Domů Zboží Od Kalkin

Jahodový Křemen, 5,92 ct., 12,2x10,2x6,4 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 10608539
Zobrazení: 100x
Vloženo: 29.5.2019
Počet srdcí: 2x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Křemen s vměsky / ID - KRS-2153 / Brus - Kabošon / Váha - 5,92 ct. / Rozm. - 12,2x10,2x6,4 mm / Čistota - Poloprůhledný /  Barva - Čirá a červená / Úpravy - Bez úprav / Původ - Afrika

Kabošon křemene s vměsky ve formě červených šupinek (pravděpodobně hematit) s dobrou průhledností a pěkným vnitřním jasem. Tato vzácná forma křemene bývá obchodně označována jako Jahodový nebo Šarlatový křemen. Kámen obsahuje pevnou vnitřní trhlinku.

Tvar - pravidelný. Vyleštění - velmi dobré.

Všechny křemeny-kříšťály v mé nabídce naleznete zde.

Jahodový (šarlatový) Křemen

- je velmi vzácná forma křemene, ve kterém jsou rozptýleny minerální, červeně zbarvené oxidy železa. Bývají ve formě jehliček, vloček a šupinek. Občas bývají i tak jemné, že je nelze pouhým okem rozlišit a kámen se jeví jako červený. Tyto vměsky bývají tvořeny nejčastěji minerály Hematit nebo Lepidokrokit, méně často i Goethit a Limonit. Tato forma křemene je velmi vzácná (zvláště ve šperkařsky využitelné kvalitě), nalézá se pouze omezeně na několikati světových nalezištích. Velká část vytěženého materiálu je pouze špatně průsvitná, proto se část materiálu ošetřuje vypálením (Heated) pro zlepšení průhlednosti. Drtivá většina jahodových křemenů na trhu jsou imitace, často se jedná o různými způsoby uměle dobarvené křemeny, nějaké jiné formy křemene podobné barvy, ale převládají různé formy skla a umělých hmot s červenými vměsky (často i jen s barvou).

KŘEMEN - KŘIŠŤÁL

Chemický vzorec - SiO2

Barva – různá podle odrůdy, Obecný křemen bílý až čirý, Křišťál vždy čirý

Transparentnost - průhledný až neprůhledný, Křišťál vždy transparentní

Tvrdost - 7, (6-7)

Hustota - 2,6 g/cm3,  2,64 až 2,66

Lesk – skelný, mastný

Index lomu - 1,544 - 1,553

Dvojlom - 0.009

Štěpnost - neštěpný

Lom - nerovný nebo lasturnatý

Houževnatost - křehký

Vryp - bílý, šedý

 

Křemen je jedním z nejčastějších minerálů na Zemi s mnoha šperkařsky využívanými odrůdami. Mezi nejznámější patří ametyst, citrín, růženín, záhněda, opál a chalcedon (s "pododrůdami" achát, karneol, jaspis, chrysopras...). Někdy obsahuje vměsky jiných minerálů a hornin, které mohou vytvářet velmi estetické vzory. Čistý křemen je vždy čirý nebo bílý (obecný křemen). Odrůda křišťál je čirý, bezbarvý, má nižší, ale přijatelnou brilanci i tvrdost, slabý lesk a omezenou trvanlivost, ale tyto nedostatky vyvyžuje širokou dostupností.

Křemen-křišťál je obecně hojný a dostupný i ve velkých velikostech a vysoké čistotě (pro četnost nálezů), pouze některé vzorky s inkluzemi jiných minerálů se zvlášť estetickou hodnotou a raritní/sběratelské kameny mohou dosahovat i poměrně vysoké hodnoty. Velká část materiálu ke šperkařskému využití je nějakou formou barevně upravována.

Při práci s křemenem je vhodné dát pozor na neopatrný úder při zasazování, zvláště materiál inkludovaný a některé vzorky s inkluzemi rády praskají. U čirých křemenů nebývá problém s vyšší teplotou (zbarvené odrůdy mohou vyblednout i změnit barvu), ale riziko hrozí u kamenů s defekty. Ale v žáru se zakaluje a puká. Při použití do prstenu je na místě ochranné zasazení, které zabrání odštípnutí a poškrábání kamene. Kameny bez inkluzí a defektů většinou snáší čistění v ultrazvuku bez problémů.

Poměrně běžnou úpravou je vypalování (Heated), které vyčistí některé typy nečistot, některé kameny mohou získat žlutou barvu-citrín, úprava je trvalá a obecně tolerovaná. Ozařováním (Irradiated) se z čirého křišťálu dá “vyrobit” záhněda. Konvenční barvení (ponořením do barvy) a napouštění barevnými pryskyřicemi je take zcela běžné, ale bývá občas jen dočasné a někdy se "ztratí" už při čistění. Obecný, bílý křemen je barven “ponořením do barvy” téměř automaticky a nabízen jako celá řada drahších minerálů (tyto imitace jsou v korálcích a kabošonech velice hojné, jedná se nejhojnější minerální imitaci). Potahováním (Coated) kovovou vrstvičkou vzniká tzv. Mystic Křemen – různých odstínů, včetně duhových (slouží jako náhražka drahšího Mystic topazu). 

Křišťál dříve nebýval v podstatě imitován, ale se zvyšující se poptávkou, kterou těžba není zdaleka schopna pokrýt a poměrně rychlým růstem jeho ceny se imitace objevují čím dál častěji. Velice rozšířenou se stala výroba syntetických křemenů - všech odstínů - hydrotermální metodou (stejné chemické složení jako přírodní) a dnes už synteticky vyrobený material nad přírodním zcela převládá. Mezi imitacemi je nejčastější sklo. Křemeny (zvláště obarvené) jsou velmi často vydávány za hodnotnější minerály a odrůdy a pravidelně přimíchávám do balíčků např. smaragdů, rubínů, safírů, topazů, akvamarínů a dalších minerálů.

Menu
--