Domů Zboží Od Kalkin

Praseolit, Uruguay, 5,02 ct., 12,2x10,1x7,2 mm

Cena není dostupná
za 1 ks
Zboží není možné zakoupit
Zboží je vyprodáno. Můžete zkusit kontaktovat prodejce: Odeslat dotaz na zboží
Platba předem
Česká pošta - psaní doporučené140 Kč
Možnosti platby
Platební kartyPlatební karty
Platební tlačítkoPlatební tlačítko

Další zboží od Kalkin

Katalogové č.: 13432990
Zobrazení: 36x
Vloženo: 10.7.2022
Počet srdcí: 1x
Oznámit porušení pravidel u tohoto zboží.

Ametyst-Praseolit / ID - AMT-0177 / Brus - Ovál, modifikovaný briliant / Hmotnost - 5,02 ct. / Rozm. - 12,2x10,1x7,2 mm / Čistota - VVS /  Barva - Světle zelená / Úpravy - Heated / Původ - Uruguay

Pěkně broušený praseolit s jasným, jemným odstínem, velmi dobrou čistotou a bohatou jiskrou. 

Brus - dobrý-velmi dobrý. Fasetace - dobrá-velmi dobrá. Vyleštění povrchu - velmi dobré.

Všechny ametysty v mé nabídce naleznete zde.

Praseolit (Prasiolit)

 Praseolit patří mezi křemeny - zelený křemen, ale v přírodě se tento odstín velmi vzácný. Drtivá většina kamenů se získává zahříváním-vypalováním (Heated) ametystů z některých lokalit (proto se správně řadí mezi ametysty). Zahříváním se získávají odstíny většinou světlé až tónované, kameny intenzívněji zbarvené jsou vzácnější. Kameny mívají (díky zmíněnému ošetření) většinou velmi dobrou čistotu i ve větších velikostech. Jedná se tedy o kámen přírodní (vznikl v přírodě a má zcela shodné vlastnosti, kromě barvy jako ametyst), ale ošetřovaný=upravovaný.

 

AMETYST

Chemický vzorec - SiO2 (křemen) +Fe a přír. ozáření

Barva - světle až tmavě fialová, někdy bělavé linky (smícháný s citrínem, křemenem)

Transparentní až průsvitný

Hustota - 2,6 g/cm (2,6 až 2,7 a 2,63 až 2,65)

Tvrdost - 7

Index lomu - 1,54 (o) / 1,55 (e)

Dvojlom - 0.009

Lesk - skelný

Štěpnost - neštěpný

Lom - nerovný nebo lasturnatý

Vryp - bílý

Rozpustnost - kyselina fluorovodíková

Ametyst je fialová (nejhodnotnější) odrůda křemene. Jeho popularita je založena právě na jeho lila - fialové barvě. Běžně se nachází v nízké průhlednosti a pouze lehkých (tónovaných) odstínech, v kamenech zašedlých nebo příliš temných, často nerovnoměrně zbarvených. Kameny zcela transparentní v jasných a intenzívních odstínech jsou velmi vzácné (a rozhodně u nich neplatí převládající názor, že se jedná o levný šperkový kámen). Kameny z některých lokalit mohou mít barvoměnu (nejčastěji na denním světle fialový, při žárovce růžový, vzácně i modrý), ale bývá většinou velmi slabá (pokud je silná je kámen velmi hodnotný). Ametyst pochází z mnoha různých nalezišť, produkujích různě zbarevné kameny, za nejhodnotnější se považuje Ametyst z Ruska, tzv. "sibiřský ametyst"-má velmi syté barvy s načervenalými a namodralými odstíny (toto naleziště bylo v podstatě vyčerpáno). 

Jeho jméno pochází z řeckého "Amethystos", což znamená "ne opilý", Ametyst se ve starověku používal k odvrácení opilosti. Korále z ametystu jsou známy už z civilizace Mohendžo-dara, z Egypta, Sumeru a Baktrie v Afghánistánu a Tadžikistanu.

Při práci s ametystem je třeba dát pozor na jeho křehkost. Vysoká teplota může způsobit vyblednutí barvy, nebo ji zcela změnit. Kameny z některých lokalit
(a vypalovaný materiál) mohou při delším vystavení světlu velmi pomalu blednout.

Ametyst je často tepelně upravován pro prohloubení barvy (Heated). Některé kameny mohou touto úpravou změnit barvu i na světle zelenou- Praseolit, nebo na tmavý citrín, případně ametrín.  Poměrně časté je, zvláště u korálků, i málo trvanlivé difůzní barvení (máčením kamenů), kterým se z křišťálu “vyrábí ametyst”.

Zcela běžné jsou syntetické ametysty produkované pomocí hydrotermální.  Pozor je třeba dát hlavně u intenzívně zbarvených (ale nejen) kamenů s vyšší čistotou (platí pro všechny zástupce křemenů ve všech tipech zpracování). Převážná většina "levnějších" korálkových návleků a briolet je ve skutečnosti skleněných nebo syntetických, což platí hlavně (ale nejen) u jednotně zbarvených návleků korálků ve vyšší čistotě. Sestavený návlek dobře a jednotně zbarveného přírodního ametystu je poměrně nákladná záležitost a jeho rozprodání po jednotlivých kamenech je zcela nerentabilní!

Menu
--