Domů Zboží Od almabe

Kdo je tu nejstarší?.... Stromatolit!

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Optimální doprava dle prodejce150 Kč
Možnosti platby
Údaje nejsou k dispozici. Kontaktujte prodávajícího.

Další zboží od almabe

Katalogové č.: 9984991
Zobrazení: 391x
Vloženo: 22.10.2018
Počet srdcí: 23x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.
Důležitá informace: Pro zákazníky ze Slovenska, je zřízen účet u Fio banky, kde platba v eurech je bez poplatků. Číslo získáte při potvrzení objednávky.

Cínovaný šperk je vytvořen z krásně zbarveného stromatolitu.

Celkovou kompozici šperku dotváří skleněný kabošon mléčné barvy.

Celkově šperk měří 7 cm na výšku a 4 cm na šířku.

Šperk byl řezán, broušen, patinován, leštěn a ošetřen antioxidantem.

Zavěšen je na kvalitní černé kulaté kůži, délky 43 cm + prodlužující řetízek, zapínání je na karabinku.

Stromatolit je zkamenělina. A to ne tak ledajaká, ale  nejstarší na světě. Pro svou výjimečnost je přičleňována k drahým kamenům. Stromatolity se vytvořily  ze zakonzervovaných sekvencí nukleové kyseliny a jsou představitelem vzniku života, biomasy. Obsahují totiž bílkoviny, kyslíku, dusíku a uhlíku. Tyto zkameněliny baktérií a řas vznikly průměrně 3,5 miliardy let zpátky, kdy na Zemi ještě podmínky pro život příliš nebyly. Byly to sinice, které z části zajišťovaly produkci kyslíku na zemi. Dalšími pochody a vlastně jejich zkameněním  daly vznik nerostu stromatolitu. Původně byly stromatolity k nalezení po celém světě podle toho, jak se po zeměkouli posunuly tektonické desky, dnes jsou však již téměř zaniklé. Ložiska existují pouze v několika lokalitách po celém světě, nejslavnější ložisko je v západní Austrálii v Shark Bay. K nalezení jsou však i jinde v Austrálii, například Hamelin Pool atd.

Stromatolit představuje v překladu z řečtiny matraci, v mystickém jazyce se jedná o čas, věčnost a vývoj. Šamani tento kámen využívali pro různé rituály již celou řadu staletí. Věřili, že dává sílu a zesiluje energii. Obecně stromatolit náleží k ochranným amuletům, které vás mají ochránit před vším zlým. Díky svému stáří se nosí i jako amulet pro prodloužení života, dává se na oltář pro zvětšení síly rituálu.

 

Menu
--