Domů Zboží Od jacurutu

Didgeridoo - bukovice

2 220 Kčza 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od jacurutu

Katalogové č.: 4095408
Zobrazení: 401x
Vloženo: 21.7.2013
Počet srdcí: 115x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Dřevo pro tuto didgeridoo jsem sbíral ve stejný rok, jako jsem začal tvořit tyto skvělé hudební nástroje. Po osmi letech přirozeného sušení na straně dřeva a získávání zkušeností na mé straně přišel konečně vhodný moment. V čem je tato didgerdoo unikátní a co od ní lze čekat si hned povíme.

Na první pohled zaujme tmavá barva lýka. Ze začátku jsem jí chtěl odstranit, ale po sundání kůry mě zaujala její malba, přechody a originalita. A jak zajímavě to dopadlo můžete posoudit podle fotek.

Další zvláštností, která na první i druhý pohled zůstane skrytá je volba ochrany dřeva. Z obou stran je použita ekologický a zdravotně šetrná: lněná fermež a včelí vosk.

Z pohledu nástroje jde o přírodní a odolnější kombinaci, která nepotřebuje pravidelně obnovovat (oproti lakům). Nevýhodou může být dodatečné nezpevnění dutiny nástroje. Což se projeví na barvě zvuku, která je sic autentická podle dřeva, ale nemá dodatečné zpevnění od tvrdého laku. Naštěstí bukové dřevo je dost tvrdé samo o sobě a obejde se bez syntetického zpevnění.

Pár slov ke zvuku: nejdříve tónový rozsah:

Drone - základní tón: D2# (74 - 80 Hz )

1přefuk: E3 - F3 (169-175Hz, snadno modulovatelný o celý tón)

2přefuk: C4#  (276-280Hz)

3přefuk: G4  (397-399Hz)

4přefuk: B4 (cca 502Hz, tón B4 neboli C5)

Podotýkám, že nátisk při hře ovlivňuje tón, proto uvádím přibližná rozmezí pro každý stupeň (základní tón a přefuky). Zajímavé je, že 1. přefuk lze posouvat volně mezi tóny E a F. Nebo, že 2. až 4. přefuk jsou v rozmezí oktávy (tj. velmi blízko u sebe, takže se velmi snadno mezi nimi přechází).

Tak a teď k vlastostem: velkým překvapením je zvuk plný na alikvóty (vyšších tónů) a velmi silný backpress (tj. při hře šetří vzduch). Na jeden nádech hraju mnohem déle než jsem zvyklý. Každá vytvořená alikvóta je jasně slyšet a když se k tomu přidají hlasivky, je to radost hrát a poslouchat. Potom mě překvapila svižnost nástroje, hlavně při střídání klasické hry a přefuků. Nástroj má v základu masívní barvu zvuku a když se hodně nabasuje, je to znát. Přesto si myslím, že jeho hlavní výhodou je rychlost, backpress a zaměření na vyšší tóny (zpěv, alikvóty nebo přefuky).

Díky silnému backpressu (tj. úspornosti na vzduch) na didgeridoo zvádne zahrát i začínající hráč. Na odhalení a radování se ze zvukových vlastností je potřeba trocha praxe, takže hraní zvládne začátečník, maximum nabídne nástroj zkušenějším hráčům.

Pro bližší informace nebo nápady na setkání a zahrátí mi napište, rád odpovím.

Menu
--