.

Ovšem nejběžnějšími ametysty na trhu dnes jsou syntetické křemeny v odstínu amethyst, produkované pomocí hydrotermální metody.  Pozor je třeba dát hlavně ale nejen u intenzívně zbarvených kamenů s vyšší čistotou (platí pro všechny zástupce křemenů ve všech typech zpracování). Poměrně hojně se objevují i imitace, velmi hojné jsou už zmiňované obarvené křemeny, často fialové sklo a u broušených kamenů i kubické zirkonie.

Převážná většina “levnějších” korálkových návleků a briolet je ve skutečnosti skleněných nebo syntetických, což platí hlavně (ale nejen) u jednotně zbarvených návleků korálků ve vyšší čistotě. Sestavený návlek dobře a jednotně zbarveného přírodního, neupravovaného ametystu je nákladná záležitost a jeho rozprodávání po kusech je zcela nerentabilní!

Menu
--