Domů Zboží Od Kalkin

Andesin-Labradorit, 3,97 ct., 12,8x10,2x5,4 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 13782300
Zobrazení: 61x
Vloženo: 5.1.2023
Počet srdcí: 2x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Labradorit / Andesin-labradorit / ID - L-ANS-0013 / Brus - Ovál (modifik. dvouřadý briliant) / Hmotnost - 3,97 ct. / Rozm. - 12,8x10,2x5,4 mm / Čistota - Průsvitný /  Barva - Červeně oranžová / Úpravy - Heated+Cu (pravděpodobně) / Původ - Afrika

Pěkně, ručně broušený andesin-labradorit (viz níže) se sytou barvou. Při přístupu světla zespod kamene prosvítá modrými tóny (na fotografiích bohužel věrně nezachyceno). 

Brus - dobrý (lehce nepravidelný, viz foto). Fasetace - dobrá-velmi dobrá (lehce nepravidelná, viz foto). Vyleštění povrchu - velmi dobré (velmi drobné nedokonalosti na povrchu viditelné pod zvětšením, viz foto). 

Další labradority z mé nabídky naleznete zde.

 

Andesin-Labradorit

- je obchodní označení, pod který se řadí dnes již poměrně známé, velmi zajímavé, přírodní, ale ošetřované/rozšiřované labradority. Pro tuto formu je typické oranžové-červené-nahnědlé zbarvení, které prozařují kontrastní, často zelené, modré odlesky (jiskra). Ostatní fyzikální vlastnosti odpovídají labradoritu (jen bývají díky úpravě "méně" křehké).

Tyto kameny jsou v drtivé většině prodávány označeny jako Andesin (andesin/andezín je labradoritu velmi blízký, příbuzný minerál) a úprava je zamlčována. 

O dané úpravě minerálu bohužel nemám k dispozici zcela přesné (a ověřené!) informace. Jedná se z největší pravděpodobností o tepelnou úpravu (běžná) za přítomnosti pravděpodobně mědi (Heated+Cu). Z praktického hlediska je tato úprava stabilní a za běžných podmínek trvalá - stejně jako u jiných zahřívaných kamenů bych se vyvaroval vysokých teplot a dlouhodobému vystavení přímému slunečnímu světlu.

LABRADORIT

Chemický vzorec - (Ca,Na)(Al,Si)4O8,  (Na, Ca) 1-2Si3-2O8

Barva - bílá, žlutá, šedá, světle modrá, světle zelená, světle oranžová, červená, fialová, hnědá, černá a vícebarevná, obvykle se silným vícebarevným leskem ve fialové, modré, zlaté a zelené barvě.

Transparentnost - průhledný až průsvitný

Hustota - 2,55 až 2,80 (2,65-2,75

Tvrdost – 6-6,5

Lesk - Skelný - perleťový

Index lomu - 1,550 až 1,580 (1,56-1,57)

Dvojlom - +0.008-+0,010          

Štěpnost – velmi dobrá     

Lom - nerovný

Houževnatost - křehký

Vryp - Bílý

 

Labradorit patří do skupiny živec plagioklas, je členem řady - albit (sodík a žádný vápník) - Labradorit - anortit (jen vápník a žádný sodík). Charakteristické místo výskytu leží poblíž města Nain v oblasti Labrador v Kanadě, kde ho roku 1770 nalezl a pojmenoval český misionář, páter Adolf.

Labradorit je pro šperkařské využítí poměrně měkký a křehký, ale tento nedostatek vyvažuje kovově lesklou hrou barev (tzv. labradorescence), která mu vydobila přední postavení ve šperkařství, respective bižuterii. Labradorescence vzniká odrazem a zrcadlením na mikroskopických lamelách a rozkládem světla na jednotlivá spektra. Tento lesk je převážně modrý, fialový a zelený , někdy žlutý a červený. Ve vzácných případech zahrnuje celé barevné spektrum, (pokud je navíc i transparentní nazývá se spektrolit - Finsko, nejhodnotnější odrůda). Většina vytěžených kamenů má obvykle tmavé základní barvy a pouze nízkou průhlednost. Navíc bývají většinou silně inkludované s vnitřními tmavými linkami a pruhy. Kameny, které jsou průhledné a čisté, bez vad a inkluzí jsou vzácné.  

Labradorit je velmi křehký s dokonalou štěpností, proto je citlivý na tlak a může velmi snadno prasknout nebo se odštípnout. Na tuto skutečnost je třeba brát ohled zvláště při zasazování. Zasazení je lepší volit uzavřené a ochranné. Je take poměrně měkký (6-6,5 M) a lze jej poměrně snadno poškrábat. Je citlyvý na vysoké teploty a v žáru puká. Čistění v ultrazvuku je velmi rizikové (často praskají).

Při nákupu labradoritu podle fotografie vždy sledujte úhel nasvícení kamene, odhadnutelný podle odrazu zdroje/ů světla na jeho povrchu.

Labradority jsou nejčastěji přírodní - neupravované ani barevně posilované, ale objevují se i kameny, většinou nepříliš kvalitně, obarvené jak do intenzívních odstínů, tak i jen lehce tónované pro posílení odstínů labradorizace. Poměrně časté (hlavně u kamenů zpracovávaných v Indii) je napouštění oleji, pro zkrytí vnitřních trhlinek. Relativně novou úpravou je vypalování za přítomnosti mědi (Cu Heated), kterým se z labradoritu získávají kameny červeně až oranžově zbarvené, bez hry barev, ale často s nazelenalou a namodralou brilancí-jiskrou, tyto kameny se téměř výhradně facetují a prodávají označené jako Andesin-Labradorit.

Imitace se na trhu běžně nevyskytují, jediné z čím jsem se setkal byly šedé skleněné korálky, ze dvou “částí”, kde na jejich styku vznilala modrá labradorizace (jsou poměrně hojné).

Menu
--