Domů Zboží Od Mukam

Mořský koník

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Prodejce běžně nezasílá toto zboží do zahraničí. V případě zájmu však prodejce můžete kontaktovat pomocí Fler Pošty
Možnosti platby
Platba bankovním převodemPlatba bankovním převodem

Další zboží od Mukam

Katalogové č.: 13585806
Zobrazení: 208x
Vloženo: 4.10.2022
Počet srdcí: 30x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Brož mořského koníka je vyroben technikou pájení z cínu na měděném základě a v bříšku má vložený kousek  paua mušle. Na výšku měří 5,5cm. Je šedě a měděně patinován.

Koníček mořský  (Hippocampus guttulatus) je druh mořské ryby z čeledi jehlovitých, která je známá svým netypickým tvarem těla a hlavy, jež částečně připomíná  hlavu koně. Jedná se o malou rybku o velikosti okolo 15 cm. Druh jeví pohlavní dimorfismus, kdy samec dosahuje maximálně 16 cm a samice až 18 cm. Samec má delší ocas a v přední části břicha břišní vak, ve kterém přechovává plůdek. Tělo má nejčastěji zelenou až nahnědlou barvu, která se mění na hranici jednotlivých kostěných štítků, kde se mohou objevovat malé bílé tečky.  Oproti jiným druhům ryb má koníček chápavý ocas, jehož pomocí žije přichycen  k řasám či rostlinám nebo  skalnímu podloží a rypcem nasává vodu  z níž filtruje  potravu v podobě drobných korýšů a planktonu.  Koníček mořský se pohybuje pomocí kmitání hřbetní ploutve, ale po většinu doby  stojí nehybně ve vodě přichycen u dna. Při pohybu neplave jako ostatní ryby hlavou napřed, ale jeho pohyb je vzpřímený. Vyskytuje se převážně v mělkých vodách, kde je dno pokryto rostlinami a řasami, za které se může přichytit. Hlavní potravou jsou převážně drobní korýši a plankton. Odhaduje se, že pohlavní dospělost nastává přibližně v době, kdy koníček měří 10 cm. Koníček se tře v období od května do června. Samička následně naklade vajíčka o velikosti 2 mm do břišního vaku samce, který po 3 až 5 týdnů chová zárodky uvnitř. Po této době se líhnou zcela vyvinutá mláďata o velikosti 12 mm, která dorůstají do dospělosti ve volné vodě.

Paua mušle  (mořský opál) je druhem mušle abalone (Haliotis Iris) z moří Nového Zélandu. Jeho původní obyvatelé, Maorové, ji nazývají „Paua Te Koha a Tangaroa“ – Dar mořského boha. Maorská legenda praví, že paua je zvláštní darem od Tangaroa, boha moře. Nachází se jen na pobřežích Nového Zélandu, kde žije na skalnatém pobřeží, nejlepší mušle paua pocházejí z jižní části vod okolo NZ. Žije v hloubce cca 10 metrů zavěšena na skalnatých výčnělcích. Paua je nejbarevnější mušlí z druhu abalone, žádná jiná mušle na světě nemá tak zářivé a plné barvy. Při natáčení ve světle pod různými úhly mění barvy a proměňuje je v duhu. Svou měňavou hrou barev je tak podobná krystalům opálu.

 

Menu
--