Domů Zboží Od Kalkin

Chryzopras s dendrity, 19,37ct., 17,5x15,4x10,3 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 13325184
Zobrazení: 29x
Vloženo: 5.5.2022
Počet srdcí: 2x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

 Chryzopras s vměsky / ID - CHRP-2068 / Brus - Kabošon, oboustranný / Hmotnost - 19,37 ct. / Rozměry - 17,5x15,4x10,3 mm / Čistota - Průsvitný++ /  Barva - Sytě mátově zelená / Úpravy - Bez úprav (nedobarvovaný) / Původ - Afrika

Vysoký kabošon afrického pěkně, sytě (přírodně) zbarveného chryzoprasu s dobrou průhledností a vměsky.

Jedná se o pravý chryzopras, ne o jinou, levnější odrůdu zeleného chalcedonu, dobarvovaný materiál ani o jinou formu imitace, které se za chrysopras běžně vydávají. 

Tvar - lehce nepravidelný. Vyleštění - střední-dobré, velmi drobné nedokonalosti na povrchu, viz foto.

Další chrysoprasy v mé nabídce naleznete zde.

 

CHRYSOPRAS (CHRYZOPRAS)

Chemický vzorec - SiO2 + příměs Niklu

Barva - od světle mátově zelené po hlubokou jablečnou zeleň

Transparentnost - Průsvitný až téměř neprůhledný

Tvrdost - 7  (6,5-7)

Hustota - 2,65 g/cm 2,6 až 2,7 ,  2,63 až 2,65

Index lomu - 1,54 až 1,5

Dvojlom - 0.009

Lesk - skelný až voskový

Lom -  nerovný, tříštivý nebo lasturnatý

Vryp - bílý

Rozpustnost -  KOH i dalších zásadách

 

Chrysopras je zelená - velmi vzácná a nejhodnotnější - odrůda chalcedonu s vodou vázanou v krystalické mřížce (podobně jako opál). Jeho jedinečné zbarvení je způsobeno vždy příměsí niklu, proto se nejčastěji nachází v na nikl bohatých ložiscích serpentinu. Zelené zbarvení způsobují i jiné příměsy, ale pak se již nejedná o Chrysopras, ale o zelený chalcedon. Chrysopras je velmi podobný zvláště Chrom-chalcedonům (ale ty mají zelené zbarvení způsobeno příměsí chrómu).

Barva je většinou v lehčích tónech jablečné zeleně, ale hlubší barvy jsou více žádoucí. Ovšem jakmile dosáhne barva tmavě zelné, neřadí se už kámen k odrůdě chrysopras, ale k chalcedon - odrůda Prase, nebo Plazma (tyto odrůdy jsou výrazně levnější). Většina vytěžených kamenů bývá kalná, téměř neprůsvitná a obsahuje inkluze jiných minerálů, kameny průsvitné, bez zákalu jsou velice vzácné.

Vzhledm k vodě vázané v kameni se uchovávání a práce s chryzoprasem řídí podobnými pravidly jako u opálů. Barva může blednout dlouhodobým vystavením silnému světlu. Také při zahřátí (pájení, leštění) muže vyblednout, tento proces se někdy dá zvrátit uložením kamene do vlhkého prostředí. V žáru puká. Jinak je tento materiál odolný, relativně houževnatý a při práci s ním nebývají problémy (stejně jako u ostatních chalcedonů). Čistění v ultrazvuku je možné, ale jen u kamenů bez defektů.

Chryzopras je vždy přírodní - nebarvený (pokud je barvený - není to chrysopras), někdy bývá vypalován pro zesvětlení odstínu.

Vzhledem k jeho hodnotě se za chrysopras běžně označují jiné zelené chalcedony (často obarvený), serpentiny, avanturíny a další levnější minerály odpovídající barvy. Poměrně časté jsou i imitace skla a plastů. Návleky (i v nižší kivalitě) jsou relativně hodnotné a celkově se korálkový materiál z pravého chryzoprasu objevuje mnohem vzácněji než by se vzhledek k nabídce obchodů a e-shopů mohlo zdát.

Menu
--